Srpski sion

СРИСКМ сион

— На молбу јер. Г. М. из Г. и сврш. богослова М. Б. из П. одређен је овај посЈед&и за Лич^ог капеЛана јфвђ именоваком уз уживање половине свију бериРа (Н11 л стаба. — 116 ибвеЈитајижа оЈср. протоИрезВ. зва&а уведен је у адшинистрацију дољне парохВје у К. јером. о. Ј. К., у Л. јер. В. Ј., у Г. У. Ј. — Припуштен је озбору пароха у Ј". тамошњи администратор С. 3. као један компетенат. Примљена је ђстајзка паТриј. пр»зтосин|ела Д. П дођадакег бележиива архид. управе, а на његово је место именовала Н>. Св. президијално досадањег подбележнпка М. Г., што је на знањеузето. — Нпје примљена оставка патр. протосинђела Д. П. на •чланству овоконз. комисије за полагање стечајних испита. — За вирилног члана ове конзисторије за град. школ. одбор у 8., ииенован је окр„ протопрезвитер тамошјви Ј. ЈЗ; — ОдговореНо опћин; поглаВарству у В. да старе зајеДничке за сеЛа В. и Г.све до доба одепљења истих у засебне самосталне дркв. опћине и парохпје вођене Аатиде рођених, умрлих и венчаних имају остати код парох. ава &а у Р., од кога треба тражити матичне изводе до доба оцепљења; од тога доба има свако нарох. звање тачне засебне матице водити. — Одбијена је молба срп. земљорадничке задруге у 0. да се прекрши уговор склопљен између тамошње цркв. опћпне и Ј. у погледу издавања цркв. земље под аренду. Расписзће се стечај на упражњену парохију у Б. и Ш. — Извештена је цркв. опћина у Т. да цркв. одбор у споразуму са парохом може издати цркв. столове кад хоће старијим, религиозпо моралним парохијанима, којима стоји од воље да свету цркву новчаним прилозима дарују, но се столови не могу на јавној дражби продавати. — Донето је у бракоразводним парницама 34 решења и 3 бракоразводне пресуде, од којих 2 гласе на развод брака и једна на одржане брака у крепости. /

Извештај о трећој редовној сједници правосл. срп. еиарх' конзисторије пакрачке, држаној 22. марта (4 априла) 1905. под предсједањем Његова Високопреоевећенства, Господина Дијецезана Мирона. Вирилни члан конзисторије, окружни протопрезвитер у Пакрацу С. С. ноложио је заклетву. Дописи Његова Високопреосвећенства, Господина Епископа Мирона, којима јавља, да је рукоположио за ђаконе и презвитере свршене богослове Н. К. и Д. П. и рукопроизвео за протопрезвитера јереја С.

С. узети су на звање. — Усвојене су уз њеке изм |ене ол 1 високе владе Лрипослане сКиЦе' за декоративнд ШкаЊе парохијалне Цркве у В. — Одлука високопречасног Митроп. Дркв. Савјета, којом није ^4аже4 уток јереја С. Б. п8р<Ш у Л. саопћена је истоме. — Позван јб на о^итовање ради некатихизираЊа јереј Ф. М. из 0. М. — За парохз у Н. С. потврђен је јереј Ф. Н. парох у С, К. — За администратора парохије у Б. одре!ђен је јеромонах Г. М. капелан у В. П. — Узетп су на знање уз односне примједбб избјештаји окружних протопрезвитера о домостројитељицам код удових свештеника. — Осгавина пок. јеромонаИ Г. 1. камелана у В. уступљена је пречасној архидијецезалној коисисторији на даље произвољно располагање. — За пароха у С. потврђен је Д. Ч. парох у Л. а парбХија у Д повјерена је у администрацију А. 3. окр. иротопрезвитеру у В. — Ради иовреде реда и дисЦиплиВе, обложен је фискалном акцијом јереј Т. И. капелан у Г. —• Опоменут је аджинистратор парохије у Д. јеромонах М. М. да не даје повода тужбама (тротив себе. — Уз$?б је.цаЗвнање очитовање Николе Вуковића и породиДе 1у из Пргомеља, д? су оставили унију и повратили се~ у правоезгавље. Позван је јереј Т. И. капелан у Г. да у жајској сједници предстане лпчно епарх. конзисторији. Позван је јереј Т. И. капелан у Г. да се поново по својој свећеничкој савјести очитује, да ли етоје отужбени паводи јереја С. В. пароха у Л., без обзира на то, колико је у појединим тужбама наведено свједока. — Иозван је јереј С. Б. парох у Л. да се очитује, у колико стоје одговори јереја Т. И. капелана у Г. на његове тужбене наводе. Препоручена је високој влади молба јереја В. Ј. пароха у В. ради припомоћи. — Уважена је молба јереја Г. К. администратора парохија у П. и П. да може као администратор тих парохија сједитп у П. — Очитовања неких свећеника ради некатихизирања узета су на знање и умољена је велеславна кр. жупанијека област у П. ради донашања наредбе гледе подвоза на катихизацију. — Није уважена молба црквене опћине у Ч. да исту парохију администрира парох у П. — Избору пароха у С. припуштен је једини компетенат јереј К. М. адмипистратор парохије у Т. — За администратора парохије у Р. именован је јереј Д. К. из К. — Осим тога ријешавано је више бракоразводнпх парница и нредмета од мање важности.