Srpski sion

Б р . 15.

о^аоки сион

С тр . 449.

На наивно-неистиниту тврдњу Вашу „да сте мислили да званичан лист — „Српски митрополијски гласник" — треба проширити с тим, што би у њега улазио један део повесничког материјала, и да сте предложили и обвезали се саб. одбору да ћете тај материјал сређивати у ванзвааичним часовима, те је сада наређено да лист излази на два табака, што сте и без приговора нрихватили, имамо Вам г. Мато одговорити. Нрво и прво Ви и до данас нисте на листу ништа радили. Ви добијете сав материјал готов и сређен. Ваш је посао да га донесете у штампарију и ди обављате коректуру. Истина Ви дајете извештаје о седницама саборског одбора, но то су такови, да кад их не би надлежни исправили и поправили — и то врло много — били би свашта пре него верни извештаји. 0 овом Вас можемо уверити једним Вашим извештајем, који случајно није у своје време исправљен к поправљен, те се морао цео слог по ново слагати кад се видило, како је сакато написан. Ви сте г. Мато просто називало уредниково, а други је издирало. С тог^, и стоји на челу лисга, да Ви одговарате (а не и да га уређујете) за уређивање. А то је тек нешто друго! Ви г. Мато нисте у стању ни еређивати историчну грађу за лист и то још у ванелужбеним часовима, прво што је не би знали уредити, а друго Ви добар део званичних часова нроведете у писању дописа и извештаја „Застави" и у јаукању и уздисању како имате сувигпе, посла због чега један добар Карловчанин — не знајући за Ваш рад — нерад — и говори, како ћете и Ви и још један Ваш подобан сабрат морати нропасти, ако Вам саборски одбор не да помоћ — помоћнике. Како сте могли јавно казати, да је решено, да ће „Српски митрополијски гласник" у будуће излазити на два табака, тсад таквог закључка нема; нека Вас Бог и саборски одбор пита Лист ће излазити само по материјалу и по потреби на два односно на више од једног табака, и излазио он ма на колико табака, за то није нуждан Ваш пристанак, пошто Ви и онако на њему и у њему скоро ништа не радите. А ваљда тек не држите за неки огроман посао коректуру, коју обављате за време званичних часова. На завршетку и опет Вам велимо г. Мато : Ви нисте дорасли за статиетичара автономног,

нити ћете Ви бити у стању да га уредите и да што урадите. За тако место и звање треба мало друкчији детићи да га уреде и да од њега наш нарпд има користи. Ви ћете моћи с брда с дола можда и прописати делокруг статистичарски, ал се Ви први не ћете но њему владати. Њиме ће се моћи опсенити простота, као и другим установама код нас 5 ал која вајда кад код нас обично неспремни и лењи људи долазе на места, за које се иште човек. Ви сте г. Мато просто протекционалско радикалско чедо, ком је за Ваше кортешке услуге требало наћи какво место, и пошто Вас чису могли метути за школског надзорника, за која је места требало прече — сродније душе — и заслужније за странку људе поставити; то се створило за Вас статистичарско и уредничко место, и кад сте то, онда се не размећите, ћутите и молите се Богу за здравље радикалеко и њихово царство, па ма оно и „устараборско" било.

Књижевни оглае. Изишла је пз штампе, и може се добити код потписате управе књига: опис СРПСКИХ ФРУШКОГОРСКИХ ЈР4СТИР4 1753. Приоиштио: Димитрије Руварац. Књига је штампана на лепом белом папиру и има 488 стр. Цена је књизи увезаној у платно — сва 5 Кр, а неувезавој 4 Кр. Управа српоке манастирске штампарије. Изашла је из штампе нова школска књига, под наеловом: ШКОЛСКА ДЕЦА НА СЛУЖБИ БОЖЈОЈ УПУТСТВО ЗА прав0с/1авне ученике срп. основних школа кано да у св. цркви на богослужењима суделују. Издање Орпске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима. — Цена је књизи 20 потура.