Srpski sion

|# С тр . 646.

ОРПСКИ сиоа

Б р. 2%.

А(1 бр. К. 1323/994. ех 1905. Н а р е д б а у погледу ирославе 50 годишве свештеничкоархијерејске службе Његове Светости српског Патријарха Георгија. Свима иодручним сри. ирав. парох. звањима и уиравама манастира. Његова Светост, преузвишени Господин Георгије БранковиЛ православни Патријарх српски, Архиепископ карловачки и Митрополит, навршиће на дан св. оца Николе 6. (19.) децзмбра 1905. благословен од Господа 50 година своје славне свештеничке, епископске и патријарашке службе. У низу минулих 50 година је Његова Светост испуњен најсветијим и најплеменитијим осећајима, да Му св. цркву обасјају тоили светли зраци небеске светлости, и мили му народ српски узнапредује у религиозноморилном, просветном и економском погледу, учинио из свег срца препуно добрих, родољубивих и великих дела св. цркви и милом народу свом. Сва добра и племенита срца духовне пастве, свију прав. Срба Митрополије карловачке, треба да су прожмати најтонлијим осећајима захвалности велаким делима и доброчинствима и признаља Његовој Светости, који их је учинио. Особито верни Архидијецезе карловачке морају за хришћанску, моралну и родољубиву дужност свагда сматрати, одати благодарност и признање Његовој Светости и делима му. 50 година приноси на олтар Богу свемогућем наш љубљени, добри, седи патријарх Георгије топле жртве за напредак цркве и народа свог. 50 година тих добрих и великих дела, те свештеничке и архииастирске службе сачињавају је^ан светао одсек времена, један период у историји овостране цркве и народа српског, који иериод мора читава наша црква, и сав народ српски овом приликом достојно да прослави. На да би и верни Архидијецезе карловачке ловодом тим могли достојно прославити педесетогодишњицу свештеничке и архипастирске службе Његове Гветости, Патријарха Георгија, дати искреног израза синовље љубави и у својим св. храмовима уздигнути топле молитве захвалности за учињена велика дела Његовој Светости, налаже се часно-истом (за манастирске управе часно-истој), да има:

1.) у очи дана св. оца Николе 6. децембра о. г. у парохијској (за манастирске управе: манастирској) цркви у 5 часова у вече звонењем свију звона у трајању од једног четврт часа објавити узвишену свечаност педесетогодишње црославе свештеничке и архипастирске службе « Његове Светости. 2.) На сам дан св. оца Николе 6. децембра има се у парохијској (за манастирске управе: манастирској) цркви после божаствене литур гије одржати свечано благодарење уз сходан свештеников говор са амвона, о чему има часноисто (за манастире: часно-иста) известити благовремено црквене општине и месне власти писмено, тако и верне у цркви са амвона на 8 дана унапред, те их позвати на учествовање у тој прослави. Из седнице архид. конзисторије држане у у Карловцима 18. (31.) октобра 1905. Нотнредседник.

А<1 бр. 955,/К. 8, 666. ех 1905. Н а р е д б а пакрачке конзисторије о главним дужностшма парохијског свештенства.

Свему часном и иречасном свештеисшву иарохијском оба реда и мирском ваниарохиЈском Еогом чуване иравославне сриске еиархије иакрачке. Извјешћа окружних протопрезвитера о обављеној и ове године чино и прописно заједничкој свештеничкој исповијести свештенства, узела је епархијска конзисторија ова у потпуној сједници на човољно знање, а гледе оних свештеника, који томе чину ма с ког разлога нису могли присуствовати, издана је већ дотичним протопрезвитерима посебна одредба. Но обзиром да се свештеници, који са исповиједи изостану, морају опомињати, да накнадно ириступе тој светој дужности њиховој, то се овим свештенство уиозорава на одредбу наредбе од месопусне недјеље 1897. бр. 15./през. да је дужно у таквим случајевима, не чекајући посебне одредбе, исповиједити се код протопрезвитера својега, или његова