Srpski sion

С тр . 672.

СРПОКИ сион

из овога када је напредњачка влада у Србији оборила митрополита Михајла, понудила је митрополитску митру Илариону. Он је одговорио „да би радо био митрополит Србије, али митрополит напредне странке никако". Говорник напомиње Фаталну појаву да од наша три архимандрита-историчара Рајића, Дучића и Руварца није ни један био владика! Руварац се истакао међу настојатељима својим безпрекорним радом. Сви манастири укупно нису толико вишка унели у нар. Фондове, колико једини Гргетег за његова времена. И тај заслужни Руварац мора да дочека, да за лечење свога драгоценог здравља добије припомоћ од саб. одбора. Иларион је задужио Српство и тиме, што му је оставио красну библијотеку, у к °ј°ј С У најдрагоценије благо баш саме његове књиге! Од нарочита еФекта био је завршетак говора, који се састојао, како говорник рече, из једне од најбољих песама, што их наша књижевност има. Говорник је на име прочитао ону њежну посвету матери, што је штампано уз књигу „0 Кнезу Лазару". Још је говорник нагласио, како је то лепо што се Руварца сетила баш цркв. општина панчевачка и омладиеско коло „Узданица". Позвао је све присутне, да кликну великоме историчару: „Слава", на што се народ искрено одазвао кличући: Слава великоме Руварцу! Можда где нисам тачно навео речи говорникове. Волео бих баш, да то буде повод, да се говорник одлучи и цео свој говор штампа. —ћ.

ЛИСТАК.

В е с т и. Саборски је одбор сазват за 23. о. и. (6. Децембра) у редовну седницу; архидијецезаЈгни администратпвни одбор за 16. (29.), а конзисторија за 17. (30.) о. м. Будимска је црквена општина закључила, да се на св. Николу, као на дан прославе 50. годишње свештеничко-архијерејске службе Његове Светости одржи свечано благодарење у будимској цркви, а подједно и да се изашље депутација да поздрави и честита тај дап Његовој Светости. А женска задруга „ Мајка Ангелина изаслаће

такође своје изасланство да честита славу Његовој Оветости, као своме великом добротвору. „Зора" Илариону. Српско академско друштво Ћ Зора и у Вечу приређује у недељу 3. дец. (20. нов.) 1905. свечан комерс историчару српском | Илариону Руварцу. I. Комерс отвара председник „Зорине" секције за ђачко образовање Ранко ВујиЛ 8 <;ис1. 1Г1§". и предаје слику Руварчеву коју је „Зори" израдио. II. 0 животу п раду великог покојника говори Алекса ИвиЛ , 8Ш(1. рШ1. Локал: Ресторација: „2иш Ж е 1П г 1;е п"_ 6е1ге1(1е-Магкг 5. У Вечу 12. (25.) новембра 1905. Председник: Марко М. ИсаковиЛ; Тајник: Ата насије Ка.ра кашевиА.. Капу доле! И ако је опште мњење, да смо мн тако страстан противник наших радикала, да им не можемо ни њихово најбоље дело признати и похвалити, што је неистина, јер ми још никад нисмо ни на једно њихово добро дело, које је добро што у осталом врло ретко бива — напали, а у разговору и ш њила и с другима признали смо им свако добро дело њихово. Истина, нисмо ни једно њихово добро дело у листу похвалили, што се у осталом не може од нас ни искати ни захтевати, јер ни они не хвале туђа добра дела, а друго то чини њихова „Застава". Ну, сазнавши за једно њихово наумљено добро дело, не можемо, а да га у напред не похвалимо. А ствар је у овоме. Из Панчева нам јавља наш пријатељ, да је из радикалских кругова дочуо, да ће члан саборског Јј одбора и новоиаабрани посланик шајкашки г. др. Мита ' Мушицки, у првој идућој седници саборског одбора ставити предлог, да члан саборског одбора г. др. Жарко Миладиновић иште против себе истрагу услед онаквога писања о њему у „Бранику" од стране ј г. др. Јована Шевића, т. ј. да поднесе тужбу про- ј тив њега, и док се ствар не реши, да не прису- ј ствује седницама саборског одбора. Ово је ваистину умесно, и држимо, да против тога не ће моћи имати ништа ни г. Миладиновић. У 253. бр. „Браника" рекао је г. Шевић за г. Миладиновића и ово у своме „Отвореном иисму": „А како се г. докторе назива онај радикалски корпфеј, члан данашњег саборског одбора, који својпм упливом као такав, нзради једној странци од народних фондова један већи зајам на хипотеку, какав дотична странка нигде није могла добити, па ногоди претходно за исхођење тога зајма 1000 К?