Srpski sion

О тр . 674.

СРПСКИ СИОИ

Б<-. 21

коме су рачуни како црквени тако и опћннски од 1894. — па до краја 1904. год. одобрени. Ово је врло обрадовало присутне чланове, и жеља им је да се за тај труд јавно благодари преч. Госп. Јереју Светозару ВољариИу администратору батосечком, који је једини он био у стању да квите и књиге покупи и да споменуте рачуне састави. Даље не само да је рачуне саставио, него је и неред све лепим примером, проповеђу и саветовањем поправио. Он је школу која је на прагу пропасти била, сачувао и у најбољи ред опет својим трудом и заузвмањем довео да сад одговара прописима, и најзад што је најжалосније било, он је дркву која ни обичној кући иије одговарала без ичега, и без да је гра$ане и потуре стало, довео у најбољи ред да сад одговара правој богомољи, и да је човеку сад милина у њу ићи и св. Богослужење слушати. За тај труд његов ми батосечани кличемо и молпмо се свевишњем творцу: да Вог поживи дуго и и дуго нашег г. иароха, и да га срећа прати целог века његовог на дику и нонос народа свог! У аме црквене школске опћпне Нестор Божин Михаил Мађаревић учитељ и перовођа. дредседвик.

Јавна захвала. За своју свету дужвост сматрам, да у име своје и евоје деце најтошгаје благодарим свима учесницима и сажалиоцима у ненадној смрти моје незаборављене добре супруге СоФије, иреминуле дне 11. а сахрањене 13. о. м. У првом реду свесрдно благодарим околној браћи свештеницима, наиме впреч. г. И. Перкаћанском, протојереју и админ. протопонијата вуковарског, ореч. г. г. паросима: Ј. Тркуљи мирковачком, Ђ. Мишићу бршадинском, Тр. Бугарском лазанском, и част. г. г. администр. парохије: М. Мијатовићу мариначком, Гајићу рајевоселском и Ур. Јовановићу габошком, који сионтано за укоп дођеше, врлу поцојницу побожно опојаше и сахранише. Надаље топло благодарем свима у месту г. г. чиновницима, гимн. про®есорском збору и гимн. младежи, корпорацијама, грађанима, пријатељима и пријатељицама и свима без разлике, као и свима са стране, који сви ценећи врлине нокојнице, ретке добре супруге и њежее мајке, до вечне ју куће испратише. Уједно смерно благодарим нашим узвишеним црквеним великодостојницима, наиме: Његовој Светости преузвишеном г. патријарху Георгију, и високопреосвећеној г. г. епископима: Мирону, Гаврилу, Лукијану, МитроФану и Георгију, који ми благонаклоно, ценећи врлине покојнице брзо јавно и писмено евоје високо саучешће указати благоизволише. Још топло благодарим дотичној г. г. архимандритима, протопрезвитерима (иро тојерејима) цотичној преч. и препод. г. г. про-

тосинђелима и игуманима, настојатељима манастирским, дотичној преч. г. г. паросима и браћи свештеницима. Нанослетку свесрдно захваљујем свима нашим осталим цјењеним пријатељим, нријатељицама и знаецима у месту и на страни, који ми било устмено, било иисмено, било брзојавно своје саучешће указаше, пуно пријатељске и хришћанске утјехе, које све беше мелем ојађеном срцу нашем. У Винковцима 22, окт. (4. нов.) 1905. ожалошћени супруг У р. Ђ у р и ћ протојереј и парох, са породицом.

Књижевни огласи«, Изашла је нова књига из штампе: „ВЕЛИКИ ТИПИК" који се може добити само код издавача Српске Манастирске Штамарије по 4 круне од брошираног примерка. Укоричен 5.— К. Српека Манаетирека Штампарија.

Жзишла је из штампе, и може се добити код потписате управе књига: опис СРПСКИХ ФРУШКОГОРСКИХ РН^СТИР^ 1733. Приоиштио: Димитрије Руварац. Књига је штампана иа лепом белом папиру и има 488 стр. Цена је књизи увезаној у платно — сва 5 Кр, а неувевавој 4 Кр. Управа српске манастирске штампарије.

Изашла је из штампе нова школска књига, под насдовом: ШКОЛСКА ДЕЦА НА СЛУЖБИ БОЖЈОЈ УПУТСТВО ЗА ПРАВОСЛАВНЕ УЧЕНИКЕ СРП. 0СНОВНИХ ШКОЛА како да у ов. цркви на богослужењика суделују. Издање Српске Манастирске Штампарије у Ср. КарловцЕша. — Цена је кшизи 20 потура.