Srpski sion

С тр . 452.

ОРПСКИ сжон

Б р . 16.

Кад је управо СоФроније Раваничанин умро, не зна још до дапас — колико те нама познато —. но корао је умрети рзмеђу Марта 1726. и 11. Септембра 1726. погато је Врћентије Јовановић тада потврђен био за владику арадског. У „Опису српских Фругпкогорских манастира за 1753.". што смо га издали 1903. спомиње се, да је у Врднику СоФроније зађаконро а ,ча тим и запопио Филипа Димића јрм. врдничког 22. Јулија 17?2.; да је у Араду 1724. Јунија 1. у арадској дворској капели, запопио Теодосија Глиго ровића јрм. крушедолеког; да је 1723. Јунија 9. у Врднику зађаконио Никанора Јоановића архимандрита раковачког за ђакона ; да је 1722. Маја 9. у Врднику занопио Исаију Продановића, проигумена хоповског. Из овог се види да је СоФроније Ра ваничанин могао бити посвећен за владику по свој прилици на ђугћев дан 1722.

Извештај о раду редовне седнице енарх. конзисторипе, држане у Темитвару 20. децембра 1905. (2. јануара 1906.) нод председништвом Преоевећеног Гоеподина Епискона Георгија. Оверовљен је без примедбе записник прошле ееднице. — Иа основу отписа миниетарства просвете наређена је испракка у циркуларпо.ј наредби истога министарства о признаваљу вероисповести бантиста. — Узет је на знаље високи отпис Њ. Светости, којим захваљује на, приликом прославе педесетогодишњице свештеничке му службе. пруженим му доказима љубави. — Умољена је арадска романска конзисторија да достави овамо снисе на основу. којих убира школску аукту од овонодручних ц. општина. Узета на знање одлука С. 0 . којом је припомоћ из јерарх. Фонда, јрреју А. Бранковићу обуетављена, те Науму Марјановићу, пароху у Н. св, Ивану у течај етављена; даље јером. о. Василијану Петровићу обустављена, те јером. о. МитроФану Шољмошану адм. п. у Моноштору у течај стављена. — Позван јер. А. Стојковић, да ее на администрацију му у Иванду врати — Узето је на знање одређење предујма из епарх. Фонда јер. В пл. Војновићу, за катчхизацају у Жомбољу. — Наименован ,је Ђ. Влаховић, окружном протопрезвитер вел. викиндски, за повереника при избору с. парох. п. у Куману. — Позван Ђ. Страјић, окр. протопрезв.

вел. бечкеречки, да на пријаву овоеп. адм. одбора своје изјашњење поднесе. — Позван Ђ. Страјић, окр. протопрезв. вел. бечкеречки да списак и описање парохија и народа подручног му нротопрезвитерата овамо поднесе. — Позване ц. о. у Кечи и Иванди, да поднесу скупштинеке аакључке, да ли желе да обаве изборе пароха са по једним компетентом. — Позван Станко Жупансгш, окр. протопресв. у Араду^ да јер. К. ^дамовића у парохију арадгајску уведе. Позван Ђ. Влатовић. окр. протопрезв. вел. кикинд^ки, да јер. Ј. Димитријевића у парохију Т. св, миклушку уведе. — Издано описање парохија и народа окр. протопрезв. темишварскога на употребу Г. Зубковићу еп. бележнику. Уступљен записник свешт. збора протопрезв. вел. бечкеречког одбору за теме на проучавање. — Едиктом позван јером. о. В. Петровић, да се у ман. Бездин врати. — Узет је на* знање извештај Ђ. Влаховића. окр. протопрезв. вел кикиндског о увађању јер. Гр. Кузмановића у парохију Тиса-хиђошку. — Именован је Д. Николић за пароха у С. Крстуру. — Опуномоћен Ст. Николић, игуман ман. св. Ђурђа, да јер. Вл. В. код грвога поновнога прекршаја дисципл. правила истога јереја из манаст. отпусти. — Упућен јер. М. Думић, парох у Меленцима, да податке о кретању народа у парохији му сваке године надлежном окр. иротопрезв. поднесе. — Изаслат јер. И. Алексић у Беодри, да еликарске послове у там. ев. храму прегледа. — Умољен епарх. админ. одбор, да против нркв. општ. у Араду због противљења јој овдашњим решењима поступи. — Узет на знање извештај нркв. општине у В. Бечкереку у предмету дара Стевана тзв. „Свилепог". — Позвата цркв. општина у Десци, да на молбу јер. Ј. Гавриловића, пароха там. скупштинско мњење поднеси. — Позван Ст. Алексић, сликар да ради неких објашњења у ствари израде икона за цркву у Модошу Њ. ГГреосвећенству предстане. — Препоручена молба „дпуштва св. Саве у Петрињи". — Позван јер. В. пл. Војновић, да као катихета „Језулеума" у Жомбољу, на тужбу истога завода своје изјашњење поднесе. — Одређено време овогодишњег стечајног испита. Позван Ђ Влаховић, окржни протопрезв. вел. кикиндски, да на тужбе Ж. Ранкова и др. јер. Вл. пл. В. с. п. п. на заиисник иепита. — Поднесен уток јер. Ср. П. Јовановића, суеп. пароха сиришког високодостојном М. Ц. Саввту. у дисц. поступку. — Позван Ј. Скановска из Чикага у Америци, да у допуну бракоразводне молбе му поднесе три пресуде грађ. судова у томе предмету. — Донесено више решења у бракоразводним споровима и у ногледу исправака погрешних матичиних уписа. — Решено свега 82 предмета.