Srpski sion

Б р . 18. 0№ЈК1 СИОН С». 455.

нане су 4 другостепене бракоразводне прееуде М. Ц. Савета, —Свега је донесено 122 решења.

Извеш т а ј о раду нленарне седнице епарх. конзиеторије темишварске, одржане 20. марта (Ј. априла) 1906. год под нредседништвом високопреч. гоеп. архимандрита Исака Дошена потнредседника. Узет је на знање допис Преосв. Госи. Еиископа Дијецезана о наименовању архимандрита Исака Дошена за потпредседника епарх. конзисторије. — Узет је на знање извештај извешгачев, да су сви изабрани чланови ове конзисто рије о том президијално извештени; уважена је оставка Дра Ранка Гранића на чланству и извештен је Лука Мајински градски сенатор у Вел. Кикинди члан заменик ове конзисторије, да услед оставке споменутога редовнога члана постаје редовним чланом конзисторијским у смислу закључка епарх. скупштине. — Извршено је заклињање нрисутних чланова. — Одређено је да се у 1906. години имају одржати 8 седница и то: 18. IV. (I. V ); 16.(29.) V; 20. П. (3. VII.); 8. (21.) VIII; 5. (18) IX; 3. (16.) X; 14. (27). XI. и 20. ХП. 1906. (2. I. 1907.) и установљена су 4 турнуса за исте седнице. — Јереји Ж. Стакић парох у В. Бечкереку и Григ. Стајић с. п. п. у Мокрину изабрани су за чланове заједнич ке анкете свих одсека епарх. управе, која ће анкета имати да спреми за епарх. скупштину „Предлог за оснивање епарх. библиотеке и архиве као и за прикупљање старина за исте установе." — Поверено је Сави Нутнику да ноднесе предлог, која лица (и изван епарх. управе) да се изаберу у нравно-историјски одбор, који би сакупљао нотребну грађу и послужио саветом при деобним парницама. — Умољен је Преосв. Г. Епископ да у смислу решења Еи. Скупштине састави одбор за претрес „Уредбе о дотацији парох. свештенства" и за претрес „Уредбе епархијске и цркв. општинске" зготовљених од всл. Саб. Одбора, — Ва чланове одбора за преписивање и оцењивање свештенички темата изабрани су : окр. протопрезвитери Јован Новаковић, темишварски и Станко Жупански арадски, и даље јереји Жарко Стакић парох велико бечкеречки, Григорије Стајић пар, пом. мокрински, Југ Станикић парох оросламошки и Илија Белеслијин парох фабрички. — Свега је донесено 8 решења.

Извештај о раду редовне седнице епарх. конзисторије темишварске одржане 20. Марта (2. априла) 1906. под председништвом архимандрита Исика Дошена потпредседника. Дат је обавештај министарству просвете у предм. молбе Ј. Скановског из Чикага ради

разрешења брака. Молба пак истога Ј. Ск. ради дозволе ступања у нови брак одбијена је до коначнога развода првога му брака. — Спроведена је с препоруком вис. министарству молба М. Јакшића свешт. удовице за припомоћ уједно је иста унозорена да молбу има путем ове власти а не непосредно министарству подносити. Решено је јер. ГригоријаБукоровића админ нарохије у Печки тада у стање мира ставити, када наименовани администратор Ст. Јакшић адиинистрацају те парохије наступио буде. — Узет је на знање поднесен извештај извештачев да је удовици пок. јер. Милоша Николића мировина у течај стављена. — Издани су Фискалу на мњење сниси, који се односе на нотражавање (аис(:а) ром. конзисторвје арадске против неких српских прав. цркв. општина. — Унућен је јер. А. Поповић парох нађлачки да предаје науку о вери и срп. језик срп, деци у несрн. школама тамошњим. — Издан је епарх. бележнику на употребу исказ јер. 11. Симића с. н. н. у В. Кикинди о заночетој веронаучној настави у Рацковићевој осн. школи, уједно је нознан исти јер. да поднесе извештај о томе, како би се веронаука у истој школи од сада у 4 недељна часа у место досадашња 2 часа предавати могла. Устунљени су Преосв. Госп. Енископу проповеди и нроноведнички дневници неких свештеника протонрезвитерата вел. кикиндскога. — Узет је на знање извештај Ст. Николића игумана манастира Св. Ђурђа, да је отнустио из истог манастира јереЈа Владамира Вулишића и позван је да ноднесе документован обрачун о употреби мировинске припомоћи истога јереја. Даље је позван јер. Влад. Вулишић да извесги, где ће се сада стално насганити и унозорен је да ће се против њега у смислу дисциплинарних нравила поступити ако се не буде владао достојно свештеничкога му чина. — Издато је уиуство цркв. ошитини Т. кањишкој у иредмету подизања капеле на тамошњем срп. прав. гробљу од стране Аврела Орпеана општ. бележника и односно у погледу осигурања и издржавања исте капеле. — Са разлога што скунштина у Кечи није нронисно сазвана, уништено је решење исте, да се не задовољава јединим комнетенгом на там. парохију јерејем Б. Грбићем, и упућена је да се у пронисно сазваној скупштин. седници ноново у том предмету изјасни. — Издано је упуство јером. А. Јеремићу админ. марох. у Кнезу у погледу поступка ири прелазу верних из ш>двлашћа романске у срп. нарохију. — Дозво љено је јер. Драгутину Мојићу, да место прот. помоћника вел. бечкеречкога тек 1. маја заузети може. -- Подастрте су с препоруком вис. министарству нросвете молбе неких свештеника и свешт. удовица за држ. припомоћ. — Донесене су четири бракоразводне парнице. Свега је донесено 48 решења.