Srpski sion

с*р. 456,

СРПСКИ

сион

Бр. и.

Извештај о раду редовне седнице еиарх. конзисторије темигаварскл одржане 18. априла (1. маја) 1906. под председништвом Преосвећенога Госиодина Енископа Георгија. Оверовљен је без примедбе записник пленарне седнице. — Уважене су оставке јер. Ивана Алексића и Др. Јов. Пачуа чланова заменика ове Конзисторије, о оставци спом. јереја на чланству у овоенарх. скупштини пак извештена је иста Е. Скупштина. — Упућен је бивши парох сиришки јер. 0. П. Ј. да у манаст. св. Георгија ради покајања оде и пробави дотле, докле га Преосв. Госн. Епископ овој конзисторији ради подељења какве парохије у администрацију не препоручи; за адм. парох. у Сиригу постављен једо сталног нопуњења исте нарох. досадашњи заменик јером. Платон Марковић уз уживање половине пар. берива. — На замолбу овоеп. А. Одбора допуњенје текст заклетве за заклињање сведока. — Поводом извештаја окр. прот. В. Кикиндског о каноничкој визитацији у општинама подручног му протопрезвитерата, издано је иетоме окр. протопрезвитеру унуство, како има саставити записник и извештај о истој визитацији, уједно су ножурени и остали окр. протонрезвитери, да што нре подиесу сличне извештаје. — Упућена су строго нека парох. звања да поднесу исцриан извештај и тачне податке о религиозно-моралном стању народа. — Уелед извештаја окр. нротопрезвитера вел. бечкереч ког да је јер. Јаков Михајловић парох у Бега Св. Ђурђу услед болести постао несиособан за вршење свештеничких дужности, позван је исти јереј да се изјасни, јели вољан примити Жива на Јанкахидца сврш. богосл. из Вел. Бечкерека за личног помоћника; уједно су нозвани остали окр. протопрезвитери да позову подручне им свештевике који проповеди и проповедничких дневника још поднели нису, да исте у року од 15 дана поднесу уз оправдање зашто у даном року то учинили нису, — Умол,ен је Е. А. Одбор да !ј 4 парох. берива у Срп. Пардању која би енарх. Фонду имала принасти уступи цркв. општини тамошњој на покриће трошкова око зидања парох. дома, нашто се има употребити и еквивалент за стан свештенички, који иарох. свештеници срп. итебејски, као администратори срп. пардањске парохије не уживају. — На молбу јер. Светозара Поповића пароха у Мађ. Чанаду пристављен му је за личног помоћника ђакон Душан Замуровић. — Одобрен је обрачун игумапа Ст. Николића о употреби мировинске припомоћи јер. Влад. Вулишића за време бављења му у ман. Св. Ђурђа, и умољен је всл. С. Одбор, да миров. припомоћ истоме јереју са 1. мајем о. г. на његове признанице исплаћује. Спроведене су с препоруком вис. кр. уг. министарству молбе некојих свештеника и свешт. удо вица за припомоћ. — Извештена је цркв. општи-

на у Јозепову да столове у певници у будуће не сме издавати. — Обустављенје дисциплинарни постуиак јер. Н Б. адм. парох. у Ц, Б. по пријави општ. бележника, пошто је исказом сведока опровргао тужбене наводе. — Поднесено је високсдост. М. Ц. Савету на више пресуђење неколико првостепених бракоразв. пресуда. — Услед извештаја Преосв. Г. Епископа, да је наручио антиминсе за подручне св. цркве, позване су цркв. општине, да по три кремничка дуката за антимис за сваку своју цркву унесу у епарх. фонд у корист „ Фонда високоареосвеДенога Госиодина Епискоиа Дра Георгија ЛетиИа за иодизање свештеннчкога и учитељскога подмлптка", којем Фонду Његово Високопреосвештенство уступа чист преостататак по одбитку трошкова. Уједно су извештене општине, да ће сиромашнима бити такса на образложену молбу њихову делимично опроштена. Свега је донесено 52 решења.

Извештај о седници архид. епарх. конзисторије држана у Карловцнма дне 24. маја (6. јуна) 1906. под иредседањем конзисг. потпредседника архимандрита маи. Крушедола Анатолаја ЈанковиИа. Узет је на знање извештај Његове Светости о рукоположењу јерођакона ман. Раковца, о. Дамаскина Борјановића, економа у семеништу маа. питомаца у Карловцпма за презвитера-јеромонаха који је додељен братству ман. Шишатовца, те монаха ман. Вел. Ремете о. Евгенија Ристића за јерођакона, који је међу тим имеповач економом у семеништу ман. питомаца у Карловцима. Узето је иа знање президијално расположење Његове Светосги, којим је за изасланика ове конзисторнје и председника при годишњим испитима из веронауке у кр. реалној гимназији земунској на место пок. окр. протопрезвитера земунског Јефтимија Вукадииовића именовао протојереја Николу Савића, администратора земунског протопрезвитерата. Узет је на зиање извештај Његове Сиетости, да ће се н за ову — 1906. — годину из земаљског приноса на сврхе срн. правосл. цркве 28.000 круна, и то за подручје тзз. старог хрв. слав, провинцијала, а 16.000 круна за нодручје, у години 1881. утеловљеие, хрв. слав. војене крајине, а, осим тога, за потоње подручје и из ирихода крајишке имовне узгојне и образовне закладе још 16.000 круна, а исто тако и 10.000 круна од парохијско сесијских одштета у име иотпора за свештенике евентуално свешт. удове и сирочад, цркв. опћиие те набаву цркв. потреба и понравака парохијских цркава на исплату дозначити, те да су нрезндијалним нутем сва овоподручна нарох. звања нозвана, да о свему томе известе све нодручне им свештеннке, свешт. удове и сирочад, те их упуте, да своје молбе за ту приномоћ поднесу до 17. (30.) јуна о. г.