Srpski sion

(Ј тр . 470.

сгиики сиин

Б р . 16.

Седнице автономних власти. Сабореки је одбор сазват у седиицу за 11. Сеатеибар. Сазив народно-црквеног оабора. На пронесене гласове о тобожљем сазиву народно црквеног сабора, у стању смо известиш читаоце, да су ти гласови неистинити. А ко је те гласове ночео да растурује и којим путем, ко је зантересован за држање сабора и шта се иза кулиса радило; о томе ћедо у идућем броју проговорити коју више. Уредник: Димитрије Руварац, нротојереј.

Ч и т у љ а. •ј- Станимир Будим, парох У Мартанцима у Срему умро је 17. о. м. у својој 74. години парох мартиначки Станимир Будим. Отац Станимир је послужио верно Богу и на роду у Мартинцима пуних 47 година, и био је један од спремнијих свештеника, и грдна је штета, што се и он као и њих много и много забаталио у селу, те на књигу заборавио. Вечан сномен оцу Станумиру!

Књижевне веети. Ушла је у штапу књига: Омладинска КЊИЖница. Књига четврта. Васа ЦариЋевиЋ. Народне јавнв нњижнице. (С упуством за оснивање и ру- ј ковање.) Посвећено срнским учитЈЉима. Дена 70 пот. За поштарину 10 потура. Скупљачи ако поруче бар 10 комада, добивају 20% ра бата. Може са наручити код срп. манастирске штампарије у Карловцима.

Књижевни огласи. Изишло је из штампе на ново прегледано и прерађено једанаесто издање књижице косово СРПСКЕ Н^РОДНЕ ПЕСр 0 БОЈУ Н^ КОСОВУ епски распоред Стојана Новаковића у других. У тој су књижици епски распоређене најлепше српске народне песме о боју на Косову, Оне су намештене у овај ред: I. Кнез Ј1азар зида задужбину; П Турци на Косову; Ш. Султан Мурат цару Лазару. IV. Царица Милица и брат од заклетве. V. Цар

Лазар се ириволева небеском царству. VI. Милош, Милан и Иван и Косовка девојка. УП. Милош Обилић, турска вијска и чадор султана Мупата. Милош Обилић обеђен издајом. IX. Косовски бој. X. Васојевић Стево. XI. Гласи о боју на Косову. ХП. Косовска девојка. ХШ. Смрт. Мајке Југовића. XIV. Посвећење кнеза Лазара. Пред књигом је сасвим нов предговор, у ком се расправља о ностању народних песама о Косовском боју и о њих о овој историји. Цена је књижици пола динара (0.50.) или круне. Главна је продаја и за поједине купце и за пренродавце и књижаре у трговини Јевте М. Павловипа и Компаније, код Игњата Даничића и у књижници Светислава Б. Цвијановића.

Изашла је нова књига из штампе: „ВЕЛИКИ ТИПИК" који се може добити само код издавача Српске Манастирске Штамарије по 4 круне од брошираног примерка. Укоричен 5.— К Српека Манаетирска Штампарија.

Изашла је из штампе нова гаколска књига, под насловом: ШКОЛСКА ДЕЦА НА СЛУЖБИ БОЖЈОЈ УПУТСТВО ЗА ПРАВОСЛАВНЕ УЧЕНИКЕ СРП. ОСНОВНИХ ШКОЛА како да у св. цркви на богослужвњима суделују Издање Српске Манастирске Штам парије у Ср. Карловцима. — Цена је кшизи 20 потура. ПРЛВОСЛАВНЛ ЈШТУРГШ ЗА УЧЕНИКЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА САСТАВИО Александар ЖивановиЋ. Цена је књизи К 1*20 — Обраћамо пажњу г г. нравославним катихетама на ову школ. књигу која Је прописана као школски учбеник на средњим школама. Срска Манастивска Штампарја.