Srpski sion

6*. 7.

СРПСКИ сжон

Ст&. 105.

зија, да се опростим вршчана и вршчани мене. Нека добију бољег, и по цркву ревноснијег владику — (Реч има прослављени саборски референат, новоизабрани школски реФеренат Мита Клицин, да одговори на ту жељу Кенгелчеву.) Ето, какво је мњење имао епископ од старе школе о поштењу, и како се одупирао, да не дође у скупштину човек обеђен због проневере. А данас сабор — радикали — закључује. да и мучке убице могу бирани бити и за посланике саборске. Па да не напредујемо!

Животопис преподобног о. нашега Никодима освећенога * Иревод Георгија Летића. Предговор. Око св. Никодима од Тиемене групира се повесница румунског народа XIV. * У Букурешту је изишла 1883. књижица иод насловои: „Животопие преподобног оца нашега Никодима оевећевога, архимандрита лавре ев. манастира Тисмена, наиисао по животопиеу епископа римничког Кир-Партени.ја, који је штампан год. 176!. и по једном старом рукопису јеромонах и духовник Стееан из Тисмене — год 1839. а сад у дане Његовот Величанства крзља Карла од Румунвје и краљице Јалисавете поправио и о свом трошку штампао смерни епископ Римаика, Новог Северина: Јосиф Вобулеску. Покојни је Иларион написао на немачком јеаику расправицу под насловом: „Рор №ко<Ј1т, 5ег егв1е К1ов!;ег§гип(1ег 111 с1вг "№а1асће1 -ј- 1406.", која је штампана у XI. књиви Јагићева ,,Агћ1У-а Мг в!ат18сће РћНоЈоре" 1888. На стр. 380. рече Иларион : „Аиз ешег АћћашПипјг <Јез 81. РеЈегаћиг^ег ве8с1исћН 'ог8сћег8 Негш Р. 8угки 1т Јоигпа1 с1е8 М1П184епит8 <1ег АиЉШгип^ (Тће11 ССХХХУ1. 1884. Моуетћег, 8. 124. Но4е 1) егзеће 1сћ, с!а88 ете \На <1е8 ћеШ^еп РаЈегв ШкосИт ги Викиге81 1т Ј. 1883. уоп ЈобК Воћо1е8ки, В^всћо! 1 ги Е1тп1к ипЛ. Кеи-8еуепп е|Иг4 \тагс1е. уоп <1егеп 1пћа11е т1г ћ1вје4г4 П1сћ(8 паћегез ћекапп 184". Како је Иларвон био од оних људи, који кад за нешто дочује, није мировао, док није видео, шта ее на дотичном месту вели ; тако је настојао да сазна и шта се вели у поменутом житију. Он је умолио данашњег високопреосвећеног г. епископа темишварског дг. Георгија Летића, док се бавио у богословском свеучилишту у Черновцу, да изнађе поме нуте житије и да му га преведе, што је исти а учинио. Наишавши на г. Летића рукопис у заосталим списима Иларионовим, изиосимо га овде у целосги. Уред.

века, као и део повеснице владалачког дома Лазара кнеза од Србије. Животопис овог принца показаће нам још једном, да су између румунског народа на Дунзву и народа на балканском полуострву постојали непрестано верски одношаји, и да се овн одношаји одржаваху преко моваха атонске горе. Као што су монаси Софроније, Пимен и Силоам организовали монашки живот међу Румунима у покрајини Бзамцу из манастира истог имена, год. 1326., исто тако неки монаси са Атона склонише св. Никодима да остави свој родитељски дом и сјајни живот свог брата гЛазара и да иде на Атон, где да се после дугогодишњег испосничког живота приуготови да постане оснивач монаштва у брдима карпатеким. И заиста 1842. год. оснива св. Никодим манастир Водицу поред Северина, за тим организује монаштво у брдима Тимишуре, са места названог Прилепа, и напокон 1382. оснива велику лавру Тисмену и организује монашки живот у брдима Горју, који се продужава и данас. Ове чињенице су од велике вредности по повесницу румунске цркве на Ду нав у Све ово навело ме је да издам животопис св. Никодима, сачуван у једном рукопису библиотеке манастира Тисмене, ва који ме је упозорио архимандрит Генадије Еначеан, који га је познавао од год. 1876., као што се види у архиви епископоје римничко-ново-северинске. Ма да овај рукопис није старији од 42 године, ипак се после дубље штудије констатовало да је он састављен по једном старом животопису св. Никодима, који се чувао у манастиру Тисмени, и који данас више не постоји, и да су сва дата и историјске чињенице фиксирана по монастирским документима, који 1840. год. још поетојаху али још не беху скупљени од посетилаца Тисмене — као што је Де Венелин и др. (Влахоболгарсшн или Дакославвнскјн граматн 1840. С. Петербургт.) С тога да се не би изгубио и овај историјски споменик, и да би се распространила повесница оснивача ман, Тис-