Srpski sion

СРПСКИ сион

Бр. 31.

Прква је била пуна народа из свију сталежа. а били су на парастосу и ректор универзитета др. Јован Цвпјић и иредседннк срнске академије наука Сгојан Новаковић. Владу је заступао мпнистар просвете Андра Николић. Учествовао је и београдски официрски кор с командаптом дунавске дивизпје Павлом ЈуришићемШтурмом. У Солуну је одржан парасгос у недељу 29. пр. м. у српској дркви, на ком су нрисуствовалд српски генерални конзул са особљем, управе обе гимназије мушке и женске, и остали Срби, којн се деспше у Солуну тога дана и који живе у Солуну. V име венца. Коморанска сриска дркв. оиштина послала је у име венца на одар нокојиог проте Корнела Чупића свештеничком конвикту 10 К. То је паметно и родољубиво! Почетак анархије по црквеним општинама, Из Даља нам јављају, да је црквени одбор 29. пр. м. једногласно на нредлог одборника Уроша Пецпкозића закључио: да пошто се у цркви догодила комедија, јер се нашао у тЈторском орману кључ туђ пз туторског је ормана нестало 10 круна, па се многи туже и да им је несгало свећа: „да се у будуће кључеви од цркве само код црквењака налазе, те да попови без црквењака не могу у цркву одсада ићи, поипо црквењацп двапут у цркву на дан долазе у јутру и у подпе, то онда могу иоиови своје послове посвршивати за време док се цркве њак тамо налази". На овај закључак одборскп, тамошњи свешгеници, бојећи се да не би учитељ Венин, који је целу ову ствар и аранжирао, и његови другови какву крађу у цркви хотимично иодметнули, као што и нађени кључ у туторском орману изгледа да је подметнут; предадоше 31. пр. г. кључеве црквењаку Мити Димићу, који им је то и потврдио овом потврдом: „Долепотписани потврђујем, да сам од пар. звања данас примпо кључеве црквене а на темељу закључка цркв. одбора у Даљу од <!9. Јул. „којим је решено да поповн више без мене у цркву ући несмију". Свештеници су даљски како против одборника Пецикозића, тако исто и осталих одборника поднели пријаву државном одветништву у Осеку ради злочина потворе и ради смегања вршења обреда црквена, а подједно су умолили коазисторију, да и она ову ствар поткрепп, а административни одбор да одборнике под истрагу стави и са одборског звања уклони. Пре ованог закључка, изишла је и раздавала

се по Даљу несмица спевана од Србина Даљца (!) Србима даљцима, у којој песник рече: „Јер је браћо наша срећа дала, Што иостаде странка радикала, Онн хоће да направе реда, Јер се више вако живет неда. Па сад браћо будимо у нади, Радпкални клуб што на& израдн". По овом дакле изгледа, да је радпкалскп клуб решио, да даљски цркв. одбор закључи да ее одузму од свештенива кључевн п предаду црквењаку, те ако нм треба преко дапа — осим о добу јутрењем и у подне — цркв. протокол, или се догоди да имају крстити какво дете, где је опасност да може умретп, они нека траже црквењака но атару илп внноградима даљским. Овај даљски случај показује, до чега је довело и докле може довестп радикалско кокотериње и обећавање народу, а и сам рад врховних тела радикалских. Народ видећи, како се сабор, сабореки о-дбор, школски савет не осврће на закон; држи, да и он има нраво да се не осврће на закон. А меродавни у Пешти ћуте, и кокетирају са радикалима! Напомена. Због тога, што идуће недеље не ће штампарија два дана радити, а има прешних послова, изићи ће 32. н 38. бр. уједно. Уредник: Димитрије Руварац, протојереј.

Јавна захвала. За сврочад иза покојног учитеља Петра Марића нриложише: У Карловцижа политична опћпна 10 К; Кредитна Ванка 5 К; проф. Недељковић 2 К; Ср. карловачка задруга за штедњу и ирипомпћ 5 К; Др. I. Секулић 4 К; В. Брадваровић 2 К; В. Јовановић 1 К; И. Добродолац 1 К; нроф. Прибичевић 2 К; Др. С. Симеоновић 1 К; парох Г. Јовпћ 1 К; Н. Максимовић 1 К; В. Ј. 2 К; Ј. Вучковић ректор 5 К; Н. Ђурић 2 К; Др. В. Вујић 3 К; Живковић 2 К; Управа манастира Веочина 25 К; Крушедола 25 К; Месића 5 К; Црквена оићина у Купинову 15 К; у Ст. Бечеју 10 К. Свима овим прпложницама нека је овим путем изречена најтоилија захвалност. Г. Г. колеге молим, да се заузму код својих онштина и у збору за скупљање прилога за ову сирочад, јер „Зрно ио зрно ногача", а и 1. септембар већ је на прагр. Ср. Карловци 3. (16.) августа 1907. Ј. БАЈИН учитељ и старатељ.