Srpski tehnički list

СТРАНА 114.

АНТРПОТИ У

~

БЕОГРАДУ БРОЈ 7.

шања конкуренције домаћих производа при извозу, која, се потреба на жалост до дннас није могла подмприти, Од оних на ту цељ предвиђених магацина са перонима, имао би се магацин У У одмах подићи, а онај под У УГ | тек пошто се потреба појави. Та два магацина могу се сматрати као права слагалишта са кратким роком ле= жиња. Димензије тих магацина пзпосе: 185,00 т дужиле, а 16,00 та чисте штрине,

Ради довоза и одвоза од слагалишта и магаза за претоваривање, предвиђен је поред истих пут од 15,00 та ширине, који би се по извршењу задњег комплекса зграда, имао проширити на 28,00 т.

За канцеларију управе антрпотске, предвиђена, је За прво време приватна зграда, која већ постоји између П и 1У, п која се већ по себи мора експроприсати, а за доцнију потребу предвиђено је грађење једног нарочитог здања 35,00 то дуг, а 12 до 14 п широког на два

спрата, на што је узет обзир већ при диспозицији појединих зграда.

Ако даље узмемо у обзир, да је за олакшавање и што јефтиније утоваривање и истоваривање у магазе за претоваривање и у сместишта — ради директног претоваривања из вагона у лађе и обратно, као и за манипудацију возова — потребан по једап колосек или свега четири колосека, или да се ови морају бар предВидети, и да осем тога треба рачунати и ограду и пешачку стазу, — то излази да је за прво време потребна ширина од 55,18 одн. 57,00 10. Дужина ове антрпотске станице, дата је с једне стране дужином предвиђених зграда и нужних међупростора, п према томе износи дужина те станице 81400 тл. .

Примера ради наводимо, да је ке за претоваривање пр. кр. дунавског паробродског друштва у Бечу 1005 ла дугачак а 72 :а широк, а онај, који се налази у продужењу сместишта општине бечке скоро исто толики; станица за претоваривање на Лаби код Лаубе-а дугачка је преко 1 километар.

Висина. планума.

, Што се тиче“ висине планума за ову станицу, то је нарочито у интересу јефтиног грађења као пу интересу јефтине манипулације, да се планум тако положи да он лежи што дуже а нарочито за време извозне сезоне бар 1,00 над средњим водостањем, како би се тим начином манипулациони трошкови што више. смањили, Према томе била би апсолутна висина од 72,00 т над јадранским морем најподеснија,

Пошто пак цело ово предузеће има дефинитиван карактер, и пошто би роба у магацинима при великој | води била квару изложена, или се магацини за, време пролећа (у месецима Марту, Априлу и Мају влада редовно велика вода) не бп могли употребити, то смо у почетку проучили пројект са спојеним кеовима за велику и малу воду. Профил тога пројекта, по коме се магаДини налазе на плануму над највећом водом, нацртан | је на листу А, ради оријентовања.

Проучавајући такав пројект, дошли смо до убеђења да би постројење колосека у том случају било веома тешко; да би саобраћај због потребних рампа (узбрдица) био опасан п скуп, а цела станица комплицирана ; осим тога би бодо нужно, да се построје нарочити колосеци за ранжпрање, и напослетку би знатна дужина кеа (око 100 а) остала неулотребљива. (> тога смо се решили да целу антрпотску станицу подожимо у једној висини и то како за слаталишта, тако и за претоваривање, При

томе се појавило питање, да ли да се планум станице

положи над највићом водом од 1688 год., пап да се као меродавна узме пређашња највећа вода од Родине 1876.

За ведпку воду од 1888 године у погледу висине станице било је наравно меродано : 1, што би саобраћај на станици био непрекидан; 2, што би по зади налавећи се индустриски кварт био сачуван од велике воде.

8. Што се при тој влепни станице могу пи подруми испод слагалпшта градити,

Напротив за меродавност велике воде од 1876 године у погледу висине станпце говори следеће:

1. Уштеда при првом постројењу п услед тога п уштеда камате,

2. Знатна уштеда у манипулационим трошковима, који битно упливишу на рентабилитет станице.

8 Имајући у виду, да се ванредно велике воде као оне 76 п 88 године тек сваких 20 година иди још ређе појављују п то у времену, кад је извоз са свим незнатан (Априла месеца); да су подови слагалишта, доста, високо положени, тако да их вода п при ванредно веЛиком стању, као што је оно од 1888, неће моћи Д0стићи, п што претоваривање робе из лађа у слагалишта п обратно неће бити услед тога немогућно : пзраДдили смо пре свега пројект са платформом, високом 78,30 (велика вода 1876 године = 03,40), По нашем мишљењу требало би пројекту са овом висином планума, дати првенство, али ипак не би било излишно, да се пре дефинитивног решења у овом погледу упитају за савет и други људи искусни у експлоатацији антрпота (као Н. пр. дунавско паробродско друштво у Бечу и управа, општинских слагалишта у Бечу — Мега ипо Чег зла 1ећег Гасетћаизег 11 Уујеп).

Положај колосека за везу овелезничке станице са слагалиштем.

И ако је положај слагалишта, пзмеђу савског моста, и малог општ. шмрка утврђен, то су ипак могућа три принципиједна решења у погледу положаја колосека за везу између станице и слагалишта и то:

1, Који се одваја од северо-псточног краја станице.

П Од западног краја товарних колосека.

ПТ. Од јужног западног краја станице,

|. Колосен, који се одваја од северо-источног краја станице.

Претпостављајући, да ће се доцније железничка, станица спојити са паробродском станицом код града, била би најбоља веза она, која почиње од северно источног краја станице.

Добре стране ове везе јесу:

1, Овим огранком уштедила би се дужина пруге ка паробродској станици за 1500 та према огранку 4), који смо ми усвојили, — рачунајући од другог краја, станице, а око 1100 т према огранку од западног краја товарних колосека (П).

2. Непосредна уштеда, у дужини колосека за везу слаталишта са станицом износила би према Џ око 150 т а према ПТ око 250 ш; адп би се трошкови око подизања насипа због висине терена. веома незнатно равликовали. Против ове везе говори следеће:

1. Полупречник везујућег колосека био би много мањи, само 150 т место 225 т (као код П).

(као код ПТ) пли 180 п..