Srpski tehnički list

77 1

Ли | _ .– Ри

стоје Грађевинске инспекције, као виша државна грађевинска надлештва.

Цела територија Краљевине Србије подељена је на шест Грађевинских инспекција, и то:

а) Г-ва Грађевинска инспекција, коју састављају окрузи: нишки, врањски, топлички и пиротски, са седиштем инспекције у Нишу.

6) П-га Грађевинска инспекција, коју састављају окрузи тимочки и крајински, са седиштем инспекције у Зајечару;

в) Ш-ћа Грађевинска инспекција, коју састављију окрузи: подрински и ваљевски, са седиштем инспекције у Ваљеву;

г,) ГУ-та Грађевинска инспекција, коју састављају окрузи, београдски, смедеревски и пожаревачки, са седиштем инспекције у Пожаревцу.

д.) У-та Грађевинска инспекција, коју састављају окрузи: крагујевачки, моравски и крушевачки, са седиштем инспекције у Јагодини; и

ђ) У1-та Грађевинска инспекција, коју састављају окрузи: чачански, руднички и ужички, са седиштем инспекције у Чачку.

Лични је састав Грађевинских инспекција:

1. Грађевински инспектор, ! инжењер, ! архитект, 1! писар, ! цртач, и ! практикант, а поред ових по окрузима још и потребан број секционих инжењера и подинжењера.

Члан 11, Грађевинске инспекције стоје под управом Министра Грађевина, од кога добијају и врше наредбе. Члан 18.

Грађевинске инспекције деле се најмање на онолико секција, колико округа има под својом управом дотична инспекција, тако, да у сваком округу има најмање по један секциони инжењер и један подинжењер са потребним бројем цртача и практиканата.

Престоница Београд има своју засебну државну секцију са потребним бројем техничког и осталог особља

Секциони инжењери носе назив Државни секциони инжењври, а надлештво, у коме врше дужност, носи назив: Државна Грађевинска Секција Ниш, Београд, Пирот ит.д.

Члан 138.

Грађевински инспектор је стручни и административни шеф грађевинске струкв у својој инспекцији, и старешина канцеларија, Државних Грађевинских Секција.

Грађевинског инспектора кад је на путу, осуству, боловању и т. Дд., у свему заступа инжењер или архитекта, који се налази на служби при самој инспекцији.

Члан 14. Дужности Грађевинских инспекција ове су:

1. Да извршују све наредбе Министра грађевина, које се према постојећим законима односе награђевинску струку у земљи,

2., Да контролишу радове на државним, окружним, среским и општинским грађевинама, и да о нађеноме стању ствари извештавају како Министра Грађевина тако и стални окружни и срески одбор, у колико се овога тиче према закону о уређењу округа и срезова од 1905. год.

8.) Да контролишу и издају наредбе, да се све државне, окружне и среске, а по потреби и општинске грађевине извршују тачно и солидно по одобреним пројектима, предрачунама и уговорима.

4.) Да прерледају, поправљају и одобравају све пројекте и предрачуне за подизање нових, и оправку постојећих грађевина, које се подижу о трошку округа, среза или општине, а којих вредност не прелази суму од 5000 дин

5.) Да дају окружном одбору сва потребна упуства за склапање услова и уговора за подизање свију нових и оправку свију постојећих грађевина.

6.) Да се уверавају о свима потребним изменама при подизању нових и оправкама постојећих грађевина, било да ове измене предлажу стални окр. одбори, државне грађевинске секције или самоуправни окружни инжењери, о чему подносе реферат Министру Грађевина односно сталном окружном одбору.

7.) Да према, закону о подизању јавних грађевина одобравају пројекте и предрачуне за подизање нових и оправку постојећих државних грађевина до суме од 1000 динара пошто претходно и:дејствују потребан кредит из буџета Министарства Грађевина.

8.) Да одређују и држе лицитације за израду нових и оправку постојећих држав. грађевина; да су једним својим чланом увек заступљене при држању лицитација за давање у израду нових и оправку постојећих окружних, среских и општинских грађевина кад вредност посла прелази суму од 5000 динара.

9. Да прегледају, примају и колаудују извршење нових и оправке постојећих држ, грађевина кад вредност истих не прелази суму од 2000 динара.

10.) Да суделују при прегледу, пријему и колаудовању окружних, среских и општинских нових и оправкама постојећих грађевина средством једнога од својих чланова, који ће имати решавајући глас када вредност прелази суму од 2000 динара.