Srpski tehnički list

=== 4

11.) Да дају Министру Грађевина мишљење о главним правцима и детаљним трасама нових државних, окружних, среских и војних путова, као и њиховим изменама.

12.) Да расматрају молбе и жалбе приватних лица, појединих села и општина које се односе на правац положених траса путова, на екпропријацију заузетих земљишта, и т. д. и о нађеноме стању да подносе извештај Министру Грађевина.

13.) Да мотре, да се сви путови и мостови у кругу инспекције беспрекидно одржавају у добром и за саобраћај сигурном стању, и да потребне захтеве у погледу оправака управља дотичном сталном окружном одбору, окружном начелнику па и Министру Грађевина.

14. Да контролишу просецање и израду нових путова и уверавају се како о доброти њихове израде тако и о томе, да ли су трасе шутова тачно и правилно обележене на терену по одобреном пројекту, и да о томе извештавају Министра Грађевина.

15. Да сталним окр. одборима дају на захтев потребна обавештења о буџету по грађевинској струци.

16. Да контролишу рад окружних самоуправних инжењера, и да о нађеноме стању извештавају сталне окружне одборе односно Министра Грађевина.

17. Да воде надзор над свима окр. зградама у својој инспекцији и старају се о њиховом добром одржавању.

18. Да прикупљају све потребне податке о стварном коштању грађевинског материјала и сређене ценовнике шаљу Министар„ству Грађевина најдаље до 1. децембра сваке године.

19. Да споразумно са сталним окруж. одбором одређују деонице путова, које имају поједине општине да граде и одржавају.

20.) Да достављају непосредно сталним окр. одборима све кварове на путовима и мостовима, који би могли лако да изазову прекид саобраћаја, те се морају журно оправљати, и позову их, да у остављаном року изврше потребне оправке, а ако окр. одбор то не учини у остављеном му року и по другом писменом паређењу, онда наређују, да то изврше државни секциони инжењери кратким путем средством предузимача, а о трошку округа о чему одмах извештава и Министра Грађевина.

Члан 15.

Државне полициске као и самоуправне и општинске власти дужне су без оклевања

давати грађевинским инспекцијама сва оба-

вештења, која инспекције од њих затраже.

Ми ивицех га — _ _ = дома иијиста ата а аи. та о—обилсивија _- ____-и „| педани - огањ -а_< спид иди мадитиваиинј свео инг ааисававива по ји“ Илу пи

Члан 16.

Послове, које имају заједнички да изврше два или више округа, а тичу се грађевинске струке вршиће грађевинске Инспекције споразумно са окруж. одборима а по прописима овога и осталих закона.

Члан 17.

Грађевинске инспекције стоје у непосредној преписци са свима властима и надлештвима у својој ингпекцији,

Члан 18.

Грађевински инспектори нмају права:

1.) Да казне чиновнике поверене им инспекције, као и самоуправне окр. среске и општинске инжењере за доказано неуредно вршење службе, одузимањем плате до десет дана

Приход од казни самоуправних и општинских чиновника иде у благајницу из које и плату примају.

Жалбе против изречених казни подносе се у року од 15 дана преко грађевинске инспекције Министру Грађевина, чије је решење извршно.

2. Да о већим кривицама држав. инжењера у званичној дужности благовремено извештавају Министра Грађевина; а о већим кривицама и неуредностима окружних самоуправних и општинских инжењера да поред Министра извештавају још и стални окр. одбор, односно општинеки суд.

8.) Да дају своме особљу одсуство до 10 дана, о чему одмах извештавају Министра Грађевина.

4. Да предлажу Министру Грађевина, привремене и сталне размештаје државног техничког особља поверене им инспекције.

Члан 19.

Грађевински инспектори или инспекциони инжењери дужни су да свакегодине најмање два пута, у пролеће и у јесен, обиђу све грађевине, путове и мостове у области своје инспекције; а тако исто и канцеларије Адржав. грађевин. секција, као и канцеларије самоуправних и општинских инжењера и о тим прегледима подносе опширан извештај Министру Грађевина.

Члан 20.

Грађевински инспектори или њихови ваступници оверавају све исплате код државних грађевина, чија вредкост прелази суму од 4000 динара, пошто за то претходно издејствују нарочито одобрење кредита из буџета Министарства грађенина. За исплате окружних, среских и ошитинских грађевипа. када њихова погодбена вредност прелази 10.000 динара, потребно је да поред само-