Srpski tehnički list

управног однссно општинског инжењера при знаницу овери још и инспекција. Члан 21.

Канцеларије грађевинских инспекција су у окр. зградама, а где то није могуће онда. у приватној згради, у коме случају послугу, кирију, огрев и осветљење плаћају на равне делове окрузи који сачињава инспекцију

Члан 92. „Државни секциони инжењери.

За вршење свију грађевинских послова по овоме и осталим грађевинским законима постоји у сваком округу потребан број државних грађевинских секција, као одељци грађевинских инспеккија.

Свака државна грађевинска секција, има потребан број инжењера по потреби, по једног архитекту и подинжењера, једног цртача и једног практиканта, за деловодство.

Број државних грађевинских секција и њихова седишта одређују се решењем Министра Грађевина.

Члан 23

Државни секциони инжењери врше ове послове.

1.) Све оне послове, које им инспекција народи на основи овога и осталих грађевинских закона,

2. Надзиравају и руководе непосредно израдом и оправком свију државних грађевина у своме округу.

3.) Врше ванредну контролу над израдом окружних среских и општинских грађевина и о нађеноме стању подносе извештај инспекцији, а само у врло журним случајевима и сталном окружном или среском одбору односно општинском суду.

4.) Оверавају признанице за исплату зараде предузимачеве за државне грађевине до суме од 14000 динара. |

5.) По струци грађевинској дају бесплатно сва потребна обавештења изасланицима окр. одбора.

6. Обилазе најмање три пута годишње све државне, окружне и среске грађевине и путове, и о томе подносе извештаје инспекцији, 1) Државни секциони инжењери стоје под управом инспекције и само од ње примају наредбе. Они имају своју самосталну архиву и деловодство.

8.) Они извршују и оне техничке послоге, за које им изда наредбу Министар

Грађевина непосредно и одмах о томе из-'

вештавају инспекци у.

9) Они заступају у дужности окружне самоуправне инжењере у случају болести, одсуства ит. д., без икаква права накнаде

сем путних и подвозних трошкова по закону, које им у том случају плаћа округ.

10.) Обележавање регулационих и нивелац. линија по варошима и варошицама вршиће само онда, ако дотичне варошке општине немају својих општинских инжењера.

Члан 24.

Канцеларије држав. секционих инжењера морају бити у окр. зградама, а гдето није могуће, онда у приватним зградама, за које ће округ плаћати кирију, послугу, огрев и осветљење.

Члан 95. Самоуправни окружни, срески и отштински инжењери.

За самоуправне окружне и среске пнжењере, које окрузи по чл. 90. закона оуређењу округа и срезова бирају, могу се поставити она лица, која имају квалификације, које се овим законом траже за држав. инжењере.

Ово исто вреди и за општинске инжвњерв. Пенсионовани државни инжењери заАдржавају своју пенсију, ако и кад буду изабрани за окружне, самоуправне или општинске инжењере.

Ако приватни дејствителни или пенсионовани држазни инжењери буду изабрани за самоуправне, окружне, среске или општинске инжењере, при постављању у државну службу рачунаће им се године службе проведене у округу, срезу или општини као године указне државне службе.

Дужност, плате, додаци, путни и подвозни трошкови ових инжењера, утврђују се уговором између њих и окружних односно среских или општинских власти.

Ови се уговори преко државне грађевинске инспекције поносе на преглед и одобрење Министру Грађевина.

Члан 296.

Дужности самоуправних инжењера, следеће су:

1.) Да врше све техничке послове у округу према наредбама окружног одбора и упуствима државних грађевинских инспекција.

2( Да сваке године, најдаље до 31 децембра, подносе грађевинској инспекцији извештај о свима извршеним техничким радовима о трошку народа као и о њиховом коштању. 8.) Да у случају потребе привремено заступају државне секционе инжењере и то бесплатно у месту становања, а ван овога са додацима, које државни секциони инже-