Srpski tehnički list

Привреде у што краћем року установи практичне зидарско-тесачке школе за образовање грађзвинара, са програмом који ће он и прописати

Ш Дужности и права начелника одељење Министарства Грађевина.

Члан 34.

Начелници одељења Министарства Грађевина дужни су старати се, да се целокупан технички посао у Министарству Грађевина као и у целој земљи брзо тачно и без з"стаја отправља, за шта су и одговорни.

Начелници одељења Министарства Грађевина имају права, да особљу својих одељења као и особљу Грађевинских Инспекције, изузев инспекторе, и свем особљу Државних Грађевинских секција дају до !5 дана одсуства, о чему одмах извештавију Министра Грађевина.

Исто тако начелници имају право узимати на одговор поменуто особље за неисправност вршења службе, но решење по истима доноси Министар Грађевина.

Члан- 95.

Начелници одељења Министарства Грађевина, сваки по својој струци, имају право

да одобравају, да се из одобреног годишњег

буџета Министарство Грађевина може на разне оправке државних грађевина илионих чије оправке по закону држава плаћа утрошити сума до 500 динара. Исто тако они имају права одобравати и набавке потребног резервног грађевинског материјала у износу

„до 500 денара.

Начелник рачунског одељења Министарства Грађевина има права, да одобрава све издатке по позицијама Министарства Гра ђевина у износу до 500 динара.

Ови се морају старати да се буџет Министаретва Грађевина ни у коме случају не прекорачи.

ТУ Одговорност целокупног техничког особља Министарства Грађевина Члан 36.

Они технички органи, који израђују грађевинске пројекте или ове ревидују, или врше надзор над извртењем какве грађевине, или састерлљоју погодбена документа за извршење истих, или врше избср места за грађевине и материјално су одговорни за штете проузроковано њиховом непажњом или небрижљивим радом код дотичних грађевина. Ове одговорности не ослобођавају се ни они, који за такве радове подносе мишљења, по основи којих Министар Грађевина ре"шава, да се по истима поступи.

У Пословни ред. Грађевинског Савета и награде члановима и пословођи његовом: Члан 37,

Сваки предмет упућен Грађевинском Савету даје овај на проучавање и реферисање двојици својих чланова, којима предмет по стручности припада и од којих је један начелник одељења а други техничар стручњак.

Ако је предмет упућен Грађевинском Савету какав грађевински пројекат, који се у Министарству Грађевина, израђује, онда се техничар стручњак одређзн за реферисање упознаје се са тим предметом док је пројекат још у раду, и своје примедбе саопштава начелнику одељења и пројектанту. Референти подносе Савету своје реферате писмено и довољним разлозима поткрепљенве.

Члан 38.

Проучавање предмета велике важности и значаја Савет може по одобрењу Министра Грађевина поверити и другим признатим стручњацима, од којих прима само писмене реферате.

Члан 39.

Савет се састаје у седнице на позив председника, а може радити кад су на окупу најмање: председник или његов заменик, "ва начелника одељења међу којима мора бити онај у чијем је одељењу израђен пројекат, пројектант, дотични техничари стручњаци или њихови заменици, а по потреби и касациони судија, правни референт и изасланик Министарства на које се предмет односи, ну, за предмете опште природе и већега значаја може Министар Грађевина наредитијда се они претресају кад су сви чланови на скупу.

При решавању о каквом предмету мора сваки присутни члан гласати.

( авет решава велином гласова, а у случају једнаке поделе гласова, већину има оно мишљење, за које је председник.

Савет даје своје мишљење писмено разлозима и подацима, поткрепљено, а уз извештај прилаже и одвојена мишљења ако их има.

Члан 40.

За брзи и тачан рад Савета стара се председник.

Савету стоје на расположењу за рад потребна акта, књижница и планови а исто тако и потребан број техничког и административног особља Министар зтва Грађевина

Савет има своје засебно деловодство и записник

Члан 11.

Министар Грађевина одређује хонораре председнику, члановима и пословођи Грађевинског Савета према буџетској могућности