Srpski tehnički list

њери имају. Ово заступ:ње одобрава, Министар Грађевина на предлог Инспекције.

4. Да врше и све приватне послове по својој струци у колико исти не спадају у делокруг државних власти.

5. Они не могу предузимати израду јавних грађевина ни непосредно ни посредно.

Члан 27. | За немарљиво вршење техничких п0слова и наредаб. грађевинских инспекција, може Министар Грађевина казнити самоуправне окружне, среске и општинске инжењере исто као што кажњава и државне инжењере.

Члан 28. Овлашћени цивилни инжењери и архитекти.

Цивилни инжењери и архитекти морају имати оне исте квалификације, које се траже за државне инжењере, те да могу добити право на праксу.

Сваки цивилни или државни инжењер или архитекта у оставци или пенсији може бити овлашћени цивилни инжењер или архитекта чим плати таксу у 00 дин. за коју добија декрет са потписом Министра Грађевина, који му даје овлашћење за јавну праксу у опште у целој земљи.

Члан 2).

Овлашћени цивилни инжењери и архитекти имају право:

1.) Да израђују пројекте и предузимају у израду како приватне тако исто и све јавне грађевине.

2 Да премеравају земљишта, да израђују планове за воденице и грађевине на води по закону о водама и регулационе и нивелац. планове вароши и варошица по закону о местима.

3.) Да моуправни земаљским мишљење,

4) Да по пристанку врше дужност државних инжењера у недостатку истих а, по нарочитом решењу Манистра Грађевина, а са платом и осталим наградама, које имају државни инжењери, који су толико исто у државној служби колико су цивилни инжењери и архитекти у јавној пракси.

5. Овлашћени цивилни инжењери и архитекти наплаћују своје награде од приватних лица по погодби.

6. Они су дужни прз почетка праксе положити а у присуству државне власти следећу заклетву: Ја Н. Н. заклињем се свемогућим Богом: да ћу владајућем Краљу веран бити, да ћу се земаљског Устава савесно придржавати, да ћу се земаљским законима

пуноважно као и државни и саинжењери и архитекте дају пред властима своје стручно-техничко

и ошштинским наредбама покоравати и да ћу дужногти, које су са мојом струком у вези, тачно и савесно испуњавати. Тако ми Бог помогао.

Министар Грађевина ће у сваком поједином случају одредити надлештво, при коме ће сваки појединац ову заклетву полагати

Члан 30.

Кад Министар Грађевина добије уверење о неисправном раду цивилних инжењера архитекта, предаје их Дисциплинарном Суду на суђење, пошто ствар претходно иследи, и њима се суди као и свима осталим дРржавним чиновницима, Решење Дисциплинар · ног Суда извршно је.

Члан 81. Овлашћени грађевинари.

Овлашћени грађевинари за непосредно предузимање јавних грађевина могу бити:

[., инжењери и архитектгз, који су служили државу, округ, срез или општину, па су у пенбији иди у приватној пракси.

9,, Овлашћени цивилни инжењери иархитокте. 3. Она лица, која су свршила какву средњу техничку школу и која су провела у пракси најмање три године.

4,, Она лица, која су свршила зидарско-тесачку школу. |

Овлашћени грађевинари добијају свој декрет са потписом Министра Грађевина, за која плаћају тиксу од 20 динара, који им поред осталих услова, који се траже, даје право непосредног предузимања јавних грађевина. Члан 82.

Ови досадањи предузимачпи грађевинских послова сматрају се за грађевинаре и ако немају напред означење квалификације по ча. 31, овога закона; ал: су дужни, да у року од три године положе практичан испит према правилима која ће прописата Министар Грађевина. По положеном испиту добиће и ови грађевинари декрет уз наплату таксе.

Који од садањих предузимача у горе означеном року не положи практични испит престаје бити грађсвинар за подизање јавних грађевина.

Ну, израду и оправку свих јавних грађевина до предрачунске суме од 5000 динара могу предузимати сви досадањи предузимачи ако не положе испит, као и све оне занатлије, који се занимају грађевинском радњом.

Члан 38.

Министру Грађевина ставља се у дуж-

ност, да уз припомоћ Министра Народне