Srpski tehnički list

— 195 —

општине владин човек, он је последњи на кулуку ирадио предузимач Никола Стајић овд.

његова општина. Док на против, опозициони председници свакад су у извршењу свију наредба били много тачнији, бојећи се казне, јер знаду да не сгоје добро код „капетана.“

На. овоме путу и данас имају неке општине своје деонице које нису још ни прокопале. Зима нас већи затекла а пут остао још у земљаним радовима недовршен, те се околни свет много мучи због овога. А тако се исто и други крајеви муче што њихови путови нису довршени.

Поред ових путова још су започети и због истих узрока нису довршени у овоме округу још и следећи путови:

ђ) Пут Клашнић—Рајковић—Букови

а) Пут Иверак—Попучке — Дупљај-—1 воздено-

вић— Уб. .

3) „ Иверак—Фабрдица—Баб. Лука— Докмпр—“учуге, 4 „ Ваљево—Котешица— Гола Глава и 5) ,„ Маљенски (Мионица—Брежђе— Маљен

— Пожега.)

Као најглавнији пуш преко Ластре, од Ваљева. до Ужица, почеће се идуће године градити, јер је окр. скупшти а одобрила већ 70 хиљ. дин. за прву деоницу, за коју су и планови састављени и сад се само на предрачунима ради.

Поред горњих путова, који су већ почети да се раде, има још доста путова у овоме округу, који су трасирани и одобрене трасе, или се мисле радити, али о томе колико се на њима уради, други пут.

ТУ Опште оправке и други послови.

(Оправки већих и грађење нових мањих грађевина било је и то: 1) Грађење звонаре п оправка цркве на Убу, по предрачуну инжењера г. Л. Зисића уступљен посао предузимачу Делу Сиљановићу из Уба за 2621,98 динара.

2) Оправкс поште Ушске, по предрач. г.Л, Зисића, уступљена предузимачу Делу Сиљановићу за 961,0 динара.

3) Оправка поште Ваљевске, са грађењем једне кућице у дворишту, по предрачуну инж, г. Ч. Гагића, уступљена предузимачу Николи Матићу за суму од 4826, дин. оконч. рачун још није одобрен.

4) Граћење звонаре Јабучке, по плану инжењера г. 4. Гагића извршио предузимач Антоније Крстић за суму од 454 динара.

5) Грађење тротоара испред среских зграда у Ваљеву, по предрачуну в. инжењера г. Љ. Денића израдио предузимач Риста Алексић за суму од 2288,, динара. Е |

_ 6) Грађење тротоара испред поште у Ваљеву по предрачуну в. инжењера г. Љ Денића из-

за суму од 1645,%г динара. |

7) Набавка туцаног камена за срез посавски, по предрач. в. инжењера г. ЈЉ. Денића извршио набавку Андрија Брушија за суму од 3442,% дикара.

8) Ш!осирање пута и навоза на мостовима у срезу посавском по предрачуну в. инжењера г. ЈЉ. Денића израдио предузимач Андра Николић за суму од 903,66 динара.

и 9) На вештачке радове око разбијања стена, на путу уз Обницу издато је у мањим партијама предузимачу Ник. Матићу сума од 5605,, динара.

Укупно на мостове, пропусте и друге оправке и послове техничке утрошено је 41.831, динара без мостова под тач. |. који су још у раду.

(Од три окр. инжењера, који су били до 1. новем. т. г.,, када је г. Зисић разрешен пошто се примио за самоуправног инжењера, сваки је од њих радио следеће послове:

1; Шеф граћев. одељка г. ЈБ. Денић. Вршио је редовно администрацију, која највише времена одузима и поред тога водио надзор: на гимназијској згради, хируршком павиљону и дограбђивању цркве рибничке. Преглед путова два пут преко године вршио је у своме реону, како је споразумно подељено међу инжењерима и о њима подносио извешћа. На послетку излазио је и ради утврђења генералне трасе пута преко Јаутине за Голу Главу и уз реку Буковицу, и калаудов. пропуста.

2; Инжењер окр. т. Чед. Гагић, водио је надзор при оправци поште ваљевске, оправци и грађењу звонаре Упске и на пропустима „СОмољеновцу“ и „Ржевици“ на путу Пецка— Осечина Шабац. Давао упуства при регулацији реке Рибнице више новог каменог моста у Мионици. Присуствовао при просецању пута: Иверак— Забрдица— Докмир и делио на општинеи при просецању и довршењу путова: Бели брод—Радљево и Маљенског са поделом и описом радова за сваки срез. Поред тога друге изласке у округ ради прегледа путова и колаудов. пропуста и подношаја извешћа о стању истих са неколико приватно-правних спорова око воденица.

3; Инжењер окр. г. Леонида Зисић. Водио је надзор на школама: Причевићској и Гор. Топличкој и граћењу новога кеја у Ваљеву. Извршио је трасу путова; преко јаутине и Голе главе и уз р. Буковицу и давао упуства при калдрмисању пута уз Р. Обницу. Прегледао је путове у своме реону и поднео извешћа са још другим изласцима у округ ради комисија и колаудација.

Сви су инжењери на послетку састављали планове и предрачуне за грађевине и послове, који су напред поменути, и поред тога вршили надзор и премер калдрме у Ваљеву што је радила општина

нешто преко предузимача а нешто у режији. Ч. Гагић.