Srpski tehnički list

+

п ОЊЕ.

·" Технички Прописи

За грађење моста од ојачаног бетона преко реке Јавеницег на окр. путу | Неготин— Касарна.

За грађење горњега строја моста преко Јасенице код Неготина од ојачаног ботона (Вебоп аттаб) Министар Грађевина прописује ове погодбе:

1, Предмет

1. Обални стубови већ су озидани и чист отвор између стубова у висини горње површине лежишних квадера износи 13.20 теј; отвор између надзидака стубовних изнад лежишног камења износи 14,28 тој; висина од горње површине лежишног камења до површине коловоза јесте 0,98 шег.; ширина банка ле: жишнога камења је са обе стране по 0,54 тег, ; ширина моста између гвоздених ограда износи 7,90 тег.

2. Горњи строј моста израдиће се од ојачаног бетона (Вбфоп аттаб) и го од правих мосница (греда) са плочом одозго, за патос, такође од ојачаног бетона. Озго на бетонској плочи израдиће се коловоз од шљунчанога застора са подлогом од ломљенога камена.

Систем конструкције није утврђен, но се оставља слободан избор конкурентима.

3. Ошперећење За статичко рачунање моста и патоса мора се узети ово оптерећдње:

а, сопствени терет, и

6, прелазни терет, и то од људске навапе рачунајући по 460 Ка. као подједнако подељено оптерећење, односно воз од кола као концентрисани

терети.

___ Тежина кола узеће се бо ђ 2 димензије су; дужина без руде 54; тег. ширина 2,4, шеј. размак осовина 2,4, тој. и размак точкова 1,5 ше!.

Од ова два прелазна оптерећења узеће се за рачунање оно, које је неповољније, дакле оно које изазива веће моменте и трансверзалне силе.

П., Материјал.

4. Цемент. За грађење овога моста од ојачаног бетона (Вебфоп атлаб) може се употребити само портланд цемент и то споро везујући, који сепочиње везивати — стврдњавати — најраније после 4 до 5 часова. Да се успори везивање цемента може му се додавати до 0,500/, шећера.

Употребљени цемент у сваком погледу мора одговарати погодбама о пријему и употреби цемента, које је прописало Пруско Министарство Грађевина и Удружење аустријских инжењера и архитекта.

Нарочита пажња мора се обратити на то да цемент буде сталне запремине, стога ће надзорни инжењер нарочито испитивати цемент у томе погледу.

Поред осталих прописаних погодаба употребљени цемент мора одговарати још и овим погодбама: да у размери на један део цемента са три дела песка по запремини после 28 дана има моћ ношења:

На истезање пп 25 Ко/сте На притисак пип 250 Ка/см=

Е

На смицање пшп 25 Касл. На самоме градилишгу цемент се мора чувати у сувом, заклоњеном простору и на дашчаном поду, који

је бар 1, теј. високо над тереном.

5. Песак. Песак треба да је речни, а мора бити подједнаког зрна, оштар, чист од земљаних и других примеса и пре употребе просејан. Протрљан на длану песак мора шкрипати, нити га прљати.

Ако је песак прљав или има земљаних

а не сме се лепити за длан

примеса мора се пре употребе опрати и потпуно осушити,

Употреба шљаке или остатака сагореног угља, у место песка или шљунка, забрањена је при грађењу овога моста.

6. Туцаник. За израду бетона употребиће сечсамо туцан камен. Речни шљунак — облуци не смеју се употребљавати при гра јењу овога моста.

Камен за туцаник мора бити мајдански и то из дубине, једар, чврст са шкољкастим преломима (једар кречњак, гранит и трахит) а нарочато не сме имати упрсканих калцитних жица ни гвожђаних оксида. Камен са површине мајдана и самачко камење (бгоуапфе) не сме се употребљавати за грађење овога моста.

Поједино комађе туцаника не сме бити мање од 5 тла. пречника нити веће од 25 тћ. страни. 5

Сав туцаник пре употребе мора се на дашчаном поду добро опрати и наквасити.

7.. Вода. За справљање малтера и бетона, прање песка и туцаника и за све радове на мосту мора се

на најдужој

употребити само чиста и бистра вода, по могућству текућа. Само ако нема текуће воде може се употребити и бунарска.

Мутна, прљава, барска и ритска не сме се никако употребити при грађењу овога моста, пошто је барска и ритска вода засићена органским материјама.

8. Гвожђе (арматура). За грађење металнога скелета може се употребити само топљено гвожђе или мек челик. За ограду може се употребити ковано или ваљано гвожђе,

Гвожђе за метални скелет мора имати пшт 32 до 36. Ка/пите отпорне моћи при кидању; даље мора бити једро, не сме имати пукотина, опште начетих места.

Гвожђе за скелет не премазује се ничим, али ако је зарђало, онда се пре употребе мора очистити гвоз-, деним четкама и оштрим крпама, а по потреби опрати хлороводоничном или оксалном киселином.

9. Камен, шљунак ш песак за израду коловоза на мосту такође мора одговарати свима погодбама и прописима за добар материјал. Камен мора бити једар чврст и здрав, зрна и чист од земљаних и гругих примеса.

мехурова ни у

а шљунак и песак оштар, подједнаког