Srpski tehnički list

Б“ 5 а раша за ме - А | да ај а и танаји и звони та Бића па Бе оса је А

— 346 —

је виље времена потребно да грађевинари добију потребна обавги.тења и цене градива, да склопе уговоје на случај да добију посао. С тога се правилима прописани рок од 40 дана од дана објаве до лицитације, мора поштовати, иначе се мора посумњати, да су фаворизовани о свему били раније обавештени на штету оних, који немају ту срећу да их фаворизују.

Истина је, и ми признајемо, да су привремена правила писана у доба када су саобраћајна сргства у Србији била несавршена и када је м ого више времена требало за обавештевања, али се мода признати, да у оно доба нису подизане грађевине ни тако велике ни са толико разноликог градива, пего обичне, можда нешто веће, грађевине од најобичнијег градива, које се скоро свакад налазило у околини. Дакле ипак је рок од 40 дана потребан, ипак га треба поштовати. У осталом, био тај рок потребан или не (а ми смо доказали да је потребан), он се мора поштовати, јер тако прописују правила, која су у важности виле од 43 године, и за све то време су полтована.

До сада смо говорили о погрешкама противу привремених правила о држању литација. Сада ћемо скренути пажњу и на погрешку против Закона о подизању јавних грађевина. Овај закон у своме 5. 5. прописује, да се за сваку грађевину, ако њена вредност суму од 2000 гроша чаргијских превазилази, мора саставити план и предрачун. За дом Народног Преставништва није састављен ни план ни предрачун. оно што је састављено, то је само за један осми или може бити десети гређевине без обзира на оно, што ће се доцније пројектовати и што ће доћи.

Овај пропис добио је и своју санкцију, јер, чујте ита прописује 5. 13. истога закона;

„За штету, која би на државном здању

„произишла, било отуда, што је оно при „грађењу рђаво надгледано, или што је »„на рђавом месту саграђено, одговоран је „онај грађевински чиновник, који је било „једним или другим послом управљао. А »ако је штета отуда произишла, што је » план за граћевину противу извесних техуничких правила дат, одговоран је онај, „који је план одобрио, осим случаја кад „је надзиравајућа лице од предатог му „плана одступило, те је отуда штета про„изашла, када ће оно за штету одговорно »бети. По чему на плану предузете гра»ђевине има свагда, поред осталог, назна»чено бити : ко је место за грађевину опре-

1) Курзив ја наш.

х~

" БАИЈА = у та |

»делио, ко је план одобрио и ко га јеу „извршење предузео.“

Ми смо већ доказали, да је грађевина противно техничким начелима и захтевима уступљена у израду, јер пројекат није довршен. У своје време можда ћемо бити принуђени да тражимо, да се према наведеном законском пропису од кривца тражи накнада штете, ако“се случајно добро не скрије, јер на плановима, по којима је уступљена израда темеља за дом Народног Преставништва до данас има само: цртеж и потпис предузимача В. Тешића без места и датума. На томе плану и пројекту нема написано ни п.та је, ни зашто је, ни ко је пројектовао, па ни ко је одобрио. То је све изостављено и ако то закон изрично тражи. Није ни чудо, људи су претрчали преко законских прописа, јер су се журили, а и како се не би журили кад 5. 11. Закона о подизању јавних грађевина ставља у дужност Министру Грађевина да настојава, да се грађевине тако у посао предузимају, да зидање и малтерисање или лепљење почне од !. априла и траје

до 1. октобра ; дакле журили су се, да уступе

грађевину у израду баш у оно време, када (28. закону тест месеци не сме зидати, 141 за то, да у почетку те шестомесечне мртве сезоне уступе посао'у рад погазили су толико законских прописа, које смо на брзу руку цобројзли.

Да ово и овако пилемо не руководи нас ни завист ни пакост. Нама је у овоме питању водиља тежња, да се на првоме месту поштују закони и на основи закона издати важећи прописи, а на другоме месту, да се дом Народног Престзвништва сагради онако, како ће то одговарати угледу и достојанству државе и Народног Преставни:тва Ми желимо да та грађевина у сваком погледу буде огледало наше интелектуалне моћи, културног напретка, уметности и техничкога знања. Овако, како се почело и како се ради, никада се до тога неће доћи.

Кидајте док је раније, јер после кише јапунџе не вреди. Пред собом имате мртву сезону пуних шест месеци, а за то време треба лећи на посао, ако је заиста баш тако хитан, потпуно израдити пројекат са свима детаљима и предрачунима па онда целуграђевину уступити у извршење.

Продужили се рад као што је почет биће времена и за кајање: Питање је само хоће ли и ко понети одговорност и последице за овакав рад 2

Фа! мтуга уетта !

9. окт. 1907 год,

Београд.

Бор.

н= тле пашу = павишевзлие до ешни. -.к ~

ДР УРУ