Srpski tehnički list

— 241 —

беђење у несрећним случајевима · заведено је у Аустрији, Норвешкој, Финској, Италији, Холандијн, и Шведској. У Енглеској, Данској, француској, Шпанији, Угарској и Русији нема обавезног обезбеђења, али је код њих у том погледу проширен закон о накнади штете.

Код насу Србији и у погледу обезбеђења, као и у погледу за''тите раденика немамо готово никаквих законских прописа, међутим државна статистика последњих година показује да на раду код нас гине просечно 800 људи годишње. Један добар закон о обавезном обезбеђењу учинио би свакојако да се ова огромна цифра смањи и ублажи штетно дејство несрећних случајева, За то нам је најбољи доказ опет Немачка где је године 1904 број несрећних случајева скопчаних са смрћу био процентуално према броју становништва управо у половину мањи него у Србији.

Дирекција Српских Државних Железница у својим општим условима обавезује предузимаче да држе сталне лекаре и указују лекарску помоћ раденицима у болести. Исто тако предузимачи сносе и болничке трошкове а за покриће ових издатака имају права задржавати 2%, од раденичке зараде.

Општина Београдска побринула се у |

јачој мери за обезбеђење раденика при својим великим радовима, Поред осталих делова уговора прописала је и специјалне услове о регулисању раденичког положаја. По истим условима поред обезбеђења лекарске помоћи и лекова раденицима и њиховим поро-

дицама, болесни раденици добијају за време |

болести (максимално два месеца) још и 409% од своје наднице Ако се раденици лече у болници помоћ се даје породици оболелог раденика. Болесничка каса из које се подмирују ови трошкови образује се: 1). од улога раденичких 2'/, од зараде, 2) од улога предузимачевог, који мора бити исто толики колико и раденички улози и 3). од помоћи саме општине, у колико улози под 1). и 2). не би били довољни.

Против несрећних случајева предузимач се обавезује да обезбеди све своје раденике код једног од београдских осигуравајућих друштава на следећи начин: а). за случај смрти на 800 губу надницу у корист законитих наследника, 6). за случај потпуне инвалидности на 1200 губу надницу а за

ку исплатити један пут за свагда на име накнаде, в) 509, од зараде исплаћиваће се раденику за време привремене неспособности за рад.

Право на сва обезбеђења стичу раденици ако су провели на раду најмање петнаест дана и плаћали улог за болесничку касу.

Ма да се у уговорима, које Општина Београдска закључује са предузимачима ставља да „Услови о регулисању раденичког положаја чине саставни део уговора, ипак би требало нарочитим прописима у Уговору при бавити санкцију овим условима те да пре дузимачи буду обавезни да их у свима детаљима испуњавају, што до сада није у сваком случају чињено.

Питања о заштити и о обезбеђењу раденика морају у првом реду интересовати нас инжењере и архитекте пошто све наше замисли, сви наши пројекти потребују вештине и снаге раденика па да буду оживотворени и приведени у дело. Техничари на страни сматрају у новије доба т.з. „раденичко питање“ као једно од стручних питања нераздвојних од технике, те су на неким великим школама техничким уведени нарочити семестрални курсеви на којима се третирају сва питања, која се, односе на заштиту и обезбеђење раденика

И Удружење Српских Инжењера и Архитекта поимајући важност овога питања ставило је прошле године у пројекат „закона о уређењу Министарства Грађевина“ нарочиту одредбу да је Министар Грађевина дужан да у року од године дана (од пријема закона о уређењу Министарства Грађевина) поднесе скупштини на решавање „закон о обавезном обезбеђењу раденика“ (грађевинских и саобраћајних). Међу тим поменути пројекат за чију је израду наше Удружење уложило толико добре воље, труда и времена, да би закон што потпуније и боље одговорио свима потребама технике у Србији, изгледа да је био зле среће и да га је прогутала прашина од како је још прошле јесени упућен на преглед некаквој комисији у самом Министарству Грађевина. На тај начин и „закон о обезбеђењу раденика“ биће одложен до „бољих времена“, те смо с тога сматрали за потребно да питање о заштити и обезбеђењу раденика додирнемо, бар у најкраћим потезима у нашем листу, и заинтресујемо колеге, да се у свакој згодној прилици за-

случај непотпуне инвалидности на 400 губу | узму и пораде на што бржем и правилнијем

надницу, која ће се онеспособљеном радени-

решењу ових питања. . ДЕБ.