Srpski tehnički list

=> 6 -==-

г. Андонозић ипак моли председника, да да објашњења по томе, јер види, да се разним смицалицама тежи, да се фертушује ово питање о примању једног официра који нема квалификација за редовног члана удружења, о примању Отевана Бошковића, чији су технички радови имали само катастрофе.

| гредседник г. Манојловић сматра за дужност да свакви безобзирне нзразег. Андоновића „смицалице и фертушује“ апсолутно одбије као атрибуте за рад управног одбора, и држи да се оваким безобзирним нападима од стране г. Андоновића према г. Бошковићу, који није присутан доводи цео скуп у незгодан попожај, па ставља до схватања господину Андоновићу да у своме говору има онолико обзирг, колико захтева место на коме смо и посао и око кога смо.

г, К. Савић објашњава исправзост свога реферисања при пријему г. Бошковића у чланство па понова изјављује, да сматра г, " Бошковића за достојна редовна члегна и по тачки а.) и по тачки 6 )члана 6. устава удружења српских инжењера и архитекта, јер је он свршио и школу која одговара ступњу наше Велике Школе а и својим технички радовима задобија права, да може са пуно части да ступи између редовне чланове удружења.

2. 7. Сшачксвић напомиње, да треба добро схватити овај случај. Он је имао у комисији један сличан случај, где је један инжењерски официр са положеном матуром тражио да му се призна право, да потписује планове, па му то право није признато.

г. Мил. Андоновић тражи реч.

Чује се са свију страна: унисте члан“.

Око тога се појављују „објашњавања без реда, гласније неодобравање и мала ларма.

Председник г. Мачојлови" умираза и пита збор хоће ли да саслуша г. Милана Андоновића као госта 2 Чује се: „неће“. Не може се давати реч нечлановима. Нема места питању. —- г: Мил. Андоновић одл ази.

г. Кирило С «ви објашњава спучај који је поменуо г. ]. Станковић и вели: кад би редовно чланство удружења давало и права на потписивање планова, онда би се та два случаја могла поредити иначе не. |

г. Лраг. Антоновић пита; па шта је, може ли официр потпасивати и планове»

Председник. О томе не решава удружење, законом је предвиђен одговор на то питање.

г. От. Миросављеви“ сматра, да се предмет о примању редовних чланова не мора решавати на главном скупу, за такав рад довољан је аукторитет меснога скупа и по уставу удружења, па кад је то већ решио месни скуп, онда одпада свака даља дискусија»

Пр гдседник. Али оспорава се вредност тога решења па због тога ставља на гласање.

„Одобрава ли главни скуп поступак управног одбора у решавању овога питања или не»

Огромном већином одобрава.

Председник ставља на гласање: „Шримагли збор извештај управног одбора о раду удружења срп. инжењера и архитекта у 1907./8 години»“

Прима се.

г. Драг. Андоновић устаје, излази пред средину збора и гласно изјављује ово:

„Не. сматрам ни за какву част, да будем члан онога инжињгрског удружегњт", у коме је редован члан шарлатан Стеван Бошковић.

— Клањам се!“

г. Драг. Андоновић одлази са збора и излази из сале испраћен гласним негодовањем целога збора.

г. В. Вуловић Константује немио догађај, осуђује поступак г. Д Андоновића и сматра да је г. Д, Ан“ доновић поред тога, што је безобзирно нападајући г. Бошковића, онда кадон није присутан, довео цео збор у незгодан положај, још својом неупутном изјавом и безобзирним начином подношења оставке, веома неодабраним речима увредио и читав збор, па моли, да му се оставка, на овако вређајући начин поднесена, не уважи, већ да се за сзагда искључи из удружења.

2 7 Стансонаћ, моли да се о овоме боље размисли, г. Драг. Андоновић је млад човек, он је за цело направио необјашњив испад, треба га казнити, али не за цео век.

2. К. Главинић. жали што се десио овај немио догађај, али сматра, да би та одлука „за свагда“ бибила неизводљиза. Г Андоновић је у нервози направио испад и удружење треба и мора да узме у заштиту г. Бошковића и да му прибави сатисфакције онолико, колико је год оно у могућности, удружење треба да казни г. Андоновића али сматра да је предлог г. Вуловића неизводљив до краја.

г. Вуловић неће да одустане од свога предлога и мотивише предлог без речи за свагда овако:

„Пргдлажем, да се г. Драг. Андоновић искљу · чи из чланства удружења српских инжињера и архитекта, јер је својим данашњим поступком нанео увреду једном рејовном чламу а по том целом удружењу.“

Пр гдседних пита збор прима ли мотивисану осуду г. Драг. Андоновића.

Прима се.

Прдеседник. Прима. ли збор извештај управног одбора о раду удружења срп. инжењера и архитекта у го дини 1907./8.>

Прима се. (продужиће се)

БЕЛЕШКЕ

_Американска метода израде – машина Т. Матје|-у Тефзећт дез бабегг. Јпс. Уег. Од 1 маја о.г. упореБује методе рада које су у примени у Европи и у Америци за израду метала. Константује најпре да