Srpski tehnički list

— 262 —

Американци готово никад не употребљују ковачку (отворену) ватру за зажаривање гвожђа, већ наместо тога служе се пећима које се загревају угљем, петролеумом, коксом или гасом. Американци врло често раскивају гвожђе парним чекићем чаки у оним случајевима где би европски радници ковали удвоје.

Методе за стругање гвожђа готово су истоветне у Америци и у Европи. Али Американци много чешће употребљују матрице за искивање гвожђа но Европљани. Џем тога Американци турпејишу гвожђе машински док европљани руком. Турпије су поређане на бескрајном ланцу на зглобове. Ове машинске турпије тек сад долазе у употребу у Немачкој. —

АЈ,

Апарат за верификовање попречних профила у тунелима н каналима У ЛепетајЊБјаћ дег ВапуегтаЊипо од 23 маја о. г. описан је апарат који је изумео Ј. Ватћћ. Апарат је састављен из пантографа. Један крај пантографа креће се по гртији на којој ће се добити слика а други крај се води по попречном пресеку канала или тунела. На тај начин добија се смањена слика профила и може се констатовати да љи је канал или тунел деформисан или не, а ферификују се саме прсфила.

димензије

ЈЕ

Мерење морске дубине помоћу брзине звука. Кад се не дубоко испод површине морске произведе звук он доспе до морског даа и одбије се, те саз може на површини понова чути. То је применио за мерење дубине морске АТђет Т Еез у Бостону.

На кљуну пађе притврди се апарат, у главном једна цев, која допире по дна лабз, При дну се цев проширује у левак. У том проширењу је намештено

звоно, које виси о металној шипци и може слободно да зазвони. Кад се изврши удар на шипку, звоно под

водом зазвони. Овај се звук простре до дна морског, отуд се одбије и прихвата у нарочити апарат (микрофон) на палуби лађе. Дубину морску испод дна лађе можемо прорачунати из броја секунада потребних да се звук врати; пошто се зна с којом се брзином звук

простире кроз воду. Јо.

ВЕСТИ

Нови срески пут. Указом Њ. В. Краља од 30. јуна 1908. г. оглашен је за срески, пут од Трстеника преко Чаира, Лепенца, Равништа, Козника, Гор. Црнишаве до Александровца.

Граћење пропуста преко Избеничког потока на путу Варварин— Каленић уступљено је Васапију Милосављевићу за 2590. дин. ниже од предрачунске суме за 86, 89 дин. или 3, 25% , плаћа округ.

Четири камена пропуста плочама покривена од 0,60. м. распона, саградиће се ове год. на окр.

путу Д. Милановац-Зајечар, по пројекту окр. инжењера г. Бож, Минића.

Предрачунска је сума 1849.80 дин,

Џатос на мосту преко Лепенице у Баточини оправиће се ове године по предрачуну окр. инжењера г. А. Вељковића.

Предрачунска је сума 1562,17 дин'

Дрвени мост преко Раванице у Ћуприји оправиће се ове год. по предрачуну окр. инжењера г. Дим. Поповића.

Предрачунска је сума 859,90 дин.

Грађење доњег и горњег строја железничке пруге Пожаревац— Петровац.

17. августа ове год. одржаће се трећа офертална лицитација за уступање у извршење ових радова.

Ближа обавештења у огласу који доносимо на корицама листа.

Израда насипа противу поплаве Годо. мина од Дунава. окружни одбор. окр. Смедеревског, држаће оферталну лецитацију за извршење посла, на дан 12. августа ове год.

Предрачуаска је сума 818354 дин, а кауција 80000 дин. Ближа обавештења у огласу |на корицама листа

овога

Оправка општинске зграде у Текији уступљена је Станоју Павловићу, пред. из Штубика за 1549 д. ниже од предрачунске суме за 100,58 или 6,09 /,. плаћа држава.

Набавка Материјала и оправк: државних гостионица у Топчицеру уступљена је Стевану Живко: вићу прец. овд. за 3590 дин. ниже од предрачунске суме за 174,79 дин. или 4,64'/. плаћа држава,

Грађење школе у Ћириковцу окр. пожаревачком уступљена је Каранфилу Трифуновићу пред из Пожаревца за 14857 дин. ниже од предрачунске за 3280 д. ипи 18,08% , плаћа општина.

Оправка зграде београдске реалке, уступљена је Јовану Крстићу пред. из Београда за 1299 д. ниже од предрачунске суме за 366.99 дин. или 22,03%/, плаћа држава.

Нове грађевине у Београду. Од поднестих и прегледаних планова Управа града Београда одобрила је да могу подићи нове грађевине:

Радивоје Тодоровић, интаб. протоколиста, на углу Гундулићевог Венца и Доситијеве улице.

. г-ђица Леокади Ајсекова у новопросеченој улици

на Дунавском крају.

Михаило Миповановић пенс, у Смиљанићевој ул“ бр. 33.

Милева Николић у новзпросеченој улици на Дунавском крају.

Браћа Ненлдовићи у Драчкој ул. бр. 6.

Дамњан Балугџић у Зориној ул. бр. —.

Моша ] Алкалај у Ноћајској ул. бр. 11.

Браћа 0. Ипић у Космајској ул. бр. 29.

суме

Власник ва Удружење Орп. Инжењера и Архитекта Кирило Савић ванредни професор Универзитета. Одговорни уредник: Јован Андрејевић инжењер, управник грађевинског одељка општине београдске. Штампарија К. Грегорића и Друга— Београд. Узун Миркова 4.

аута винове алел ииипипиивистагшедле пресели писте ит веионинс=зеттшете-а --