Srpski tehnički list

— 380 —

дар. У случају да се покаже добро, додаће се и другиин онда и ови мотори почети фобриковати.

Што се тиче општег строја мотора, он се разликује и по снази и по броју цилиндара, а нарочито с погледом на ваздушну пумпу. Са свим мали мотори (8,10 и 12 Н.Р) имају ваздушну пумпу положену и доле, са стране, за постељу утврђену. Покрет се врши помоћу рамењаче на.главној осовини. Већи мотори, са једним и два цилиндра, имају усправне ваздушне пум-

пе, на омотачу цилиндра утврђене. Клип добија покрет

преко система од цве радилице (једна уврђена за клип пумпе, друге две ближе за главну радилицу) и ђерма (балансијера), који клати око „рукавца утврђеног на отвору у нози цилиндра. Мотори, пак, са 4 цилиндра добијају само две пумпе, које су својом нарочитом постељом притврђене доле, са стране, уз главну 'постељу. Покрет врши рамењача са главне осовине преко берма за које су везане радилице клипова. Осим тога код мотора са више цилиндра удешено је, да се поједини цилиндри могу појединачно из рада искључити или пак и сви скупа, дакле цео мотор, одједаред. Код ових још отвори су обложени лимом, а цеви за сисање ваздуха комуницирају са затвореним простором, те промаја, која се ствара сисањем ваздухе, хлаци свг затворене делове као: основину, радилице унутрашнет лежишта и све околне делове.

Марта 1908. год.

у Аугсбургу. С. 0. Вукашиновић.

Из Хигијенске технологије.

0 споредним намирницама, њиховим сурогатима и о уклањању отровних састојака.

У овај ред животних намирница највидније место заузимају: алкохолна пића, дуван, кафа, а у њој мери и чај и ако је строго научно доказано, да су све те намирнице штетне за организам човечији кад се уносе стално и у великом количинама.

Алкохолна пића то су течности чији укус нарочито долази од веће или мање садржине алкохола. Ова количина алкохола разпична је код разних пића и износи код ракије просечно 40 до 50%/(. код северних вина 5 до 9%/, код јужних вина 8-16%/, код разних пива 3 до 4.75 процената. Познато је да алкохол који се у организам унесе у мањим количинама у о6лику вина или пива чини добро. Ергографским опитина над здравим људима нашао је [,. Осћпудег да алкохол узет у малим дозама на ште срце знатно појачава мишићну снагу. Свакојако, дејство апкохола махом је мање у том погледу но што је дејство праве хране исте храњиве вредности (иста калорична моћ). У случају да поред алкохола човек узима и довољно хране

ма-

за одржавање своје мишићне снаге, дејство алкохола јавља се сасвим нерационално, алкохол кочи мишићни рад, те радна снага опада. Према многим чувених аутора изгледа да апкохол

опитима, слично угљеним хидратима и мастима чини да се штеди нешто на потрошњи беланчевине; јер се при умереној употреби алкохола једва могло опазити појачавање оксидационих појава у телу. Али како мале количине алкохола јако цраже лучење стомачних сокова и сокова панкреаса и како сем тога знатан део алкохола у самом телу сагоре и како најзад присуство незнатне количине заосталог алкохола у разблаженом раствору не уди ни каналима за храњење на цревима; мора се признати, да се алкохол узет у малгм дозама понаша у организму као права природна храна. Али његова храњива вредност може бити само врло незнатна, јер узет у већим количинама изазива поремећаје у физиолошким функцијама. Алкохол се, као што је познато физиолошки знатно разликује од праве, природне хране, јер дејствује штетно на нерве и на срце

Према томе може се сматрати као напредак, ако се буде успело, да се начине пића без алкохола, која употребљена у количинама подешеним према индивидуалности онога који их пије, немају поменуто отровно дејство, али која при том имају и храну и укус и изглед алкохолних пића. Фабрикација оваквих пића

| још је нова и још се према томе не може утврдити

њихов „нормални састав.“ Можда се ни на ком дру» гом пољу фабрикације није толико грешило, колико у тој новој фабрикацији „нешкодљивих“ пића.Јер је хемијска анализа утврдила да је већина тих пића просто заслађена водица у којој има по мало винске киселине и по каква арома од воћа, која је састављена из вештачких есенција, што често није ни невина већ у себи има и отрова. тим сурогатима не мала количина микроорганизама и тек се унајновије време почело више бриге водити при фабрикацији ових пића.

Често је у

Махом долазе у обзир безалкохолна вина и пива и поред ових пића од јабуке или јагода с једне странеа с друге стране продукти који се махом могу назвати вештачке пенушаве лимунаде. Ако ова пића немају у себи салицилне или борне киселине, које служе за одржавање, нити воћних вештачких етара или сапонинских састојака за пенушање и ако у себи немамају више од 0,5%, алкохола; онда се могу рачунати у права пића без алкохола.

Назив „вино без алкохола“ неумесан је за многе продукте који то име носе. Јер земаљски закони дефинишу да је вино оно што постаје алкохолним врењем а све оно што се производи путем превирања воћа или сличних производа који су махом инпрегнисани угљен диоксидом сматра закон да су сурогати. Најпламенитији циљ за пића без алкохола мора бити свакојако на прво место: чистота, природност. Јер ће