Srpski tehnički list

. = ~ Бр —

нешто и уради. Ми морамо бити начисто са тим да је наша грађевинска уметност још у почетку развијања и да је до сада веома мало на овоме пољу урађено. Пре но што се буде приступило оваковим задацима, које нам будућност на пољу црквене архитектуре поставља, треба прошлост што потпуније испитати; треба факта и документа средити и сачувати их за будућност. Без овога не може бити ни развитка ни напредка, без овога несме бити никаквих обнављања, која могу довести дотле да се залута одма, у почетку. Наш рад, поред прибирања и прикупљања свеколике грађе на овом пољу, треба да буде што потпунији. Поред овога задатка ми

имамо и један други задатак, а то је; да се својски заузмемо да ове старине; ове споменике некадашњег нашег културнога живота, што потпуније очувамо. Рестаурисања оставимо за доцнији, или ако су могућности погрешака искључене, онда их извршимо савесно свестрано. Надлежни који оваке послове желе да предузимају, не смеју ово заборавити јер ће сва одговорност пасти на њих, (наставиће се)

Бранко Тамазевић

Раденичко обезбеђење,

ТУ Реформа установе за раденичко обезбеђење и правци за рационалне основе ових установа.

Као предлози за увођење рефорама у раденичко обезбеђење падале су многе идеје; али све се могу у главноме поделити у двоје: у предлоге, који се односе још нанека обезбеђења и предлоге који се односе на изналажење сигурних основа за оснивање и одржавање установа за радничка обезбеђења.

У прву групу предлога долазе:

а.) обезбеда радничким удовицама и радничкој сирочади;

6.) обезбеда у случајевима када се неможе наћи рад.

А у другу групу долазе принципи математике обезбеђења (осигурања) у односу на све поједине случајеве радничкога обезбеђења. Према изгледима који се сад стављају радничкој класи има велике вероватноће, да ће се и установити обезбеђење за радничке удовице и сирочад, док се за обезбеду у случајевима кад се нема рада испречава много што шта, што ће још за дуго кочити и сме-

тати установљавању и овог начина радничког обезбеђавања.

О самим модерним принципима за обрачунавања потребна како у односу на одређивање уплата, тако и у односу на одређивање обезбеде било је говора већ неколико пута; сад понављамо још једном: да су ти принципи изведени из социјалне динамике, која је своје законе извела из статистичких података, те је законе узела у разматрање математика и створила једну своју засебну грану т. 3 политичку рачуницу; а огранак те гране сачињава математика обезбеђавања у опште, од кога је опет једна засебна гранчица математика радничког обезбеђавања.

Овај део математике обезбеђавања разрадио је писац ових редова у засебној расправи сасвим детаљно. Како обим исте не допушта да је објавимо у нашем листу, постараћемо да се иста засебно одштампа. Према њој ће се за сваки случај радничкога обезбеђавања моћи израчунати потребан улог. те да и фонд из кога се даје радничка обезбеда буде постављен на сигурну рачунску основу.

Истина је, да ће се на овај начин изнађене уплате показати мало веће, но што је то изгледало према садањим уплатама, али ако се жели, да се радници обезбеде, онда у уплати ових улога треба да учествују поред радника још и сви они, који имају непосредне или посредне користи од радничкога произвођачкога рада, а то су: послодавци, општине и држава; на тај би начин радник плаћао извесан део уплате непосредно у новцу, а други већи део плаћао би посредно у радној снази, коју послодавци, општине и држава реализују као новчану уплату за радничко обезбеђење. Примедба, да би се на тај начин радничка зарада — састављена из исплаћене радничке снаге у новцу као непосредна зарада за живот, и из уплата за радничко обезбеђење — знатно повећала не би имала основа, кад се као принцип за одређивање зараде узме: да зарада треба да буде толика; колико је потребно за одржавање живота самога радника и живота оних који зависе од зараде радникове.

Даљи део ове расправе обухвата математику радничкога обезбеђавања, а помоћу ње се могу израчунати тачно потребне уплате за сигуран опстанак установа за радничко обезбеђење. Ово је и задатак математичког дела о радничком обезбеђењу; а ствар је даље законодавчева да регулише како ће се.