Srpski tehnički list

— 334 —

лале кроз рупе од 'ј, шит., сме бити највише 10%/%

Подесна размера за мешавину песка и шљунка, зарад добијања компактног бетона, добија се опитом. Ако такви опити изостану, онда вреди као најподеснија мешавина: 1 део песка на 1' до 2 дела шљунка по запремини.

Кад стоји на расположењу природна мешавина песка и шљунка, онда је треба испитати да ли је подесна размера мешавине; па ако није, онда је просејавањем или додавањем поправити. |

Чл. 13. Бетонска мешавина врши се при употреби портланд цемента по тежини а песак и шљунак по запремини. За спремање нормалног бетона долази на 13 мешавине шљунка и песка, тј. на 0,8 тз3 шљунка и От" песка, 300 килограма портланд цемента

Пошто бетон остане на влажном ваздуху двадесет о осам дана треба јакота његова на притисак да буде минимум;

ако је рађен као малтер 150 кгр.

+» » » С природном влагом 200,

Јакота бетона испитује се у заводу за испити-

вање материјала на примерцима који се шаљу непосредно са радилишта ито:три коцке по 16 см у сваком правцу или призме З6х 12 Х 12 см. Ове се призме употребљују и за одредбу јакоте против истезања а помоћу проба на савијање.

Пробни примерци морају се израдити под надзором руковаоца рада, из бегоча какав се у грађевини употребљује.

Глава 4. Извршење.

Чл. 14. Калупи за бетон и скеле морају се брижљиво израдити тако да дају могућноста да се набијање бетона врши у танким слојевима.

Ножицу дрвених подупираца треба нарочито осигурати.

Чл, 15. Гвожђа за арматуру не смеју се сави јати по луку чији је полупречник мањи но троструки пречник саме полуге у слачају да се крајеви савијају за куке; а у случају да се гвожђа повијају зарад промене правца и положаја, полупречник савијеног дела не сме бити мањи но петоструки пречник шипке или полуге.

Не ваља гвожђа хладна савијати чим је полупречник гвожђа 15 пип или већи,

Гвожђа треба пре употребе брижљиво очитити од земље, масти и од грубе и растресите рђе.

Положај арматуре треба да одговара што могуће тачније плановима, ;

Чл. 16 Скидање калупа п скела. Бетон тргба после израде бар три дана чувати од потреса и температурне. промене. Пре скидања калуп", т.ј. пре скидања јасака које не подупиру, треба констатовати. да је бетон довољно очврснуо. Скидање се не сме почети пре но што прођу бар три дана.

За скидање скела, т.ј. дрвенарија која подупире, морају се одржати ови рокови:

Распон до дат 10 дана ' до пој оожин „ преко 62: 30 :

Кад је температура испод— 5 'С онда треба ове рокове продужавати.

На вишеспратним грађевинама треба скидање почети на горњем спрату па стим послом ићи на ниже.

Чл. 17. Предузимач који ради армиран бетон сме поверити руковођење таквог рада само лицима која из основа познају овај посао. За извршење смеју се употребити само поуздани палири који у том послу имају искуства.

Члан 18. Готови конструктивни делови одармираног бетона, израђени ваи места употребе, смеју бити употребљени тек ако су рађени пре 20 дана.

Оптерећење се не сме извршити прено што прође 45 дана од како је армиран бетон извршен. Глава 5. Контрола и пријем грађевина.

Члан 19. С обзиром на тешкоћу накнадне контроле употребљене арматуре неопходно је потребно да руковалац рада контролише, како распоред према плану, тако и димензије пресека арматуре за време самог рада.

Мешање бетона треба да се врши тако, да се размера мешавине може у свако доба контролисати.

Чл. 20. Техничари, којима је поверен надзор над извршењем грађевинаод армираног бетона, морају водити грађевинску књигу о свакој грађевини. У тој књизи треба записати: све податке који се односе на ток рада; податке о темнератури и'о времену (ружно лепо, суво, киша и т. д.); порекло и размере мешавина материјала; скице калупа; списак и датум изасланих пробних примерака ; опаске приликом скидања калупа; опис свију недостатака које је у току рада приметио.

Чл. 2'. Намештање корисног оптерећења и пробног терећења не сме се вршити пре но што протече 45 дана стврдњавања. |

Пробни терет при извршењу пробног терећења сме бити само за 50%, већи но што је користан терет за који је конструктивни део срачунат. Нарочиту пажњу треба обратити на повијања у поје-

диним фазама за време пробе. Делови армираног бетона, који се доносе го-

тови на место употребе, имају се подврћи проба-

| ма до прелома и то од 100 комада ломи се један

При пробном терећењу до прелома мора сума: састављена из сопствене тежине, сталног оптерећења и додатог терета да изнесе бар онолико колико је трострука сума састављена из: сопствене тежине сталног терета и корисног товара, за коју је конструкција срачуната.