Srpski tehnički list

— 140 —

Оправка зграде Ћупријског првостеп. суда уступљена .е Петру Пантићу, предуз из Ћуприје за 3660 дин. ниже за 414.30 дин. или 10,17% Плаћа округ.

Грађење пропуста преко Мајурског потока на путу Јагодина — Крагујевац, уступљено је Милану Вукомановићу предузимачу за 9489 дин; ниже за 913,17 дин. или 26,84%. Плаћа округ.

Израда крила на 2-ом и 4-ом мосту, на Дубоком на путу Београд — Обреновац,/уступљена је Алекси Бабићу предузимачу за 9978 дин; ниже за 1124,97 дин. или 27,43. Плаћа окр Београд.

Оправка мостова на путу Крушевац Александровац, уступљена је Димитрију Марковићу, предузимачу за суму од 2236 дин. ниже за 145,80 дин. или 6,129. Плаћа округ крушевачки.

Оправка и доправка зграда и ограде ср. крагујевачког, у Крагујевцу уступљена је Игњату Трајковићу предуз. за 3879 дин; ниже за 123,17 дин. или 3,080. Плаћа окууг.

Оправка мостова ји пропуста на путу Крушевац – Рузбојна—Брус, уступљена је Драг. Катићу из Крушевца за 5448 дин; ниже за 526,27 дин. или 8,89. Плаћа округ.

Грађење пропуста преко Петровића по тока на пут уВражја Бара — Равна Река, уступљено је Петру Пантићу пред. за 3000 дин; ниже за 748,88 дин. или 19,99%/. Плаћа окр. морав.

Грађење моста преко Раље код Умчара на путу Гроцка — Младеновац, уступљено је Драгољубу Васићу предузимачу за 5312 дин; ниже за 58 д. или 1,08 дин. Плаћа округ.

Разбијање стена на путу Куршумлија Рашка а код места Солаве — Пачарићи и Метов ница уступљено ·је Кости Даниловићу предузимачу за 8998 дин. ниже за 757,87 дин; или 7.77%. Плаћа држава.

ПЕР ар РЕМИ аи Члановима Удружења И Грађевинарима,

Управни Одбор Удружења Српских Инжењера и Архитекта одлучио је, да Господи Министрима Грађевина и Правде престави и достави следеће потребе:

[., да се заштити злоупотреба титуле ин-

жењер архитекта а упоредо с тим, да се заштите грађани од појединих варалица, који под бесправном или злоупотребљеном фирмом инжењера—архитекта обмањују публику и за скуп новац накарађују грађевине, упропашћују предузећа и појединце доводе у безизлазан положај;

9. исто тако да се публика заштити од несавесних и нестручних мајстора и преду“ зимача ;

3. да се заштити умна својина;

4, да се у општем интересу сачувају од злонамернога квара и јавни путови и сви грађевински објекти на њима:

5. да се у општем интересу заштите и чувају речне обале, бране, гатови и насипи;

6., да се заштите и чувају од квара и загађивања водоводни резервоари, вентилатори, хидранти и остали построји на њима као и све чесме, кладенци, извори, бунари и Т. Д.

7. да се заштите објекти канализационе мреже;

8. да се заштитеод квара споменици и све друге јавне грађевине као и све уметничке творевине ;

9., да се предвиди одговорност предузимача и надзорних органа за солидност грађевине и сигурност раденика при раду, а тако исто и одговорност самих раденика

Извештавајући о овоме чланове Удружења и грађевинаре управни одбор уједно их моли, да у што краћем року извоте послати Удружењу своје мишљење по овоме, као и шта би све требало да се унесе у поменуте представке, и шта би све требало унети у нови казнени закон ради постигнућа ове сврхе.

Сви добивени подаци средиће се што је могуће пре и са потребним представкама послати Г. Г. Министрима Грађевина и Правде с молбом, да се у нов казнени закон унесу потребни прописи и казне, којима би се добиге напред изложене заштите као и свео. не, које су потребне а овде нису поменуте али их појединци саопште Удружењу.

1. апр. 1910. год. Београд Управни Одбор

Удружења Срп. Инж. и Архитекта

пе инариинниј н-______-вн__-___.-__-_-==

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Кирило Савић управник Управе за грађење нових железница

Отгозорни уредни к: Јован Андрејевић инжењер, управник грађевинског одељка општине београдске Штампарија К Грегорића и Друга — Београд

~