Srpski tehnički list

— 139

зграде за становање особља фабричног и то за становање директора фабрике саграђена је нарочита вила од тврдог материјала, одвојена од осталих зграда, са свима потребним просгорима за становање једне веће породице, а за становање машиновође и осталих сталних занатлија фабричких подигнуте су нарочите три приземне зграде од тврдог материјала са потребним просторима за удобно становање.

Према свему напред изложеном фабрика цемента Београдске Трговачке Банке у Поповцу саграђена је врло смишљено, и снабдевена је свима могућим потребним модерним справама за фабрикацију обе врсте цемента и ако резултати напред поменутих послатих проба за испитивање у научним заводима у Беогуаду и Цириху из ове фабрике буду задовољавајући, може се смело тврдити да је наша домаћа индустрија подизањем овако у потпупом смислу модерно уређене фабрике цемента у многоме добила, тако да се, ако и остале домаће фабрике цемента буду израђивале добар цемент, могу потпуно домаћим цементом подмиривати све потребе домаће потрошње цемента. тако да се не мора цемент никако више у земљу увозити већ се чак и извозити може.

15. Новембра 1909. год. Београд

Чланови комисије Управник за грађ. нових железн. В. Бадер с. р. Начелник инж. одељ. Мин. Грађ. М. Ј. Божић с. р. Начелник рачунског одељ. Мин. Грађ. Милош Дамњановић с. р.

ВЕСТИ.

Личне вести.

Указом Њ. В. Краља од 18 априла ове године унапређен је у Дирекцији Срл. Држ. Железнице зн инспектора друге класе Милорад К. Поповић виши инжењер друге класе.

Указом Њ. В, Краља од 18 априла ове године премештени су: г. г. Танасије Тодоровић виши инжењер друге класе из Министарства Грађевина у грађевинскн одељак у Врањи, а Драгутин П. Лазаревић подинжењер [| класе из Дирекције у Министарство Грађевина.

Грађевинарске вести

Конкурс Окружном Одбору округа смедеревског потребан је млађи инжењер или помоћник са

праксом. — Плата ће се одредити према способноТИ. ==

Ко жели конкурисати на ово место нека потребна документа о школи и пракси пошаље Окружном Одбору са назначеном годишње плате и теренског додатка.

Пријаве са документима треба да буду у Смедереву до 20. овог. месеца а 21. априла извршиће се избор, и изабрани кандидат одмах треба да ступи на дужност.

Гвоздени мост преко Колубаре у Ваљеву. За израду гвоздене конструкције овога моста држаће се нова офертална лицитација у Министарству Грађевина на дан 20 маја ове год. на ову лицитацију позване су све фирме, које су учествовале и на првој лицитација.

Ова је лицитација стога, што је решено, да се место дрвенога патоса изради бетонски патос,

Пропуст од ојачаног бетона од 3. м. рас. пона саградиће се ове год. преко Зечијег потока на окр. путу Гор. Милановац — Крагујевац, по пројекту окр. инжењера г. В. Вишека.

Предрачунска је сума 3210,56 дин.

Полусталан мост од 8м отвора саградиће се ове год. преко Бањске раке на путу Куршумлија — Преполац код 1 Кутине по пројекту окр. инжењера г. Н. Ристића.

Предрачунска је сума 3658,35 дин.

Оправка цркве Лазачке у округу чачанском уступљена је у извршење предузимачу Јовану Станковићу из Црне Траве за суму од 1300. — динара; ниже од предрачуна за 306,46 динара или 18,91%, Плаћа црквена општина.

Дограда окружнога начелства у Ћуприји уступљена је предузимачу Милану Вукомановићу за 32989. — динара, јефтиније од предравуна за 3263,08 дин. или 9%. Плаћа округ моравски.

Грађење школе у Својни код Ужица уступљена је предузимачу Вељку Р. Лазићу из Ужица

по понуди за суму од 15410.—динара. Плаћа школ · ска општина.

Чишћење Овчарског пута од ороњених стена и осулина уступљена је предузимачу Павлу Брушија из Чачка за 2200.— динара; ниже од предрачуна за 112,51 дин. што чини 4,87%. Плаћа се новцем прикупљеним за добровољну замену кулука новцем.

Накнадни радови на новој згради Јагодинског првостепеног суда уступљени су у израду предузимачу Сими Перићу за суму од 11769. динара; ниже од предрачуна за 2914,43 динара или 17,02%/,.— Плаћа се из приреза округа Моравског.