Srpski tehnički list

—1811—

порушити, преместити и на ком другом месту поново подићи. На готовим грађевинама од ојачаног бетона или је тешко што мењати, или су те измене скупе. О поправци и радовима за појачавање немамо никаквих искустава. Из тих разлога треба се на станицама за грађевине од ојачаног бетона са обазривошћу објашњавати и при изради нацрта брижљиво водити рачуна о томе, да ли ће кадгод наступити потреба, да се та грађевина сруши или премести.

При спровођењу долаза на плочаник (перон) испод шина, код рампи, као и код стаја за утовар и претовар може се ова могућност економно постићи помоћу делимичног извођења грађевине. (За сада се чине покушаји да се главни констру«тивни делови за зграде фабрички праве). На слободној прузи су измене ретке и ојачани бетон треба употребљавати тамо, где је то градиво јефтиније од других.

(Наставиће се)

ВДАВКТРОТЕХНИКА,

Нијагарски водопад. Читаоцима је познато да је Ниагара река која спаја североамеричка језера Онтарио и Ерие. Пошто добија воду из огромних језера, ова река на Масага Ра ствара у свету чувене водопаде. Водопада у главном има два Њих дели острво Колт на водопад амерички и водопад канадски. Канадски водопад има у основи облик потко: вице и отуд је и добио назив „Ногзезћоена |.“ Широк је 724 метра и падас висине 50 метара. Овај водопад има таман десет пута више воде но амерички који је широк само 335 метара и има висину 48 метара.

У Ниагарском водопаду има огромна енергија. Њиме отиче у свакој секунди по 75 000 хектолитара воде. При просечној висини водопада од 50 метара добија се интензитет механичког рада воде око 6'0000006 коњских снага.

Огромна енергија овог водопада искоришћена је делимице 7846 године, када је саграђен хидрауличан канал који почиње изнад, а свршава у стеновитој обали испод водопада. Дуж канала су били постројени млинови и фабрике. Еуегзћеа је израдио пројекат хидрауличког тунела, који би имао почетак испод површине реке над водопадом, пролазио би луком испод места Мадата Рава завршавао би се у кориту речном испод водопада. Тек пошто су се спојила два друштва: друштво: Тће Кравага Рапз Роџег Сотр. и друштво Тће Сатагас! Сопзтисноп Сотр., и уложили 18 милиуна динара

„извршен је тунел у облику потковице, који почи-

ње на један и по километар:над водопадом и који лежи на дубини од 49 метара под земљом и који је спојен с реком површинским каналима, који доводе воду ка окнима с турбинама.

Фирма Масатара Ромег Сотр. у Кивага Кап КМ. У и сњом ортачена фирма Сапафап Масага Ромег Сотр. у М!асага Капз, Оптапо једва су до сад употребиле око 4%/, целокупне снаге водопадове. око 160.000 коњских снага. Уизвршењу је централа за 60.000 коњских снага. У централи број ! на Америчкој обали постављено је 10 генератора с вертикалним осовинама. Генераторе крећу две францис турбине свака по 5400 коњских снага, на паду зоде од 54 мегра. У централи број 2 такође на америчком земљишту постављено је до сада !1 простих турбина. Пет генератора старог типа имају у статору магнетски ротор а шест новијих динамомашина имају спољни магнетски ротор. Свака двофлзна динамо производи 852 ампера са 2200 волти и 25 периода. Гурбине се окрећу 250 пута у минуту а регулишу се ручним регулаторима. Добивена струја спроводи се кроз 46 изолованих жица до станице за трансформаторе па одатле право ка фабрикама.

Суседне фабрике троше 160 000 коњских снага при 2200 волти. За удаљенија потрошачка места трансформише се струја на 11000 волти. Зарад тога постоји на канадској страни 8 километара дуг надземни спроводник за 2200 волти напона.

Првих 20 трансформатора сваки има по 1250 коњ. сн. а могу трансформирати двофазну струју од 2200 волти на трифанзну са 22000 волти.

Хлађење бива збијеним ваздухом.

Дјугих 14 трансформатора с уљем и воденим хлађењем, сваки по 2500 коњских снага поставила је фирма Меззпоћонзе Ејектс апа тапшасштпоа Сотрапу, и они трансформишу струју или на 11000 или на 22000 волти.

Централа на левој обали припада друштву Сапафап М!асага Ромег Сотр. и има свега шест турбина по 10000 и 12000 коњских снага. Од њих су пет двогубе францис — турбине а шеста је двогубо спирална. Пад овде износи 50 метара број обртаја у минуту 250. С овим турбинама спојених 6 динамомашина производе свака трифазну струју од 11000 волти по 25 периода и по 260 ампера. За ексципацију струје у електромагнетима употребљена су два моторгенератора сваки по 200 киловата. Један је довољан за пет генератора. Ови асинхрони мотори чине 500 обрта у минуту при напону струје од 500 волти.

На америчкој обали употребљено је за магнете 230 волти а на канадској 130 волти. Резерву чи-

· не три хоризонталне турбине по 270 коњских сна-

га које су спојене са динамо машинама за једносмислену струју. Померање фазе увече износи Соз ф