Srpski tehnički list

— 188 —

= 0.9.—- За покретање влачница (дизалица), црпки за уље, компресора и других апарата служи велики број мањих мотора с једносмисленом струјом и неколико Пелтонових машина. — наставиће се Саопштио Ј.

ВЕСТИ

Личне вести.

Указом Њ. В. Краља од ! јуна ове год. постављен је у Дирекцији Срп. Држ Железница, за подинжењера прве кл. по новом г. Петар А. Ћирић подинжењер прве кл. Министарства Грађевина у оставци—по старом.

Грађевинарске вести. Резултлт лицитације за израду моста пре-

ко Јеленског потока, регулацију једног дела исто- |

га потока и израду једнога пропуста на ! деоници државног пута Голубац низ Дунав.

Лицитација одржана на дан 9 јуна пре подне у Минигтарству Грађевина.

На лицитацију су приспеле три понуде, и то:

1). Оферт М. Неготинца пргдузим. из Београда за 39 825.76 дин.

2). Оферт П. Брушије предуз. из Ужица за 45 800 дин. и

3). Оферт Миливоја М. Антића предузим. из Пожаревца за 483 470.— дин.

Набавка гвоздених мостова. Према решењу Господина Министра грађевина од 8 маја т. г. ДБр, 19690/11 одржаће се у Дирекцији Срп Држ. Железница (Управи за грађење) на дан 15. јула ове 200. офертална лицитација за испоруку гвоздених мостовских конструкција у тежини ! 500 тона, и то за ове пруге:

1. нормалне:

Мала Крсна—Пожаревац; и

Топчидер—Мала Крсна, и

9. 350 тона за уску пругу Чачак—Горњи Милановац— Лазаревац.

Испорука ова има да обухвати: израду конструкција, транспорт до места монтаже, израду монтажних скела монтирање и демонтирање Љубичевског моста и трогубо премазивање конструкција масном бојом.

Цене се имају дати по тони конструкција.

Рокови испоруке су ови:

1. за пругу Мала Крсна—Пожаревац 1. тембар 1912. год.

2. за пругу Топчидер— Мала Крсна 1. мај 1913. год.

3. за пругу Чачак—Г. Милановац – Лазаревац 1. април 1913. год.

Кауција за овај посао износи 102 000 динара у готову или у срп. држ. или у државом гарантованим хартијама од вредности и полаже се главној благајни Жељ. Дирекције.

сеп“

Понуде у запечаћеним завојима примаће се у Управи за грађење железница поменутога дана до 12 часова у подне.

Ближа обавештења могу се добити сваког радног дана у канцеларији Управе за грађење железница. Штампани услови и потребни податци се добити по цену од 5: — динара.

могу

Члановима Удружења. Месна екскурзија.

Извештавају се чланови Удружења, да ће се на Чукарици у недељу 19. ов. мес. у ду, часова пре подне спуштати у воду нов брод (шлеп) бродарског друштва, који је у друштвеној радионици израђен.

Како је ово од интереса за све техничаре, то нека изволе чланови Удружења поменутог дана састати се у 9 часова пре подне код Господарске Механе на Топчидерском дру-' му, одакле ће се пешице ићи корпоративно до Чукаричке радионице.

Управа Бродарског друштва извештена о овој екскурзији драговољно се одазвала Удружењу, те ћемо том приликом моћи прегледати и саму радионицу, као и бродове (шлепове) који су сада у раду.

10. јуна 1911.

Београд Управа.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. П. Митровић ванр' професор Универзитета Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд