Srpski tehnički list

%

|

ћ

— 369 —

| је потребно да се добију правилни облици

земљишта:

д.) за уређење и обезбеђење тока воде у поплавном земљишту, или за уздизање улица и земљишта изнад висине поплаве.

Захтеви пода, би в јесу неопходни, а они под г ид јесу потребни,

4. дахтеви, који су поступно променљиви. Пошто је сунчање, осветлење и проветравање од највеће важности за јавну здравственост, пошто се мора избегавати претрпаност људи на ограниченом простору, то се мора прописати подизање зграда тако:

а.) да висине зграда стојеу односу како са ширином улица, тако и са одстајањем од зграда у дворишту.

6.) да се подизање зграда у дворишту ограничи да би се добила површина за двориште и баште,

в.) да се удале занатске радње од зграда за становање, јер су досадне и шкодљиве због ларме, прашине, дима и испарења.

г.) да буде наизменичне промене у деловима града где се куће подижу једна до друге, са онима где су куће мање или потпуно удаљене једна од друге.

д.) да се ограничи број спратова;

е.) да се ограничи број станова у појединим спратовима, и

ж.) да се осигура ваздух и светлост свуда у унутрашњости зграда.

Наведени захтеви јесу условљени различном вредности земљишта, положајем, начином становања и деловима зграде. Они се морају поступно примењивати по деловима града, врстама зграда и појединим просторима у зградама.

5. Поступност према појединим деловима градова, односе се на захтеве под а. па до е. и то:

ддносно а. Треба тежити таквом односу између висине зграда и ширине улица, односно удалења зграда у дворишту, да сви простори који служе за обитавање добијају небесну светлост под углом од 45". Сем тога је за препоруку да се ограничи дозвољена висина по зонама (на пр. од 20.0 до 12.0м. мерено до капавице или главног венца на крову).

ддносно 6. Слободно земљиште може се добити тиме што се забрањује грађење кућа из дворишта, т. | таквих станова који добијају ваздух и светлост из позадине; даље утврђењем регулацијоних линија позади граница улица и на послетку прописима о нај-

· мањој површини и величини дворишта. Нај-

мања површина може бити стално утврђена или стајати у односу према целокупној површини, или на оба начина, а може бити за:

висна и од броја станова.

Односно в Треба тежити томе да се занатске радње искључе из делова града где су станови за обитавање. Томе на супрот опет треба исте помагати у другим деловима одговарајућим срествима, нарочито саобраћајем, водоводом и т. Д.

длносно г. Само у томе случају када су зграде једна од друге удаљене — „ломаннут начин зидања“ — најбоље се снабдевају ваздухом, светлости и сунчаним зрацима што међутим не може да буде опште правило за постављање зграда, јер повлачи за собом штете у погледу приноса и зидања. За делове града у којима су чаршија и раденички станови мора се од овога начина одступити. Да би се умањиле штете, које овај начин зидања причињава, задржавају се добре особине истога тиме што се примењује мола помакнут начин зидања, или тако звано зидање у групама, при коме не стоји свака кућа потпуно слободно, него се мењају затворени редови кућа са отвореним наизменично. Особито је за препоруку при раденичким становима овај начин зидања, при чему су две уздужне стране једнога блока затворене а попречне стране у правцу сунца, отворене.

Односно д. Највиши бро! спратова обично се узима поступно од 5 до 2. (н. пр. у Минхену и Берлину са предграђима), или од 4 до 2 (као у Келну и Диселдорфу). У мањим градовима препоручује се да број спратова буде од 3 до 2. |

длносно е. МИ број станова у једном спрату може се ограничити поступно од четири до два стана или чак и на један стан. Дозвола да буду више од два стана у једном спрату треба да је условљена од тога, да ли се сваки стан за себе може довољно провеветравати. 6. Поступност у појединим врстама зграда, може да се простире на дозвољен број спратова, најмању висину истих, као и на ширину степеница и ходника (4д.и%ж.). Као врсте зграда нарочито се истичу велике куће за закуп, мале куће за закуп и куће за једну породицу. Где је граница између великих и малих кућа за закуп треба да се одреди према местним приликама

Односно # е. Да би се помогло поди-