Srpski tehnički list

— 370—

зање малих кућа и кућа за једну породицу за препоруку је да се за њи дозволи по један спрат више него што је за велике куће дозвољено у разним крајевима града

Односно # ж. Обична најмање дозвољена висина спрата, (са изузетком подрума и спратова испод крова — на тавану) по правилу треба да буде 3.0 м., но иста се може смањити код малих ку аи кућа за једну породицу — због мање насељености — у горњим спратовима на 2.85 м.

Такође се може смањити код мањих кућа ширина степеница и ходника на 1.00 м.

7. Поступност по врстама простора 27 зградама односи се нарочито на такве просторе га стално и на такве који служе за привремено становање људи, а сем тога и на висину подрума и кровних станова (4 д.)

а. Док су за просторе који служе за сталну употребу (собе за обитавање, спаваће собе, собе за рад, кујне, гостионице и дуђани) неопходно нужни прописи са поступним захтевима по тач. 4 а и 6. може се препоручити за просторе, који служе за привремену употребу (као степенице, ходници, ћилери и оставе, перионице, собе за купање и нужници) да добивају ваздух и светлост из малих дворишта, (светларника) под малим углом светлости ради бољег искоришћавања простора. Површине тих светларника треба да су одређене према висини зидова који их окружују, али неу тако строгој размери.

6. Простори за стално обитавање треба да имају једну најмању сразмеру између површине прозора и површине патоса или кубатуре, као добра средња сразмера је на 1 квм. површине прозора 8 квм. површине патоса или 25 куб. м. простора. За оделења за привремену употребу, која се могу осветлити и прозором изнад врата, треба тога прописа само за нужнике, чији прозори поред тога морају лежати на спољним зидовима или светларницима. в. Добро би било да се унесе пропис о најмањој кубатури за просторе за стално обитавање једнога стана за породицу већу од 2 члана (н. пр. 50 куб. м.) а такође и одељења за станове послуге (слушкиње) н. пр. 15 куб. м. за једну особу.

г. Простори за стално обитавање у подрумима морају одговарати нарочитим прописима здравствености односно спречавања влаге, висине унутра и висине плафона изнад земље. Треба у опште избегавати да се простори у подрумима употребљавају за стано-

вање, радионице и дућане и тамо где постоје напустити их. Целе станове у подрумима треба забранити и изузетно их одобрити за породицу надзорника куће, али и тада да не буду окренути једино северу.

Дд. Просторе за стално обитавање испод крова треба осигурати од топлоте и хладноће и противу нагле промене температуре. Не треба их дозволити изнад највишег целог спрата, а никад изнад распињача рогова. Висина ових простора може бити и 2.50 м. због погодног сунчања и проветравања Ова висина треба да буде средња, ако има простора са разним висинама.

4. Општи захтеви.

а.) Ради спречавања подземне влаге треба осигурати све зграде згодним срествима (подрумима, изолацијама ит. д.)

6.) за насипање дворишта и испуњавање између тавана треба да се употреби само сува маса, у којој нема трулих или делова који причињавају трулеж, као у опште органских примеса.

в.) код нужника треба захтевати сем доброг проветравања и осталих по здравље корисних услова још и то; да на свака два стана буде по један нужник у зградама које постоје, а за сваки стан засебан нужник, у новим крајевима вароши; даље да свака радионица и сваки већи дућан имају засебне нужнике.

Где постоји канализација нужници морају бити удешени за спирање. ,

г.) напослетку треба тражити испуњавање здравствених захтева;

При канализацији кућа, изради канализације, проветравању и испитивању.

При нужницима и сметлиштима

При бунарима и њиховом удалењу од нужничких јама;

При изради нужничких јама: да исте не буду (без патоса и малтерисања, те да не пропуштају воду у околно земљиште.

9. Примена на постојеће стање. Грађевински закон мора да даје начина да се могу његови прописи применити и код постојећих зграда и сиромашних становника, како би се могло уклонити сво по здравственост неповољно стање.

10. Заштита раденика. Ради заштите здравља раденика постоје у Немачком Царству скоро свуда прописи у грађевин. закону или полицијске наредбе. Треба сходним срествима осигурати њихово извршење.

11. Надзор над грађевинама и примање нових зграда, да би се испунили