Srpski tehnički list

— 871 —

захтеви здравствености треба предвидети да је извршење сваке грађевине зависно од дозволе власти и треба грађевине за време израде прегледати више пута. Особени прегледи треба да су везани за време извршења извесних периода довршења грађевина (преглед каналских и гасних спровода, неолепљене зграде, пријем довршене зграде).

Утврдити тако звано време сушења између довршења зграде, малтерисања и употребе куће које зависи од месних прилика нарочито од положаја, времена, непогода и начина зидања.

12. Учешће лекара. Лекари треба да участвују при давању дозвола за грађевине и при примању довршених грађевина.

Поред ових захтева здравствености, које има да испуни један грађевин. закон има и других више или мање важних захтева и тичу се саобраћаја, израде улица, украса градских, стабилности грађевина, надзора над грађевинама, поступка при добивању дозвола за грађење, прописа о експропријацији, о дотрајалим зградама, као и нарочитих грађевин. полицијских прописа о извршењу и употреби зграда за позоришта, сала за скупове, циркуса, болница, гостионица и кафана, пекарница, кобасичарских радионица и дућана, куглана, млинова, магацина, фабрика и т. д,, чега у нашем грађевин. закону није било, а веома је потребно да се предвиди, јер су чести случајевиу којима се осећа потреба таквих прописа. Подсећамо само на то, да су прописи и расписи о грађењу механа и кафана, сада застарили за зграде те врсте у престоници; да је велика потреба да има прописа за сале за кинематограф, позоришта, да немамо никаквих прописа о зградама приватних позоришта, каквих у Београду има у приличном броју, па да се оцени колико смо заостали према другим државама, у којима је све ово одавно предвиђено и објашњено ради правилне употребе.

Пошто би нас излагање ових других з4хтева одвело сувише далеко, ми се сада ограничавамо само на предње напомене и нећемо се упуштати у детаљно разлагање истих.

12 новем. 1911 год. Београд

Т. Марјановић

Члановима и пријатељима нашег Удружења.

Удружење Српских Инжењера и Архитекта прославиће кроз три године двадесетпетогодишњицу свога постанка.

Ову прославу жели Удружење да овековечи једном споменицом, која би обележила развој технике у Србији до данашњег доба.

Зарад тога је Удружење у своје време изабрало нарочити одбор који ће израдити програм за ту споменицу, постарати се за прикупљање потребне грађе и који ће прикупљени материјал пробрати и средити.

Одазивајући се тој својој дужности, одбор је израдио програм и сад ево приступа и прикупљању грађе.

Између осталих тачака у програму, једна тачка захтева обилату сарадњу свих техничара у Србији: Зато се овим одбор обраћа свима члановима и пријатељима нашег Удружења с молбом за сарадњу-

Одбор је себи ставио у задатак, да уз припомоћ чланова и пријатеља нашег Удружења прикупи и среди податке за историју појединих грађевинских одељака у Србији; податке о главним грађевинама по окрузима за време последњих 25 година а по могућству и техничке податке из старина.

Зато је одбору част, замолити све чланове и пријатеље нашег Удружења, да што пре приступе прикупљању тих података у свом

домашају.

Одбор се нада одзиву, јер верује, да су сви чланови убеђени у велики значај технике по културни развитак народни и да су сви чланови и пријатељи вољни, да својом сарадњом допринесу, да споменица буде достојан представник садашњег високог ступња технике. Сем тога одбор мисли, да ће ово неколико напомена бити довољно као упуство за прикупљаче.

Податке треба прикупљати делом по архивама појединих грађевинских одељака а делом на самом терену.

Податци се тичу: старих римских, турских и српских путова; нових путова; водовода и чесама; старих пркаваи црквишта; старих насеља и градова; старих и нових мостова; надгробних споменика; јавних грађевина;

| грађевина на води ит. д-ит.д. У опште

за све оно што обележава културно стање технике у прошлости и садашњости. ·