Srpski tehnički list

__- 46. —

магацина и антрпоа . 2,500.000 в). — Сума одређена за обртни

капитал од | 500.000 г). — Сума за забаву језног ба-

гера и једне лађе : . 200.000 д). Сума потребна за АЗраду И

штампање акција и трошкове око о-

бразовања Друштва, сума за интерка-

ларни интерес за време трајања гра“

ђења у : . , ; : 900.000 ђ). — Разлика између ефективног

капитала и емисионог курса по и

9,600.000 х 5% . и % 500.000

Емисиони курс акција од А Бој не може бити нижи од 950/.

Чл. 8.

Основни капитал добија са уписом потребног броја акција са гарантним интересом 4.5%. Свака акција гласи на 200 динара номиналних 50,500 а 200, == 10,100.000 дин,

Акције могу гласити на име, а могу бити и без имена (на доносиоца).

Сваких пет акција дају један глас, али један акционар па ма колико акција имао, не може имати више гласова од 1/5 свих гласова.

Приликом гласања, један акционар, са ма коликим бројем гласова, може на акционарским скуповима заступати, сем себе, јоште највише једног акционара.

Реализовање капитала.

Чл. 9.

При стварању Друштва свака акција мора се уплатити са 259) њене номиналне вредности. Остале уплате извршиће се према плану, који ће оснивачи утврдити споразумно са Министром Финансија и Грађевина, пре уписа акција. У овом плану биће означена места и новчани заводи где ћесе вршити уплата акција на име Српске Државе. Сваки акционар има право да од један пут уплати сву суму.

Недостатак капитала. Ча. 10,

Ако предрачуном предвиђени капитал за грањеђе не би био довољан за довршење започетих предвиђених радова, то ће се недостатак тога капитала допунити накнадном реализацијом акционарског и облигационог капитала. Ову одлуку Друштва о накнадном упису акција и издавању о блигација, мора одобрити Министар Грађевина и Финансија.

Услови издавања и амортизација акција. ИЕ

Интерес на акције почиње тећи од дана уписа а у размери уплаћених сума,

За амортизацију акција образује се нарочити фонд за амортизацију акција годишњим одвајањем процента од чисте лобити сагласно плану утврђеном Министарством Финансија.

Употреба капитала

Начин пи ред исплаше друштву за извршене радове.

Чл. 12.

Према количини извршених радова и набавака, а са обзиром на предрачунске цене, издаваће се Друштву припадајуће суме.

По тражењу Друштвеном Министар Грађевина у року од десет дана дужан ће бити оверити Друштву исплатна документа (ситуације). На основи ових Министар Фиџансија обавезан је да у року од 10 дана банкама изда налоге за исплату из основног капитала.

За текуће издатке за администрацију, надзор и управу иза набавку потрошног капитала инвентара и инструмената, даваће се Друштву из грађевинског капитала аванси. Размера ових аванаса утврђује се споразумно између Министра Грађевина и Финансија с једне и Друштва с друге стране.

Ови аванси амортизују се постепено по мери извршења радова.

Измене предмера и предр:чуна. Чл. 19.

Ако за време грађења Министар Грађевина у договору са Друштвом нађе за сходно, да се нски предмером и предрачуном предвиђени радови са свим не извршују, онда ће одговарајуће суме, предвиђене за те радове послужити или за покриће расхода радова, који нису били предвиђени предмером и предрачуном или за покриће вишкова у предвиђеним радовима, или ако њих не буде одговарајућа сума уштеда грађевинског капитала преноси се у резервни фонд овога Друштва. (Чл. 17).

Привремени остаци грађевинског капитала. Чл. 14

Суме грађевинског капитала, које остану још неутрошене за радове, за које су оне биле предвиђене, а који су привремено одложени услед замене сталних објеката привременим, а тако исто и суме за довршење непотпуно готових радова, записују се на нарочити рачун, за доцнију употребу на првобитно назначени циљ или на друге Друштвене

радове, по одобрењу или наређењу Министра Грађевина.

Интерес на ове суме, приходима експлоатације,

ако га буде, припашће