Srpski tehnički list

ба

прерада, и т. п. земаљских производа или увезене робе — образује се, на основи овога Закона акционарско друштво под називом: Акционарско Друштво Српског Дунавског Пристаништа.

Обим послова.

5.

Акционарско Друштво Српског Дунавског Пристаништа дужно је:

а). — Да на Доњем Дунаву код Прахова сагради једно пристаниште у таком обиму да сеу њему може савладати годишњи обрт робе од 250.000 тона са затвореним басеном и склоништем за зимовање, за најмаље 30 бродова, да то пристаниште снабде свима потребама, направама, и инсталацијама, за пристајање бродова, утовар и истовар п пренос робе.

6). — Да уз пристаниште подигне потребну железничку станицу са потребним бројем копосека за пријем и отправљање возова; да на самом пристаништу положи довољан број колосека за удобну манипулацију вагона и непосредни претовар робе из вагона у бродове, или обратно, и да пристаниште и његову станицу веже железничким краком са најближом станицом железнице ДунавНеготин. в). — Да на самом пристаништу и појединим железничким станицама у Земљи подигне амбаре магацине и слагалишта-антрпо-е за пријем, краће или дуже чување робе, жита, стоке и меса.

г). —— Друштво ће по поруци вршити утовар или истовар робе.

д). — Вршиће комисионе и агентурске послове за рачун комитената, осигуравањаи преосигуравања робе, која се налази на обали у пристаништу, у друштвеним магацинима — слагалиштима.

ђ). — Друштво ће давати кредите на робу смештену на пристаништу у друштвеним магацинима и слагалиштима, или отправљену са железничких или бродарских станица на пристаништа или са пристаништа на место означења.

Друштво ће вршити реесконт вараната код других новчаних завода у Земљи или на страни.

е). — Друштво ће се моћи бавити паковањем, чишћењем, прерадом, сортирањем робе, која у пристаниште приспева или се из њега отправља.

ж). — Друштво ће по потреби само подићи радионицу за оправку бродова. 3). — Друштво може послове по е). и ж). ме-

сто да их врши само, пренети на друга лица, друштва или установе, може им уступити амбаре и магацине, слагалишта и слободна места цела или делимично под кирију и може их финансирати.

Оснивање друштва и трајање концесије. Чл. 8. Краљевска Влада даје концесију Г. Јерониму

Павловићу — Табурну инжењеру из Петрограда, за оснивање реченога Акционарскога Друштва по одредбама овога Закона. Ово право оснивања Друштва, г. Табурно може пренети и на друга лиџа, или удружити се сам са другим лицима као оснивачима друштвеним, но само по одобрењу Краљевске Владе.

Чл. 4.

Г. Табурно или онај, на кога он буде ово право пренео, положиће за обезбеђење оснивања овога Друштва залогу од 200.000 динара у готовом новцу, или хартијама од вредности, које буду примљене од Министра Финансија.

Ако у року од три месеца, од дана обнародовања овога Закона, не буде основано Друштво по одредбама овога Закона, положена кауција припашће Државној каси и оснивач неће је моћи назад захтевати, ако узрок оснивању није била неодољива сила (Тотсе тајеште) а као таква сматраће се да је: рат или политички заплети у Србији, Русији и Француској.

Друштво ће се сматрати да је основано, кад оснивач или оснивачи у једном или више новчаних завода, које по њиховом предлогу одобри Министар Финансија, положе на име Српске Државе у готовом новцу 25%, од вредности основног капитала акционарског.

Кауција од 200.000 динара вратиће се оснивачу или његовом наследнику права,,чим се пристаниште пусти у експлоатацију.

Чл 5.

Рок трајања концесије утврђује се свима повластицама на 60 година од дана псчетка експлоатације, а по истеку тога ;рока, сва простројења, инвентар и обртни капитал, припашће Српској држави, без сваке накнаде Друштву. и то све у исправном стању.

Капитал друштва.

Чл. 6.

Најдаље после 3 метеца од обнародовања овога Закона. друштво је дужно поднети на одобрење Министру Грађевина детаљне пројекте за пристаниште, железничке колосеке, крак ради везе са најближом железничком станицом пруге ДунавНеготин и остале потребне инсталације и зграде.

та У основни капитал Друштвени улазе: а). — Сума потребна за грађење пристаништа,

зимовника, свих зграда, инсталација за израду же-

лезничког крака, као и: сума за железничке стани-

це у пристаништу. 5 5.500.000 6). — Сума потребна за грађење