Srpski tehnički list

п ЕЦ -

Од празног вагона најмање 0:60 д.

Такса за бројање од комада 0:10 д.

Најмање од вагона 1 д.

Највише од вагона 4 д.

Примедба: кирија за покриваче и разне желез. приборе за дезинфекцију и т. д као на Срп Држ. Желез.

Тарифе се у току прве три године експлоатације не могу једнострано мењати без пристанка друштва. Ако би влада намеравала да учини после тога рока какве измене у тарифама она ће бити дужна да о томе извести друштво најмање за годину дана пре ступања у живот тих измена.

Одобрене тарифе јесу макслмалне, но друштво ће имати права да тарифама за поједине предмете извозног или увозног промета чини привремене повластице у циљу помагања развитка појединих важних грана радиности и трговине. Но у сваком слупају ове повластице морају бити одобрене од стране Министарства Финансија и Привреде.

Све овим законом непредвиђене тарифе утврдић> се споразумно између Друштва и Министарства Финансија и Пр вреде. У случају неспоразума наплата ће се вршити по напред већ утврђеним таксамл.

Чл. 99.

Друштво ће до отварања експлоатације у пристаништу и раду у својим оделењима споразумно са Министрима Финансија и Привреде израдити нарочити правилник о примању, чувању, одржавању, преради и отправљању робе и давању кредита. Овим Правилником одредиће се права и дужности Друштва према приватнима и држави, ред чувања и издавање робе, која подлежи царини или другим државним и општинским таксама и дажбинама.

Приходи. Чле-90.

Сума која остаје од прихода експлоатације пристаништа, магацина, слагалишта, кредитних операција и у опште од свих радова предузетних на основи овог Закона, по одбитку свих трошкова експлоатације и администрације, одржавања и обнављања инсталација, инвентара, оправке зграда, путева, машинерија и т. д. по одбитку губитака предузећа и одбитку одговарајућег процента за резервни фонд преставља чист приход Друштва.

Чл. 81.

Чист приход служиће првенствено на исплату #59 на основни капитал. Остатак, ако га има, на образовање фонда за амортизовање акција по плану утврђеном Министром Финансија (чл. 11). Претек преко овога, ако га још буде, делиће се: пола на враћање држави сума, које је она до тада испла-

тила у име гарантованога интереса а друга полови-

на на повећање интереса на акциопи капитал 69, годишње. Ако још буде и пргко овога претека, то сав тај претек иде на враћање држави сума, које је она исплатила у име гарантованог интереса, а ако су оне све исплаћене и држава нема више да потражује ловраћај таквог дуга, онда се сав овако образовани остатак дела по пола међу државом и акционарима.

Члео2

Српска Држава гарантује исплату 4,5) на уложен акционарски капитал по овим одредбама:

Када чист годишњи приход не стиже на исплату интереса од 4,5%, годишње на уплаћене акције тада ће тај мањак попунити држава из својих средстава и предати Друштву авансом за 15 дана до рока уплате купона акцијских.

Ове суме записиваће се као дуг Друштвени држави и враћаће се држави из чистог прихода по чл. 61. с рачунањем 59, годишњег простог интереса.

Друштво ће известити Министарство Финансија о суми потребне гаранције најдаље за 30 дана до рока исплате купона,

Чл. 38.

Ако чист годишњи приход н; буде толики, да се из њега може издвојити сума потребна за фонд

амортизације акција, онда ће се та сума дати из прихода идућих година.

Друштвена управа. Чл. 34.

Друштвеним делима руководиће Управа.

Управа је преставник акционарског Друштва, и сви поступци Управе извршени у границама датих му права и пуномоћија обавезна су за само Друштво.

Управа делује у име Друштва без нарочитог за то пуномоћија, а она има права, да са своје стране изабере заступнике, којима ће давати 34конска пуномоћија за вршење извесних послова у име Друштва.

Седиште Друштвене Управе је у Београду.

Ми 85.

Права и дужности Управе одређени су овим Законом; Законитим одлукама акционарске скупштине: статутом — уредбама које прописује Краљ, на предлог надлежних Министара, правилима и прописима, које ће одобрити или прописивати Краљевска Влада, на основи овога Закона.

Чл 36.

Управа Друштвена састоји се из три члана које бира скупштина акционара на три године,

Осим чланова Скупштина бира и три њихова замењеника.