Srpski tehnički list

а Веи

По истеку једне године од дана избора чланова и њихових заменика из Управе иступа сваке године по један, и то: у почетку коцком а за тим по реду избора.

На место чланова и њихових заменика, који одступају, бирају се на исти начин нови. Одступајући чланови и заменици могу бити поново изабрани. Чланови и њихови заменици бирају од тројице чланова једног за председника Управе Друштвене. Чт 97.

За непосредно руковање пословима Друштвеним Управа бира из своје средине или ван Управе једног Директора. Услови његовог постављања, инструкције, права и дужности тога Директора утврдиће се на скупу акционара.

Чл. 838.

Председник Управе, један члан, два заменика и сав персонал друштвени са иззуетком стручњака и агената на страни, морају бити српски поданици: Само и по нарочитом одобрењу Министра Грађевина или Привреде, могу неки од ових лица бити страни поданици.

Један члан, један заменик и Директор, ако није члан Управе, могу бити и страни поданици.

Чл. 89.

За надзор рада Управе скуп акционара бираће сваке године надзорни одбор од тројице акционара ван Управе.

Права и дужности овога надзорног одбора одредиће се ближе Друштвеним статутима, које ће се по чл. 65. по одобрењу овога Закона и до образовања овога Друштва прописати.

Чл, 40

Плате и остале награде члановима Управе и надзорног одбора одредиће акционарски скуп а плату особљу одређује Управа Друштвена.

Прелаз концесије на државу. Чл. 41.

По истеку 15 година од дана експлоатације пристаништа држава ће имати право да у свако време откупи целокупно предузеће, примајући на себе сва права и обавезе Друштва.

Цена откупа одредиће се на следећи начин:

а). — Из последњих, пред откупом, седам година експлоатације, издвојиће се пет година са највећим приходом и средњи чисти приход тих пет година сматраће се као чист годишњи приход друштвени 6) — Из тако одређеног чистог годишњег прихода одбиће се прво интерес и амортизација акција и средња величина оног дела чистог прихода, који сагласно чл. 61, овога Закона припада Држави. ;

в). — Тако образовани остатак чистог дохотка капитализириће се са 5%, годишње простог интереса. | г) Из тако добивене суме одбиће се дугови Друштва по државној гараницији 'чл. 32. и друга дуговања држави, ако их буде било у колико резервни фонд не буде довољан, да та дуговања покрије.

" д) — Добивени остатак представља вредност откупа и платиће се друштву готовим новцем.

Чл. 42.

При откупу позваће се преко званичних новина кредитори друштвени да поднесу своја потраживања у року од године дана од дана првог огласа. Годину дана после првог огласа исплатиће се друштву откупна сума по одбитку дугова, који буду признати или претензија за које ће се депоновати одговарајућа сума код одговарајућег државног надлештва.

У сваком случају откупна сума по одбитку свих дугова, не може бити мања од номиналне вре-

дности номиналног капитала. 8 Чл. 43.

На откупну суму од дана откупа до дана исплате држава ће плаћати интерес од 5, годишње.

Чл. 44.

По пристанку Друштва откуп предузећа у државну својину може се извршити и пре петпајестогодишњег рока. Откупна цена ће се у том случају утљзрдити узајамном погодбом.

Чл. 45

Сви уговори и обавезе Друштва за рачун предузећа у колико им није рок истекао, преносе се на државу, за коју су обавезни до предвиђеног рока.

Престанак друштва. Чл. 46.

Друштво престаје да постоји :

а). ако у роковима предвиђеним овим законом не буду унесене одговарајуће суме акционарског капитала (чл, 35.) и

6). ако у року од 5 месеци после уношења тих сума капитала Друштво не приступи извршењу радова,