Srpski tehnički list

пир

Г рађевинарима и Предузимачима.

Јављам да је прошле године упоредним, а свестраним испитивањем, грађевинског камена из разних мајдана у Београду, у Заводу за испитивање грађев. материјала, утврђено: Да је епски камен из мојих мајдана најбољи грађевински камен у сваком Погледу.

Аранђеловачки камен издржао је притисак 1117 кгр. на један квадр. см. Рипањски 1078 а Џепски из мојих мајдана 1526 кгр. После замжњавања ни аранђелов. ни рипањ, камен није издржао ни 1000 кгр. на један кв. см, а џепски издржао је 1512 кгр. што значи да је џеп. камен са свим постојан на мразу. Изложени опиту трења. аранђел. изгубио је од своје тежине, 5.989, рипањски, 419 со; а џепски само 2.20%/ оф: што значи: да је џеп. камен из мојих мајдана најупотребљивији за поплочавање улица и за сте пенице и све објекте изложене већем трењу, за то су стручњаци и предложили џепски камен да га општина Београдска употреби за капдрмисање улица. |

Министарство Грађевина усвојило је: да се за зидање новог двора, употреби џеп. камен, из мојих мајдана, и ако је у условима био предвиђен аранђелов. камен, за који се веровало, пре упоредног испитивања, да је бољи грађев. камен од џепског.

На свима грађевинама: на суву — зградама— и на води -— мостовима, употребљени, џеп камен из мојих мајдана, показао се веома постојан; шго је најачи доказ, да је џеп. камен, из мојих мајдана, најбољи грађевински камен у Орбији.

Да би потрошачи грађез. камена, могли употргбити камен, уз мојих мајдана, у већим количинама завешћу машинску израду, и вађењз камена, средством машинских справа.

Како у мојим Џеп. мајдачима има извађено, Неколико хиљада кубн. метара камена, међу којима има блокова, од пресо 200 метара куб. у једном парчегу, од кога се могу израдити тгсаници и највећих димензија; то сам у сгањ/ и за највзћу грађевину, издата за кратко време сав потребан камен, рађен и ломљен.

У џеп. мајданима, као и у моме беогр. стоваришту, КараБорђева 83 има већа количина рађеног камена, те ћу моћи исти давати јефтиније за 109/е) но што ма ко други продаје исти квалитет, камена сталним потрошачима камена, из мојих мајдана, као и свима предузимачима, који узму веће количине камена ломљеног и рађеног, даћу знатно јевтиније.

Рали обавештења и погодбе обратити се у Београду — или Џепу. Београд Зорина 45 Ђ. Трифуновићу. БЕЛЕНЕ БАР

ОБЈАВА

Суд општине београдске расписује овим оферталну лицитацију за набавку 5000 куб. мет. песка за калдрмисање улица.

Лицитација ће се одржати надан 28. фебруара ове год. у згради Техничке Управе Југовића улица бр. 1.

Понуде снабдевене законом прописаним маркама (види чл. 40 зак. о таксама и Бр. 25 тарифе) морају се поднети на дан лицитације до 12 часова пре подне.

Кауција је за српске поданике 2000 а за стране 4000 динара.

Накнадне понуде и телеграфске понуде неће се примати. Услови се могу видети сваког дана у канцелариско време, од 8—12 часова пре и од 2 и по до 6 часова по подне у Тех. Управи Општине Београдске саобраћајно одељење.

Из суда општине града Београда 13. фебруара 1912 год. Т, У. Бр. 553 у Београду.