Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 22. ЗА 1879.

Л Један уредник штудира овако : Ако си сувише отворен, па кажеш све што ти је на срцу. можеш иосле лако бити затворен.

Аб.

Ћира. Шта, чујем да су Абуказема осудили на 8 дана затвора. Сирома, сад не може никуд да путује. Синра. Па то је боље, Ћиро, него д? су га осудили да путује у — Вац. Аб.

Ћира. Јеси л' чуо да хоће у Жабљу да бирају учитеља Нешковића? Сиира. А што да га бирају у Жабљу кад је он одавно изабран у Звмуну. Аб

иадеж

Нова деклинација, На плакату сентомашких учитеља стоји „иомозимо сами себима." Из овога се види, да по њиховој граматици реч „себе" има и мвожине. И онда мора та множина овако изгледати: : себи ("као н. пр. учитељи) : себа' (учитеља') : себима (учитељима) : себе (учитеље) :о, себи! (о, учитељи !) : себима (учитељима) Жао нам је, што немамо при руци Чобићеву граматику.. да видимо еда ли се слажу. Аб.

1. 2. 3. 4. 5. 6. и 7.

Уштипци, = Абуказем вели у затвору: Ја би се радо мењао с Андрашијем, т. ј. да мени даду отиуст. '* + Један учитељ, који нема штације, добио је од власти допуштење, да може тражити да га изаберу за сабор. * §. У стапарском срезу кандидати су два Нике (Максимовић и Грујик). Ника грчки значи „победа", видећсмо, чија ће бити победа.

Абуказемов календар. Август. 1. Једног уредника сврбе леђа — почешаће га државни одветник. 2. Једног адвоката сврби леви длан. Почешаће га клијенти. 3. Једног учитеља сврби — да буде посланик на сабору. Почешаће га наш брат Ш . . . 4. Учитељски плакат, где врбују за сабор вели: „Застава' - каже треба то и то, „ал' то није нужно"; али кад је „Застава" некад говорила о повећању учитељске плате, како онда ови не рекоше: „та то није н^жно !*? 5. Један уредник, који је осуђен на затвор вели: Хвала богу кад није* овде нримљен онај предлог са србијанске скупштине да се уреднику даде 100 батина. 6. Преображ ење. Један пона пева „Преобразилсја јеси на горје" — а парохијан му преводи и отпева „преобразио се се на горе (место на боље)" (односећи на попу). 7. Андрашија док је био министар увек је седео на своме добру Теребешу, сад пак како је захвалио (?) седеће од сада у Бечу. 8. Календар „Царић" је даклем први излетео, сад ће ваљда испод његовог крила и „Орао" да излети. (Нек је једанпут и обратно). 9. Штампарска погрешка: Један лист вели: То што је Аустрија окупирала, то је басна (место Б о с н а.) 10. Биће кише: Баро-метар и Грофо-метар (Андрашија) су п а л и. Сигуран лек, „Узећете од овога лека свака два сахата по једну пуну кашику. Немојте се шалити да пијете алкохолична пића ; једна кап вина или ракије стала би вас живота. Овај мој новопронађени екстракт једино вам је спасење!" (Кад је доктор отишао). „Оздравити и онако не могу, па што да се мучим овим манзафларијама ? Јоване, допеси ми по литре ракије, али да не види мајсторица, и проспи потајно онај докторов екстракт, па кажи да сам га попио. Ја ћу да пијем ракије док још могу!" (После 14 дана стојало је у новинама); „Јасаммој „Херцогски екстракт" употребио кодједног тешког болесника, шнајдера Бере Ракиџијћа, код којега није било ни мало изгледа да ће оздравити, јер су сва друга средства безуспешна била. Већ после друге флаше приметио сам да се стање болесниково поправља, а како се болесник умео чувати од шкодљивих нића, то му је с дана на дан све боље бивало а сад је већ потпуно оздравио и ради свој занат. И тако по мом учињеном искуству могу гореспоменути екстракт најтоплије препоручити. (Хумористикон). Др Блееанић."