Starmali

108

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 14. ЗА 1880.

Г^.Ј \ л .у'1/.-Г*

В.ира. Где сс оно Андрашија даје бирати за посланика. Спира. Не знам како се зове срез, али знам да је на место неког Молнара. Јјира. Па баш на место млинара? С п и р а. Е па да, — да ко би могао боље млети него он. Иира. Ииак је неираво у Србији, шта се само уредницима „Видела" продају котлови, а другом ником не. С п и р а. Како то ? Ђ. и р а. Па ено на питање Лазе Костића : с киме има част говорити, био је одговор: „Ми смо они којима се продају котлови" и т. д. С п и р а. Оно знаш, човече, ја признајем потребу да буде и у Србији партаја (поштени) — али да се партаје разликују по котловима, то ми ]е ипак жалосно. Ђ.ира. Ала је оретан пештански Ллојд*. Спира. Како ? Ђ.ира. Баш онај број, у коме је изрицао своје беснило на Србију, српског кнеза, и његову посету у Бечу, баш тај број случајно није дошао у Београд. А да су то читали његови достабројни претплатници, зацело би му вратили лист и казали задржи га брајко за себе и за пештанске Фијакере, нама га више не треба. Спира. А овако ће и одсад долазити у Србију, — више него „Застава" и „Стармали".

Циганин и његов гост. Десило се што се иначе не дешава баш тако често, т. ј. да је Циганин добио напоклон једну чутуру добра стара вина. — А баш онда, на ђавола дође му и гост.

Цига је сад био у процепу. Да тако красно вино са гостом нодели, то није хтео, — а да му се каже да је прави циганин ни то није волео: Зато понуди госта да се мало напије, говорећи; „Напи се, брате, — ал од овог вина не може се много пити.„ „А ко зашто да се не би могло много пити?" запита гост. „Заш ? ?! Зашто ?! — Зато што недам Вајко. Женина музика. С мужем јој је живот сур, Онда свира само д у р; У друштву је снађе бол, Онда свира само мол

А кад хоће шешир нов (Ох музико, брачна нрозо!) А муж нема да јој купи, Онда свира фуриозо.

№")

П и

т а л и ц е.

1. Зашто је бог створио сунце? Да би београдско „Видело" било излишно и непотребно. 2. Зашто се земља окреће ? Да би с собом и Пелагића окретала, тако да може рећи и писати да је путовао унакрст око целе земље. 3. Од куд је постало име Вуковар? Јер онде је поп Кука људе доста за нос вуко и варо. 4. Зашто је створен дувар? Кад се ко што срди, да може главом о дувар ударити. 5. Нашто је у собама плафон (таваница)? Кад нагне човек бокал с вином, да има у штјо гледати. 6. Зашто је измишљена хартија? Да на чему би се „Недељни лист" штампао и у што би се паприка и сланина зави]ала? 7. Ко волије теже живети него лакше? Наши игумани, јер волију кад се угоје па су тежи, него кад су мршави и лаки. 8. П1та је пре измишљено или киФле или свеће? На с-ваки начин свеће, јер како би пекари месили ноћу киФле у мраку? 9. Зашто је барут црн ? Јер онај, који га је изумео звао се Шварц. (А и многима је зацрниој. 10. Ко неће никад остарити и бити мајорен? Хрватски младенци. Аб.