Starmali

107

Кад би Тиса, боже овети, Скин'о капут' на дијети, Па кроз кдупе Мишу, Нику Почео да вија, „Србин" Јаша рекао би : ,,То ј е енерг и ј а !" Кад би Тиса, ради шале, Рек'о да су мрави хале, Да је небо зелен', жуте И црвене боје, „Србин" Јаша тапшао би: „Б ога ми, тако је!" Кад би Тиса главу доле, А ножице диг'о горе, Па из џепа закон уз'о И натрашке речи чит'о, „Србин" Јаша рекао би: „То је дивно, племенито!" Кад би Тиса, по малеру, Испустио тубакеру, Па купећи бурмут с пода Кад би оштро кин'о, „Србин" Јаша рекао би: „Ала је то фино!" Али кад би неглеђуша Ударила каква суша И на куче и на маче, И у касе, диспоњаче, Па у њима понестало И бело и жуто, Шта би онда брудер Јаша ? — Онда би ућут'о.

Б у к в и ц е. м. Манастир, — Мора бити да се рђаво живи у тим манастирима, јер кад који поп што скриви, ондагаза каштигу отерају у манастир. Е, ал' како је онда са калуђерима ? Они су увек у манастиру, мора бити даклем да су они увек к р и в и? Мађари. — Господин Јаша кад се раз-мађ а р и онда је тек прави М а ђ а р. Млеко. — Тако се зове у Новом саду нека смеса од воде и креча, која се на пијаци продаје. Минерал. — Према деФиницији онога господина, што каже, да је минерал „оно, што секопа изземље" — спада у минерале: ротква, шаргарепа, лукац, гљисте, кртина, и т. д. Мува. — То је једна грдна животиња, са четири дебеле шапе, репом и ушима; даје се научити и играти. (Овде „Стармали" прави од мувемедведа). Мегдан. — Мора бити да је у старо време био некакав новац, јер као год сада што се деле крајцаре, тако су се некад делили мегдани. Музеум. — То је зграда, у коју би требало оставити на сачување: новосадски хански плац, бунар пун креча код главне српске школе, рибњу пијацу, Футошку скелу, карловачко гимназијско здање, чобићеву граматику, београдску батал-џамију и конзервативну странку, пукотине на новосадском позоришном здању, све издаваче египатских сановника, скупљаче претплатника на српске књиге и листове, који поједу туђе новце, многе игумане са трбусима заједно, београдску цензуру и т. д. и т, д. Мућак. — То је кад ти когод шта обећа, па те после разпривилегира. Мамелук. — Види Кикиндска депутацаја, Муас. — То је г о с п о д а р у к у ћ и (кад ж е н а оде на пут) Мак. — Од мака се спава, па за то је и МакМахон (са својом војском) учинио, да многи в ечито спавају. Мода. — Тако се зове онај зидарски алат, којим се куће руше. Мазити. — Није истина, да наше госпе мазе своју децу, та оне се (због картања) са својом децом никад и не баве. Младенци. — Кад се Старчевићи преживе, онда на младенцима свет остаје. Тако бар поп Кука пророкује. Мрежа. — Чудновато је да кад они у Будапешти баце крај Дунава своју диспозицијону м р е ж у, упецају декојег сома чак и одавде из Новог Сада. Метер. — Метер је нова мера, а Метерних стара. Мај. — То је по вечитом календару срећан м е с е ц), (јер се не почиње на листове нова претплата). Мамуза. — Онај део на чизмама, који није од коже. Кад је од злата, може се рећи да има неке вредности. Мач. — Познат је из оне штакпарске погрешке, кад је негде место: „Мач и перо Милоша Поповића" стајало: „Мачије перо лоша Поповика." Муљало. — Сремско муљало је једна црвена ствар, коју бојадишу калуђерским образима. Аб.

Две сестре, Млађа. Знаш ли ти да на северном полу траје ноћ по године дана. — Ух, ала је то грозно! Старија. Хахаха! Баш си ћурка. Није то грозно, него то је прекрасно. Ох кад они оду на бал, па остану до зоре, — бар могу казати да су се наиграли. #