Starmali

149

Кантар. (Човек који прави канте). Голуб. (Подигнута ногавица). Водопад. (Киша или дажда). Жељезница. (Гвоздена пећ). У ш т а п. (Штидет). Крајцара. (Гепублика). Легалитет. (Насађена квочка). Паритет. (Спавање на пароброду у месецу ЈУ Л У)Шицар. (Човек, који тера мачку). Маршов. (Човек, који тера кера). Дарвинизам. (Црвен нос).

Питалице. 1. За што на кавани „код зеленог венца" у Новом Саду нема српског натписа? Излишан је, јер С р б и и онако већ иду тамо и троше, но иноверци не знају за н.у и не долазе, те им треба на њиховом језику обзнанити шта је унутри. 2. Шта је протођакон Дамаскин на Петровдан ручао? Морала су бити каква тешка јела, што затваР а ЈУ> Ј е Р Ј е сутра дан био — затворен. 3. А каква се наука даје отуд извући? Да сваки к а л у ђ е р ваља пре свега да пази г д е ће и како ће ручати. 4. У којем бирцузу буде највише мртвих глава ? Који је најживљи. 5. Кад су учитељи најбољи? 0 Феријама јер онда немају рђавих ђака. 6. У чему су шегртима једнаки љихови мајстори и сахатови? У томе што обоје сваки час избију. 7. Шта је то посеник? То је поседник којем Фали добро (д). 8. А шта је то гада? То је газда, којем Фали з е м љ а (з). 9. Шта је то вештеник? То је свештеник, који не држи слово(с). 10. Шта је то бота? То је болта, у којој нема људи (л). Аб.

Из Сарајева. Магнстрат сарајевски предузео је потребне мјере да п Јдигне кеј на ријеци Миљацки, тај ће шпас коштати преко сто хиљада Форината. „Стармали" им саветује да би корисније било са тијем новцем подпомое.и сиромашни народ босански, који на очиглед Магистрата умире од глади, или да су ти новци издати за жито сиромашним сељанима те неби толике плодне њиве у Сарајевском пољу не посијане остале. Кеј се гради у оним варошима гди варошка каса броји милијоне капитала.

X.

С т е ч а ј. По налогу општег министра Финансије од 6. јула бр. 4410/В. Н. отварају се два проФесорска места на Сарајевској реалној гимназији. Плата је 1500 ф. годишње. Ко из наше земље чита „Стармалог" и тим путем дозна за тај стечај, може се путем своје дотичне више власти пријавити I. оделењу аустријске владе у Сарајеву. Једна је катедра за цртање, — а друга за латински језик, коме је као споредни предмет (те11ек1 ;аг§у) придодат хрватски и српски језик. Овај се стечај не увршћује у српске новине зато, што, као што се види, српски језик у Босни има важности само као пришипетља латинског. Ни у ,,Стармалом" не излази овај стечај зато, што је то српски лист, — већ зато, што је „Стармали". Дух времена

П у с л и ц е. Поводом смрти мађарског првака Ченгерија, веле и саме мађарске новине, да су сад већ сви бољи, племенитији и увиђавнији Мађари тамо горе на небу. (На жалост, доле остају само брудер Јаше, Јоте и подобни — и од њих треба да се учимо патриотизму.) Ако је истина да је неки обрштар назвао мађарску заставу крпом, -— то је заиста гадно. Али да умиримо духове, марамо приметити да реч к р п а има и блажија смисла. Код нас се тим именом називају игумани, који су најнеподерајемији.

Др. Лаза Костић отишао је ових дана у хладну, ледену Гусију. Ми му желимо да тамо буде топлије примљен.

Јула месеца ове године банкротирали су у Сарајеву само четир хотелијера (гостионичара). —- Из тога се види да није пробитачно увек у туђој земљи хтети бити домаћин.

У Дебрецину одсекао један војник неком грађанину нос. И од тога је направио Пестер Лојд малу нотицу. А да се то у Црној Гори десило, од тога би се носа направио уводни чланак.

Залуд министар Финанције диже школе у Загребу, — то још није довољно смешно, догод министар просвете не отвори у Загребу — траФику. Ако има конзеквенције, то мора учинити.