Starmali

„стармали" број 19. за 1880.

151

Права истина. Једна госпођа имађаше ове године сина у месту С. на науди, и за то време својом врло честом походом, тако је коње тресирала да у последње време није собом кочијаше водила, него коњима само прстом правац показала. Приликом шк. исгшта кад иђаше по сина, запита је капиџија: Госпо драга! где ћу прилепити цедуљу, 'ј ер лотре, шарпге шта више шпице на точкови, јармац, ждребчаници па и сама руда беше сва излепљена цедуљама:) Госпа се обрецне на њега: дај ђаволе мени у руку, могао би ме баш пустити и безплатно, јер знам да сам до мога. „Ајнкера" сву калдрму исплатила. — А. —

Из дечијег света. Мајка приповеда унуцима о руским јунацима о Меликову, Скобељеву, Гурку и о осталима, на које ;ке наједаред Миланчић да повикне: Мајка! ја више нисам Миланчић! А да шта си срце моје? запита мајка. Ја сам генерал Гурко! и од тога дана ма да запита њега за име: Ја сам генерал Гурко, буде одговор.

Бубн уотека. „Неки Сабо је дао вовода томе и буде у још један је убијен, кога сам видио на пијаци варошке куће лежећег са разлуваном главом. Али овај није био Сабо." Из Ј. Игњатовића М е м о а р а. (в. Нед Лист бр. 22.)

П а б и р ц и. 1. На једној жељезничкој станици, запита касир једно мало девојче које је мати за руку водила, колико је стара. — „Код куће сам д е в етгодина", одговори девојчица — „алина жељезници само пет." 2. Госпођа Б. једна је од најбрбљавији женскиња у друштву неда ником до речи доћи. Једног дана дође јој у посету једна њена пријатељица. „Башвам морам моју слику показати, како вам се допада" запитаће госпођа Б. — „0 веома добро* одговори пријатељица „слика је верна, проговорила би само кад би јој дали до речи да дође." 3. Какав треба да је муж. Да сваки дан своју жену у шетњу изводи, и да се не боји стати код излога. Да не заборави свој буђелар никад код куће и да неналази испод достојанства, какав пакет или кишобран овојој жени носити. Он ноћу устаје да дете умири; при асталу је са сваким јелом задовољан, никад му није чорба преслана ни кава ретка.

Он верује на слабе живце, и женина једна суза растужи га. Срдил му се жена, он је умири са новом ; хаљином, дугочасил се, хајд на „НимФу" па у Каменицу. Он плаћа, ако се при „Фрише Фиру" задужи а што он добије, да њој. Хаљине му никад на дуван не ударају; поштује беле завесе, и само ван куће пуши. Не брине се за крштено писмо, да дозна женине године; долази рано кући, код себе никадненоси кључ од капије преко лета узме стан у Каменици, али само недељом нема званија, иначе мора од понедеоника до уторника у вароши да је, и послужује га једна стара служавка. Кућне трошкове плаћа без гунђања; он је навек расположен и нежан, сваке године слави дан своје свадбе, никад се не тужи, ако мора на ]ело да чека, скува каву сам, ако му жена још није устала, и остане код куће, кад она на забаве иде. Сваку њену жељу испуни, све њене рачуне поплаћа, и кад она умре, плаче као мало дете. Д. Н. В. Пријатељима „Стармалог" у Руми

Одговори Администрације. Г. Душан Бабић, Дубровник. Примили смо претпдату до краја о. г. Лиот Вам се уредно и непрекидно шаље. Изволите тамо потражити на пошти или иначе ко то задржава Ваше бројеве. Г. Т. Р. Сарајево. Хвала на нријатељском труду око скупљања претплате на „Стармала", а мило нам је чути да је Г. Пелеш већини вратио натраг скупљену предплату у новцу. Јамачно није знао нашу адресу да нам претплату пошље, па је као поштен човек вратио новац, онима, од којих је у име наше покупио. Молимо да нам што скорије пишете је ли то истина, јер ова је вест до нас само као глас допрла. Г. П. В.у Б. Не можемо одобрити 20% рабат за скупљање предплате јер шта би онда нами остало за подмиру толиких огромних трошкова око издања овога листа, којеи велите да сте пријатељ, а у ствари сте му највећи непријатељ кад тражите оно што Вам не може дати. Ви ћете за пола дана скупити 100 ф . полугодишње претплате, па зар Вам није доста 10 ф . од тога ч и с т о за Ваш труд V Г. М. Косовац, Меленце. Купатилу „Русанда" послати су сви бројеви од прошле четврти. Послата 1 ф. иде на III. четврт. Шаљемо пријављенима, ади молимо настапите да нам претплату пошљу. Иначе се замршују рачуни и нама свакојако пропада новац. Г. М. Ристићу „Сарајчићу" Шабац. Шаљемо лист по Вашем налогу, и новце изволите одмах послати (25 гр. до краја године) књижари В. Валожића у Београд. Читаониди, Батајница. Немамо оних појединих бројева од прошле године. Али имамо у меком повезу подпуне бројеве листа од прошле године, које дајемо за 4 Фор. За уредништво одговара А. Пајевић. Главни сарадник Абуказем.

ко

'Н,

јављамо, да је од почетка изласка овога л?-ста до данас и даље непрестано власник овоме листу Др, Јован Јовановић, Змај, који на листу непрекидно ради. По томе дакле све је просто опадање, клевета и подметање ниско, што Вам извесни г. Ј. М. Ш. говори противу овога листа с намером да Вас од даљег претплаћивања одговори. Оволико за сада Вашега равнања ради, док се на ову немилу појаву не осврне и сам власник листа. Наклада „Стармалог."

РЦГ Још се могу добити сви бројеви „Стармалаг" од почетна до данас.