Starmali

„ СТАРМАЛИ и БРОЈ

26. ЗА 1830.

205

,-г-~, В.и ра. Шта ти велиш Спиро' С'- ; ' у -, зашто су официри на Флотама држали балове, веселили се и и гр а л и? Сиира. Та за бога, на толике ултиматуме и н о т е, неко треба да иг ра. Ови суодиграли своје, сад ће мо да видимо како ће Турци п о и г р а ти.

Ђ.ира. Је-ли Спиро ? По хрв атском појму, ми смо у Хрватској православни Хрвати? С п и р а. Тако је. Ћ.ира. И онда што је наше, то је Хрватско ? Спира. Сасвим доследно. Иира. Па зато онда Хрвати српску — хоћу рећи Хрватску ^ирилицу истискују из свију њени права ? С п и р а. Е то већ није доследно.

11 ир а. Јеси-ли читао, да је прошле недеље било у Босни земљотресеније? Спира. Добро је. Ипак се неко нашао да „аг- ; рарно иитање" мало иротресе.

В. и р а. Мислиш ли ти да се са жељезницама у суседним државицама може што уловити? Спира. То незнам, — али то знам да се нови председник државне жељезнице зове : Р и б а р и.

Ђ.и ра. Зашто отац Герман, као председник саборскога одбора, неке важне ствари обавља „с ногу"? С п и р а. То је само зато, да се не би више могла употребити она пословица, која вели: ,,С главе риба смрди." Иира. Би-ли ти мени могао казати имена младе инФанткиње шпанске? Спира. Чекај само. Петронела, СоФија, Лаура, Сидонија, Меланија, !ђ.ира. Стани, човече, шта ти то мени говориш колко се ]а сећам то пи једно име она нема. Спира. Та да. Ја ти и ређам она имена, која она нема, то је много лакше запамтити.

Ћ.ира. Шта би, бога ти, са оним комесаром у неком мађарском месту, који је недавно својеручно једнога човека обесио за ноге и оставио га да се мучи, док није душу испустио? С п и р а. Не знам. Али ако 1е само добио ти ■ тулу почасног врајмуна, — то није доста. И пошто ни нов закон не препоручује, да се људи за ноге вешају, требало му је „рукопипателно* је показати како се људи вешају.

Иирз. Јеси-ли чуо да су пронађени и ови патрони за Верндлове пушке, који допиру на 4000 корака даљине? С п и р а. А нашто н а м а то ? То је добро за оне државе, које су још здраво далеко од цели.

Ђ. и р а. Даклем Карпатијев земљопис, по преводу Аце Зуба, учи нас да река Јордан иде преко ливанских гора и утиче у каспијско море. С п и р а. Аци су требали дати што друго да преводи, а не о водама. Кад је он распитивао; куд воде утичу? ! Он само зна да у њега не утичу.

П у с л и ц е. Бивше немачко позориште вајка се, што се осигурало само против ватре, што се није осигурало и против мађарске слободе и једнакости.

Оче Панто Поповићу, ево још један најновији доказ, да нису све владике једнаке; н. пр. јегарски владика Шамаша није потрчао на врат на нос, да изврши министрову засовест, па да укине јегарски лицеум. А кикиндска је општина пре растерана него што се показала жива.

То је лепо, што ће Црногорци морати с а м и да извојују оно, што им је Берлински суд досудио. Флота је ваљда само за то дошла, да види да им не би ко помогао.

Ј. Ј. — две јоте, т. ј. Јота и Јаша — моле да се одсада не употребљује тај гадан израз: „продане душе", кад се то исто може Финије рећи изразом: „купљене душе."

У Пруској је донешен закон да се брачни прстен не може узети у залог, т. ј. „пФендовати". „То је лепо што се тамо брачан живот тако поштује, премда има и тамо људи, који би волели, кад би им ко, не самобрачан прстен, — него и жену „ПФендовао.* 0 а в е т и. које је премудри Соломон заборавио рећи снојим унуцима. Не гледај никога попреко, — осим ако си разрок.

Не мој бити л у к а в, — осим ако си пиљар или бостанџија. Не копај ником јаму — осим ако си по занату гробар. Не мој бити брзоплет, — осим ако си гомбар, чарапар, котаричар или Фризерка.