Starmali

с

„Стармади" нз гзи трипут месечно. Годишња дена 4 ф. — логодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Црну Гору и друге крајеве 10, — 5, — 2 1 / 2 динара. — Вдасник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић.; главни сарадник Абуказем. Жздаје шгампарија А. Кајевића у Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (Нг. Ј. Ј оујшоујс . ЛУ 7 ј('п II. Рга^егаЈгавае 67.) — Претплата и све, што се тиче администрације, штампарији А. ПајевиКа у Новом Саду.

Питања без одговора. Јесу-ли три длаке на Бисмарковој глави заиста симбол тројецарског савеза? * Кад ће се Срби у Босни тако цивилизирати, да на велику суботу, уместо „општеје воскресеније", певају; „Хојдадра, хилдадра! Оливајл Фидел!" —? Колико има корака од Анђелкђевог благослова до Беловарског унијаћења? * Стидили се „Видело" што га „ Домишљанин" кује у звезде? >{■ Мисли ли г. Штросмајер да смо ми гладна деца, кад нам нуди мало п а п е ? * Јесу-ли неки Пожаревљани били слепи или видовити, кад су препоручивали Бонтутов уговор, пре него што је био сазнат?

Претплатни лимун, Прва четврт издише, Ал се друга буди. — Претплатници обично Стидљиве су ћудиНису Срби к'о Бонту, Они новац штеде; И долазе само тамо Где их радо гледе. Н>има чисто необично И зазорно бива И „Стармалом" старом свом Доћи без позива. Ненаметљив карактер Има своја права. „Стармали" га познаје Па га уважава. „Стармали" је данаске У великој власти, Јер он држи годишње По четири части. Друга с сутра почиње, (Свршује се јуном). Поз ивамо Србе све Са овим лимуном Старабумаликазем.

Има-ли велнких држава које бн од тешка лријатељства волеле заврнути к о м ш и ј у. * Колико имају л а ј а т и некитурски листови, па да заслуже к ол а ј н у ? * Хоће-ли Бечка „Преса" плакати, или ће се радовати, ако (не дај боже) СрЗија не узмогне вући терет, који је себи на леђа натоварила ? * Је-ли се поп Јоја гледао у огледало, кад је свога во Христје брата, колегу, српског свештеника М. назвао пулетом. Телеграфски депешке, Из Атине. Због овог кпшовптог и мотарног врежена, н пошто наша војска има нове униформе, а није у реду да под амбрелом иде у рат, — то ће се канда акција морати одложити на које друго пролеће.

©^-Познато је да је овај лист при крају 1879. године био у кризп да у вечност склизи. Онда се дигоше гласови са многих страна, који му не дадоше да умре. То је било лепо, — али није довољно. Ео коме не да да умре, треба да му да, да може и живети А то није баш тако тешко. Оамо не треба с ума сметнути да независни листови живе једино од симпатије своје публике са додатком оно мало претплате. Претплата на „Стармали" износи 4 фор. годишње, 2. фор. полгодишње, I фор. на три месеца (за Србију 10. 5 и 2^ динара) „Стармали" излази на свет трипут месечно, а на крај тек онда кад има бар 800 верних претплатника. 1