Starmali

72

„СТАРМАЛи" БРОЈ 9. ЗА 1881.

Др -а Милана Јованови&а НАРОДНИ ЛЕЧНИК

ЕЊИГА ПЕТА доноси ове популарно наансане чланке: 1. Отрови у кући и около куће. I. 2. Како се доје деца без дадиље? 3. Ваља ли носити малену децу ? 4. Шта не достаје у женској одећи ? 5. Дечије болести. III. Пролив 6. Темељи човечија здравља. II. кости. 7. Обичаји што нас тару и море. „Народни Лсчник" излази свака три месеца у књизи од 64 стране, а цена му је за све 4 књиге само 1 Фор., поједина књига стоји 30 новч. Ко се са 1 Фор. претплати на све четири књиге, шаљемо исте како која изађе о нашем трошку. МВ 4 Прве четири књиге „Народног Лечника". укоричене у тврде корице, могу се добити за 1 Фор. Штампарија А. Пајевића, Наклада „Народног Лечника."

КЊИЖАРА ЛУКЕ ЈОЦИћА И ДРУГА У н. САДУ.

РЕД ПЛОВИДБЕ

ИСТИНА И ПОЕЗИЈА.

Приповетка дра Јована Суботића.

Уверени смо, да ће се пошт. иублика наша обрадовати вести, да је уважени српски књижевиик др. Ј. Суботић наставио и довршио свога „КАЛУђЕРА", који је г. ,1874. започет у „Тавору", и с велпким интересом читан, но у оно доба немогаше г. писац да доврши својега дела због сеобе своје из Н. Сада. Сада је пак приповетка ова довршена и штампана, и изишла је у нотписаној накладп. Приповетка има ове одељке : 1. Бал у манастиру. 2. Калуђерски суд. 3. Код адвоката. 4. Ексцеле н ција. 5. Дворска комисија. 6. Мало рачуна. 7. Распуће. 8. Беив ех 1Иасћшн. 9. Нов човек 10. Настојател> дипломат. 11. Тетка и нећака. 12. Непик како се хоће, него како је суђено. 13. Настојатељ кесеџија. 14. Дух у гостинској соби. 15. Наетојатељ крпа. 16. Многа љета уз румску банду. 17. Митрополит Стратимировић. 18 Митрополпт Станковић, 19. Мапастирска слава, 20. Вечити наместник. 21. Противници на умору. 22. Тестамента сестре 23. Прости калуђер и патријарх. 24. Где је сад Теофан ? Дело ово није само ироста прииовест једног догађаја, него слика целе једне стране народног жнвота. Приповетка је већ изишла, износи 23 штамиана табака и стаје 1 Фор. 20 новч. (на финој жућкастој хартији 1 ф . 40 новч.) При већим наручбинама за готов новац дајемо 25 проц. рабата. Кдижара Луке Јоцића и др. у Н. Саду

путни пароб. поАприла до

чињући од 1. 15. Октобра.

ИЗ НОВОГ САДА у БУДИМ-ПЕШТУ : сваки дан (изузев петак) у '/ 2 Ц саТ и пре п. ИЗ нов. сада у ЗеМУН : сваки дан (изузев уторак) после п. у 4 сата. ИЗ НОВ. САДА У ОРШАВУ-ГАЛАЦ: понедељником, четвртком, после п. у 4 сата. ИЗ НОВ. САДА У РУШЧУК. понедељником, четвртком, после п. у 4 сата. ИЗ НОВОГ САДА У ТИТЕЛ: средом, недељом, после подне у 4 сата.

оглдси.

Ноштованој публици Новога Сада и околине > слободни с.мо по ново препоручиги нашу ново отворену радњу, коју смо за долазећу сезону богато снабдели робом, најбољег квалитета и најновијег укуса. Осим разноврсне мануфактурне робе, правимо п. публику пажљивом на наше стовариште особито лепих и помодних вунених, свилених и других разноврсних хаљина, регенмантлова, капута, црни мантила, фиши-а и огртача разних кројева, како за одрасле тако и за децу. Даље нрепоручујемо: женских шешира и сунцобрана по најновијој моди. На захтевање готови смо мустре и на страну франко шиљати. Јамчимо за јефтину, брзу, соЛИДНу И тачну послугу. II. п. молимо, да нао у нашем новом подузећу што обилније потпомогне. С поштовањем МАРЕО 1ШКСШ1Ћ И ДР. у кући „Српске Матице. *

по нашовшој американској системи сигурио од ватре и харе из Фабрике ФЕУ1ИКСА БЛАЖИЧЕКА У БЕЧУ у солпдарности и каквоћи израде не уступају нн једној до сада позндтој Фабрици цени знатно јеФтиније. — Наручбине прима и одправља госп. Тјорђе Миличевић, трговац у Бечу, Багепћо!, код кога се могу мустре видити п цене 2—30 сазнати.

ШтАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИаА. у Новомо Саду.