Starmali

„Стармали" цзлази трипут мееечно. Годишња цена 4 ф . — иогодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Црну Гору и друге крајеве 10. —5. — 2 1 ,', дннара. — Власник и одговории уредник Змај-Јован Јовановић.; главни сарадник Абуказем. Издаје штампари.ја А. ПајевиИау Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднпку (Вг. Ј. Јоуаноујс, ^јеп II. Рга^егвЈгаззе (>7.) — Цретплата и све што се тиче администрације, штампарији А. ПајевиИа у Новом Саду.

Одгајање, Васпитање, Однеговање, Гве пишемо и читамо И зборимо и мислимо: Еако нашу децу драгу Да што боље одгојимо. У тој ствари стекао сам Ја одавно појме чисте: Одгсјит их ваља тако, Да не буду егојисте. Све пишемо и зборимо, Око тог се препиремо, Како нашу децу драгу Да о д н е г у ј е мо. Ја бих и ту нешто знао, — Па ко хоће нек ме чујо: Однегујмо депу тако, Да не буду наше гује. Тумарамо тамо амо. Само, само да дознамо. Како ћемо кћери наше Ми да васпитамо. ,ХЈ§уап, то је лако знати, У клостер их ваља дати". — Чујте, дувне. ко вас пита? — Боље ј' остат' без васпита.

Погледајте и кроз наш дурбин! Нисам пророк, — нит' се отимам да будем, али све ми се чини, и као да видим, како ће се у Београду покренути нов лист, коме ће бити задатак, да докаже, да је „Радник" издајник радикализма и социјализма, — да је прави Иодие* и Бесгоу. Овај д р у г и лист важиће све донде као најрадикалнији, док не дође т р е ћ и лист, који ће овом доказивати, да нема ни појма о радикализму и социјализму.

Тјо, ал онДа ће се осетити погреба четвртога листа, који ће овом трећем доказивати, да је „шмарн", да је у напредним идејама заостао за хиљаду година назад. II е т и лист ће то исто доказивати четвртом. Ш е с т и петом. И то је канда перспектива ближе будућности, — а клица, која с^ у овој кошији назире, није ни налик на оно, што ће да се постигне. Ово ће, у најбезбариернијем случају трајати донде, док Француски шампањац не преври, пена не прекипи, и остане, што нас може све развеселити. 8е<1 1 п е г е а, Ги§Н ГггерагаћПе 1ет риз. Наш коров, кјји бн донде на тенане, мобом чупкати могли, гледаће ту трку, и тако ће му се допадати, да ће све расти од милине. У прочем истрчавање напред (у доброј намери) и враћање натраг није никакав малер, — само је губитак времена. (А времс и повесница тако су равнодушни, да је њима са свим све једно, хоће-ли прибележити развитак и јачање, или ускорен гроб једног малог народа — као што је српски.) Стармали.

Шетња по Новом Саду. БХХХ1У. Противници .српске народне странке" у Срему: поп Кука, др. Пејичић, Фран Вечерина, Васа ђурђевић, Штросмајер, Коста Стојшић и други, читајући књигу Дан^чићеву „Облици српског или хрватског језика," дошли су до тога уверења, да се за све, што је српско може узети да је управо рећи хрватско, јер, кад такви аукторитет Србин, као што је Даничић, узима оно, што је „највеће благо нарсда," т. ј. језик, да је свеједно српски или хрватски, онда се за ствари од мање важности може то још пре узети, те тако. ће сад, као што смо из поузданог извора извештени бис-