Starmali

„стармали " број 22. за 1881.

179

ћали Раби добра стара вина дати, тако су и они исто мислили и чинили као и онај први чивутин, те }е сваки место вина свој део — воде насуо. Тако кад је раба вино добијо пун уверења да је добро нехте да га одма отвори, него га пусти да се вино одмори и стане. Почем Раба није бијо такав човек као други људи него као великодушан, позове поново своје слушаоце његове придике да им се заФали на дару те ће пред њима тек вино отворити. Кад је Раба буре отворио и место старог доброг вина воду видио окрене се њима и рече, ви који сте мене преварили нисте друго ништа него чивути и остајете чивути, а они који ме ]0ш нису преварили још су гори. Прибележио Један вуковарац.

Још један Срококо. Куше—, Субо—, ђурђе— вић, Пеја—, Попо— Рогул— ић, —■ Ајде ми то срочи! Појави су ово жални и Фатални, Сви би ови људи могли бити хвални, Ал, на жалост, не воле бити Самостални. Ето срочио сам !*) Један Вуковарац.

*) Ако нисам добро срочио, века ми сс не замери, јер ја до сад нисам никад писао. стихове. Ал сад сам некако баш мОрао ово написати.

За хлебом. Хлебац стоји на свом месту, — За трбухом неће; За то многи за хлебом Праван трбу креће. Пустимо га, који мора, Пустимо га, друзи, Нек за хлебом и д е, — и д е, Само нек не —■ пузи. П. О. Н.

Мора питати, Код нашег суграђанина Н. дође ономад један Чива да купи „ шпорхерд". Погоде се за 20 Фор. — Него ћу вас молити, да ми дате на вересисшу, нисам сада при новцу. — Господин Н. се малко промисли, аа ће онда рећи: — Хе, ал морам најпре питати Иштоцију. — Каквог Иштоцију шта се мене тиче Иштоција! рече Чива онако малко љутито. — Морам најпре њега питати, колико ћете ви овде још остати Б-

Телеграми Батенберг-Стармалом. Не бжјаникопао трице, да иисам знао, да ће ми многи новинари, бар из почетка викати: браво! — Њихово бравословије било ми је мило, но томе сам се и надао. Ал кад ми је и сам „Глас Дрногорца" дао благослов, то ме је тек веруј, дирнуло. Стармали-Батенбергу. — Батенбергу. Верујем, то је и мене дирнуло.

Решење награднога ребуса у бр, 18. Старе жене радо преду. Није нико решио.

Одговори уредншптва, „Народљаку" у Шид. Не разумемо, ни кога карате, ни шта браните. Бар да разумемо чиме је заслужио „Стари човек, стара ера" што га је „вијао бирташ Пера". Тако магловите и нејасне стварн не можемо ни од кога примити. А—му. Причекајте док вас пређе прва љутина.

СРБАДИЈА ЧАСОПИС 3А ЗАБАВУ И НОУКУ УређУЈе СТЕВАН ЂУРЧИЋ Изашла је из штампе седма свеска са овим садржајем : 1.) Пера Сегединац. Трагедија у пет чинова. Написао Лаза Костић. (Одломак). 2.) Нрви цут с оцем на јутрење. Приповетка Л. К. Лазаревића З.") По Шеајцарској. Путничка писма из год. 1863. Од ђорђа С. Симића. Пето писмо. 4,) Умилта. Новела од Уиде. Превео Миловаа Ђ. Глишић. 5.) Золтан Кариатија, Роман Мавра Јокајије. С мађарскога превео Ђорђе Поповић, 6.) Како постаје помрачење ? Од Ј). М. Станојевића. 7.) Исгорија српског народа. Нанисао Венијамин Калаји. С мађарског превео Гаврило Вигковић цПродужење.) 8.) Листак: Милан А. Симић — Читаонице и певачко друштво у Црној Гори. СРБАДИЈА доноси: песме, прииоветке и приче из народног живота, путничке црте, новеле, оомчне и разне поучне чланке. „Србадија" излази у месечним свескама од шест табака а стаје за Аустро-Угарску, Боену, Херцеговину и Црну Гору „Србадија" годишње 4 Фор., на по године 2 Фор., а на четврт 1 ф . а. вр. Ради олакшице шаље се претцлата из тих крајева, у плаћеном писму или поштанском упутницом, на ову адресу; „Администрацији Србадије" у Земун (Ас1тт18и-а1доп Лег „бгђасИја", 8ет1т). ЗаРусију Француску Турску, Бугарску и Румунију ценаје листу 12 динара. Сваки претплатник нашега часописа добиће у току године уз незнатну донлату једну уметнички израђену слику као премију. — Ко скупи десет лретплатника на „Србадију" тај добија „Србадију" бесплатно, а ко скупи пет добија лист у пола цене. Претплата се прима непрестано. Све свеске, које су до сад изашле, могу се јонг добити. Уредништво , СРБАДИЈЕ. *

1В9Г* Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас