Starmali

СТАРМАЛИ" БРОЈ 23,. ЗА 1881.

185

Ћ и р а. Много стоји до бирача. И кад су прилике неудесне, у њих је ипак велика снага, — они могу и чуда да чине. Спира. А како ти то мислиш? 11ира. Ето на пример Срби бирачи у Срему и Славонији могли ' би и то учинити да Кушевић буде самосталан Србин. С пл р а. !ћ.иро брате, све ти верујем, само то не. — К у ш е в и ћ да буде с а м осталан Србин!! — Иа како би то могло бити? и р а. Кад би изабрали све дојакошње своје посланике, само н>ега не. Онда би он сам остао код куће, — и тако би био самосталан. С п и р а. Е, хвала ти лепо на такој досетци. Иира. Но, но! Умем јаи што паметније рећи' На пример: ко неће да буде самосталан, ваља му помоћи да и не буде. А бирачи могу и то учинити. Нека не изберу ни Кушевића нити кога од његових другова, па_кад сви остану код куће ни један неће бити само сталан. Па ето им жељене несам-осталности, која ће бити бар и нарсду по вољи.

Одговорна питања. За што је врана тако луда тица ? Јербо је многим дипломатима мозак попила.

Од када је поп Браца сишао са права пута и пошао странпутицем ? Од како је очњи вид изгубио — сиромак.

За што „Пест. Ллојд" на силу бога хоће да добије Реку ? За то, што за свој морски патриотизам треба изласка на м о р е, Шта би било од брудера Јаше, кад би (мећем случај) његово новинарско тандркање постигнуло своју цел ? Било би зло по њега. Тиса би му рекао: Е, слатчајши, сад ми нише не требаш! Обуцн свој стари кожух, па иди у Даљ.

"Чиме је Ст. II. Вацки показао да је и практичнији па и карактернији од својих пресветлих другова. Тиме, што је себи за рана изабрао други изборнп срез; и то такав, где бирачи воле и у заслугу уписују ако Србин на хрватском сабору не буде самосталан.

Чупави чланци, А за што ће се ови чланци звати „чупави*? Прво за то, што свака ствар мора имати своје име или наслов; — а друго — чекајте мало, сад ћу вам казати, — а друго, за то, што ја, какве сам среће, могу још бити чупан због тих чланака: па да не би могла моја браћа или господа ч у п а ч и ликовати, е су ме они рашчупавили, добро је, да се сам, унапред рашчупавим. (Ову политику нисам ја изумео, но сам је нашао у више ближих и даљих примера, наравски, много крупније и опаснује развијену.) — Ето за то ће се моји чланци звати: „чупави." — из чега не следује, да и други морају остати неочешљани. Бог и душа, нисам се ни надао, да ћу наћи тако језгровитих разлога за оправдање свога наслова. Па сад трећи, четврти, пети и т. д. разлог није вредно ни да спомињем, — јер би тако најјеФтиније могао навући на себе сумњу, да не схватам дух времена и места, који вели. да не лежи сила у разлозима, већ разлози у сили.

Красота је то кад писац седне за сто, запали цигарету, умочи перо у мастило, — а још ни сам не зна шта ће писати, — (толико се материјала нагомилало од створења света, до епохе „Чупавих чланака.") — У таком случају писац се мора инт ересовати за свој састав; радознао је, можда још већма него читалац, да види шта ће то да исаадне и са запетом пажњом пратиће свој чланак све до краја. У томе сретном положају налазим се ја сад. Ја пуцкам колутиће сивога дима и кроз њи гледим како предамном двФилирају разна лица и предмети. Намећу ми се; намигују на моје танано перо, кокетирају са мувалом што лежи поред мене на столу, — као да ме моле: Де, чини шта си наумио, да одувамо једаред што је наше, па после да терамо ј даље свој занат! — Но пошто моја соба није тако велика, да би кроз њу могла ова војска маширати у широком Фронту, то они иду предамном, све два и два, као ђаци из школе, (на бару да се тоциљају; или на мутну воду да пецају рибе; или под пласт да крадом мало пуше; или на тороњ да оданде пљују доле на мале и старе људе; или у башту да газе по леји; или на кров од трошне куће да кр'ају вратове ; или у поље да свабе шеве.) Тако деФилира ова војска предамном, све два и два, као ђаци кад иду из школе (док се магистору не изгубе из вида.) Све два и два. Ено један плебанош српски са једним чивутским рабинером. (Ваља да иду заједно да гласају !) Једна новосадска д а м а са једним к е ц о м. Пештански чувени булевар са пештанским још чувенијим деФицатом. Једна дувна иде испод руке са српским самоубиством. (Упутили се управо поред Матице Српске, не зазиру што и' може видети г. председник.) ПГтросмајер са к у к о м и мотиком.