Starmali

„стармали* БРОЈ 23. за 1881.

187

Мој календар. Ја могу у Новом Саду увек да знам какав је дан, а да и не гледим у календар. Тако на пример, кад видим пијане кочијаше и касапске калФе, да се возе на Фијакерима по сокаци и загрљени певају, онда знам да је — недеља. Кад занатлијске калФв дремају у радионицима својим, бледи и зелени, ондазнамдаје — понедељак. Кад се у нашој променади највећма прашина дигне, онда знам да је уторак, и да свира банда, те се силни шлепови вуку по стазама. Кад видим многе попове да и д у н а р иб н> у пијацу, онда знам да је — среда, Кад се ђаци из нормалне школе на бари по цео дан туку, и у врбаку ваде тичија гњезда и возе на чамци, онда виднм да је — ч е т в р т а к. Кад видим да се многи попови враћају са рибње пијаце онда знам да је — петак. Кад су сви сокаци новосадски пуни просијака, ве&ином здравих и окатих, те све гомилама стоје пред дућанима и капијама и певају већином на мађарском језику, онда знам да је — субота. Па шта ће онда толики календари? У Менажерији, — Два -пегрта гледаше у менажерији, како један уђе у кавез, где је био лав. На то ће један од њих приметити: „Гле, гле, како је имао куражи, да уђе у лавов кавез!" На то ће други шегра; „Хе, није то ништа, ал' да је моја мајсторица у кавезу, не би он смео ући!"

Телеграми (стигли при закључку листа.) „Раднику" и „Самоуправи" у Веоград. Еад већ пишете о нама и о јадима нашим, пишите бар тако, да се наше и Тисино „Недељно" чудовиште не може јагмити о ваше чланке и дописе, да их не може прештамвавати у својим нздајничким ступцима, на срамоту солидарности српске. То је на]мање, што од вас можемо искати.

Штросмајер већини српских владика. Ма чусте-ли ви људи шта ја рекох! Или — зар ви мислите да сам ја моју џигерицу нашао не знам где, — да могу десет пута говорити. — Но ако је ваше ћутање одобравање, будите уверени, да ће отац Папа ваше ћутање оберучке благословити.

Новије књиге, Певанија Змај-Јована Јовановића свеска девета издаје српска књижара Браће М. Поповића у Н. Саду. Српска штампарија др. Светозара Милетића 1881. Цена 65 нов. или 8 гр. дивот-издању, а 40 новч. или 5. гр. &здању за

народ на обичној белој артији. Ко се иретплати за цело издање Змајеве певанвје, добија још и лену премију у уздарје. Земљопис за четврти разред народне школе, ирема наставном нлану вис. нар. црк. школ, савета од 6. јула 1878 бнр. 34. пр. израдио Светозар Милетић, учитељ. У Сомбору издаше књижаре Миливоја Каратсашевића 1881. Цена књизи са мапои Угарске 35 н , а без мапе 20 нов. НР » С |1 4 * ^ ЈС* мУ ЈС| ЈГХ Чика Тсвин лист доноси у своме петнаестом броју за 1881 ове чланке: 1. Одлете му ручак (са сликом). 3. Сати по сопственом сену. 3. Три пријатеља. 4. Бибер (са 2 слике). 4. Ципеле по телеграФу (са 2 слике). 5. Наш'о сам. (Гете). Песма. 6 Кривац пред судом, прича за мању децу. 7. Колико је тешка цела земља. 8. Мали мрнар. Песма (по Милеру) од Чи^а Јове. (Са сликом). 9. Како је пронађено, да је кора од кине лековита (свршетак). 10. 0 имању (Гелерт) од 3. 11. Погађање бројева. 12. Посао иште труда|и времена. 13. Апјунсено. 14. Овејана зр^ца. 15. Разнолије. 16. Даштања. 17. Решења даштања. 18. Новије књиге, 19- Чика Јовина пошта. Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу Вг. Јо^. Јоташтс Т^хеп, II. Рга^егзћ-аззе 67 — „Невен", чика Јовин лист, излази два пут месечно на читавом табаку. Цена је за АустроУгарску на читаву годину 4 Фор., на пола године 2 Фор. За Србију, Црну Гору и остале крајеве 10 динара или 5 Фор. у банка^а на читаву годину, односно 5 динара или 2 ФОр. . г ј 0 нов . на пола године, и шиље се на адресу Штампарије А. Пајевића у Новом Саду. ЈШ11111111", бр ој 3-^з.и доносе овај садржај: Забава: Шумарева ћерка. Приповетка из српскога живота од С. В. II. — Из природе: Два писма Плинија Цец. Секунда К. Тациту. Превод др. С. П. — Српске старипе: Стара срнска звона одг М. Валтровића, — Преводи: Велики свет, новела гроФа В. А. Сологуба, превод Саве Петровића. — Песме: Покојницима од М. П. Ш. — Из разних крајева: У Русији. Успомене из г. 1871 од М. С—ћа. — Песме : Лепа Мара од Мите Поповића. — Са села: ћеретање на извору од Л. Пародни добротвори: Васа Живановић, животопис од С. В. П. — Књижевност: Летопис Матице српске од М. С—ћа. Певанија Змај-Јована Јовановића од С. В. П. Уз наше илустрације: Манастир Раваница. Сава Рајковић, од А. Хаџића. Козе и козари у Карпатима. Разно. — Књижевне белешке. — Библиографија. — Разрешење (загонетке. — Сликз: Васа Живановнћ. Манастир Раваница у Србији. Стара српска звона са натнисом. Сава Рајковић. „Козе и козари умор. Карнатима. В.еретање на извору. „Српске Илустроване Новине" излазе сваких 16 дана два пуна табака, а цена им је за Ауетро-Угарску 4 Фор. иолугодишње илн на 8 месеца 2 ®ор., за Србију, Црну Гору и друге крајеве 12 динара иолугодишње, односно 6 динара на 3 месеца. Претплату у Србији примају све тамошње књижаре, а у осталим крајсвима умољена г. г. скупљачи, као и накладна штампарија А. Пајевућа у Н. Саду.

ИШГ* Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас